Ideo Ideis Laboratorul își redeschide porțile în Alexandria,  cu artă și cultură pentru toată lumea

0

Cine a spus că arta și cultura sunt doar pentru pretențioși? Ideo Ideo Laboratorul continuă să deconstruiască acest mit în 2023, cu o nouă ediție a programului de joacă, învățare și dezvoltare dedicat comunității locale din Alexandria. Seria de evenimente lunare gândite să antreneze curiozitatea publicului de toate vârstele va debuta pe 21 iunie la Centrul Multifuncțional pentru Tineri, cu un spectacol de improvizație oferit de Backstage Boys. Proiectul este realizat cu sprijinul Municipiului Alexandria. Programul primelor spectacole, proiecții și ateliere, dar și detalii complete despre înscrieri, bilete și rezervări, sunt disponibile de astăzi pe www.ideoideis.ro/laboratorul

După succesul din 2022, când programul a debutat cu o primă ediție, Ideo Ideis Laboratorul continuă și în acest an să genereze noi contexte de întâlnire cu povești, oameni și idei care inspiră. Un model eficient de regenerare urbană prin intermediul artei, proiectul s-a născut ca o extensie a Festivalului Național de Teatru Tânăr, concentrându-se exclusiv pe îmbogățirea experienței publicului din Alexandria. În primele 6 luni de activitate, Ideo Ideis Laboratorul a atras peste 3000 mii de participanți și spectatori, demonstrând importanța accesibilizării și diversificării ofertei culturale din orașele mici, prin implicarea directă a comunității.

Artă și cultură pentru toată lumea este mesajul ediției din 2023 și promisiunea Ideo Ideis Laboratorul pentru publicul din Alexandria. Programul din acest an va continua să adune evenimente diverse, atractive pentru întreaga comunitate și accesibile tuturor, indiferent de vârstă, ocupație, domenii de interes sau frecvența interacțiunilor anterioare cu lumea teatrului și a filmului. Fie că se vor afla pentru prima dată într-o sală de spectacole sau vor participa în premieră la un atelier, fie că se vor număra printre consumatorii fideli de artă și cultură, spectatorii vor găsi lunar în oferta acestei ediții evenimente care să li se adreseze și care să-i stimuleze.

Ideo Ideis Laboratorul – ediția 2023 își va deschide porțile miercuri, pe 21 iunie, de la ora 18:00, cu un show de comedie oferit de trupa de improvizație Backstage Boys, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri. Numele spectacolului împrumută mesajul ediției și promite spectatorilor un performance inspirat 100% din sugestiile primite de la ei. Fiecare intervenție a celor prezenți în sală va fi un pretext pentru comedia care se va naște chiar în fața lor. Accesul va fi gratuit, în baza unei rezervări efectuate online: bit.ly/3J1qRbd  

Duminică, pe 25 iunie, publicul îl va întâlni pe actorul Mircea Postelnicu la proiecția filmului Crai nou. Pelicula care a marcat debutul regizoarei Alinei Grigore a câștigat marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian 2021 cu povestea unei tinere care se transformă din victimă în agresor, ca răspuns la mediul disfuncțional în care a crescut și ca urmare a situațiilor ostile cu care a ajuns să se confrunte în parcursul ei educațional. Accesul elevilor la eveniment va fi gratuit (în baza înscrierilor: bit.ly/3IY7z6x), ca parte din programul de creștere a accesului la evenimente de artă și cultură. Publicul general poate achiziționa bilete în avans de pe platforma: eventbook.ro/film/bilete-proiectie-crai-nou-si-qa-cu-actorul-mircea-postelnicu 

Ziua de joi, 29 iunie, va fi dedicată copiilor și părinților. Lor, Ideo Ideis Laboratorul le-a pregătit o întâlnire cu Cea mai dragă familie din lume – un spectacol lectură bazat pe cartea cu același nume, urmat de o discuție cu psih. Silvia Ciubotaru (Guță). La finalul spectacolului, toți cei prezenți vor parcurge câteva exerciții de imaginație și jocuri amuzante, pentru a găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm în familie, pornind de la povestea personajului din poveste. Evenimentul marchează startul colaborării cu ONG-ul Cu Alte Cuvinte – un laborator de literație și educație pentru diversitate, creat din dorința de a-i ajuta pe cei mici să devină cititori pasionați, care își exprimă sentimentele, opiniile și iau atitudine. Accesul va fi gratuit, în baza unei rezervări: bit.ly/3J1qRbd.  

Pe 30 iunie ne amintim de jocurile copilăriei. Șotronul, Elasticul, Mațele încurcate și toate celelalte activități de care cei care au copilărit ,,cu cheia la gât’’ își amintesc cu nostalgie astăzi vor fi readuse la viață în spectacolul În față la O12, în regia Oanei Răsuceanu. Cei mici vor descoperi un nou mod de a-și petrece vacanța de vară, iar cei mari se vor reconecta cu amintirile dragi lor, cu acces gratuit, în baza unei rezervări: bit.ly/3J1qRbd.  

Seria de ateliere Art&Play revine cu noi oportunități de dezvoltare pentru copii mici, copii mari și adolescenți. Pe 29 și 30 iunie, Mihaela Michailov – unul dintre cei mai importanți dramaturgi români ai zilelor noastre, va susține atelierul Texte cu sclipici, o ocazie importantă pentru adolescenți (14-18 ani) de a testa diferite forme de scriitură, care să le ofere curajul și încrederea de a spune povești. 

Copiii din Alexandria sunt invitați să o cunoască pe 30 iunie pe Cristiana Bucureci – artista care le va deveni mentor în atelierele de colaj Artă cu lipici. O excursie cu foarfeca și lipiciul prin labirintul poveștilor și experiențelor personale, atelierul se va adresa copiilor din două grupe de vârstă: de la ora 13:00 pentru cei cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, și de la ora 15:30 pentru cei între 11 și 14 ani. Participarea la toate atelierele va fi gratuită, în limita locurilor disponibile și în baza înscrierilor online: www.ideoideis.ro/laboratorul-ateliere 

***

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Alexandria.

Finanțator: Primăria Municipiului Alexandria

Parteneri: Inspectoratul Școlar Teleorman, Asociația Cu Alte Cuvinte

Parteneri media: Rock FM, Radio România Cultural, Europa Liberă, Adevărul, Libertatea, Observator Cultural, Zile și Nopți, IQads, VICE, Agerpres, Ziarul Metropolis, LiterNet, Scena.ro, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro.

Partener de monitorizare: MediaTrust 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.