Gurbanul Viilor cu Bundarete la Domeniile Ostrov cu Fata Care Găteşte Cu Flori

0

Un eveniment – concept Fata Care Gateste Cu Flori, sambata 1 februarie 2014, Domeniile Ostrov.

“In 2014, ne vom intalni mai des in vie, ne vom bucura de ceremonialele bahice, gasind prilej de ospete cu bucate rituale incarcate de magie.

Fata Care Gateste Cu Flori_Domeniile Ostrov_Gurbanul Viilor

Lung de o jumatate de an, ciclul vegetal al vitei de vie, incepe la sfarsit de ianuarie-inceput de februarie si este marcat de obiceiuri dedicate vitei de vie, ursului, pomilor fructiferi: Gurbanul sau Arezanul Viilor, Trif Nebunul, Tarcolitul Viei, Ziua Ursului, Ziua Omizilor. Tine pana de Ziua Crucii sau Cristovul Viilor in septembrie cand incepe culesul strugurilor si se bat nucii din vie.

De-ntai februarie, te astept la Ostrov, de Gurban, aici stiut de Trif Nebunul, sa-ntindem o masa cu bucate populare pentru farfuriile din coltul aceasta fascinant al Dobrogei. Te invit sa degustam vinurile nobile si premiate de la Domeniile Ostrov! Anul Nou Viticol il vom sarbatori impreuna la Domeniile Ostrov dupa ritualurile cu semnificatii stravechi ale podgorenilor: slujba de Sfantul Mucenic Trifan, dezgroparea sticlelor de vin de asta-toamna, mersul in vie si sfintirea viilor, stropirea butucilor, tarcolitul viilor cu bundarete– aliment-simbol a prosperitatii si purtator de forte magice si innoitoare.

Haideti la masa dobrogeana la Domeniile Ostrov! E loc si vin pentru toata lumea!”

Fata Care Gateste Cu Flori

Detalii program

12:00    Bun venit la Domeniile Ostrov! intampinare cu paine si sare si tescovina

12:30    Slujba religioasa de Sfantul Trifan ( Ocrotitorul culturilor) la Manastirea Dervent

13:30    Vizita in Podgoria Ostrov

Sfintirea Viilor | Ritual de Gurban in vie

Vizita la Muzeul Ostrov | Vizita la Crama Ostrov

15:00    Bun venit la Taverna Ostrov |   Petrecere de Gurban cu Bundarete, degustare de vinuri Domeniile Ostrov si Signature Menu Fata Care Găteşte Cu Flori

Asocierea preparatelor cu vinul se va face in prezenta oenologului: Adrian Dolghin

Invitat special bloggerul de vin Laurentiu Horodnic (oenolog.ro)

Program artistic cu muzica populara

RSVP: 0721984782, debucate@gmail.com

Coordonate Ostrov: jud. Constanta, pe malul drept al Dunarii – 44°6′23″N 27°22′14″E

Organizator: Fata Care Gateste Cu Flori & Domeniile Ostrov

Povestea locului, Triful si Sfantul Mucenic Trifan

Un alt nume al obiceiului de Gurban se regaseste in zona Oltina, Dobrogea, sub denumirea de Triful. Se spune ca Sfantul Trifan este ocrotitorul culturilor. Preotii din sate tin slujbe de sfintire a apelor, fac aghiasma cu care se stropesc viile cu ocazia debutului Anului Nou Viticol. Batranii din sat povestesc cum in cadrul acestor slujbe se intalnesc blesteme asupra daunatorilor pentru a-i opri sa distruga culturile. Barbatii, de regula capul familiei, urca-n in plantatiile de vie sa sfinteasca via cu aghiasma. Se obisnuieste sa fie taiate trei coarde si se dezgroapa sticlele cu vin ingropate toamna trecuta. Barbatii picura vinul peste butuc, taie o bucata de bundarete si o pune langa butuc. Da ocol locului o data sau de trei ori oficiind acest cult. Mananca din bundarete si bea cate o gura de vin.

Cum este bundaretele de mare, asa sa se faca strugurii de mari!

Romana Rista_Gurbanul ViilorIata care este Signature Menu Fata Care Gateste cu Flori de Gurban

1 februarie 2014, Domeniile Ostrov, Constanta

De 1 februarie, “Podgorenii se duc la vie, taie coardele de vita in patru locuri, in forma de cruce, iar deasupra toarna vin (pe coarda taiata), pun sare si infig o bucata de slanina si una de paine, ca sa sporeasca rodul.” (Ion Creanga).

Paine si sare de intampinare cu tescovina

Placinta dobrogeana

            “poate cea mai celebra placinta romaneasca (…) se plimba in toata tara, oprindu-se (…) oriunde mai da de tuica” ( Radu Anton Roman)

Paine prajita cu untura si boia, frecata cu usturoi

cine n-a mancat, copil fiind, paine prajita pe plita, unsa cu untura si frecata cu usturoi, acela (…) nu stie ce-i bun.” ( Radu Anton Roman).

Fasole facaluita si ceapa prajita | Muraturi de Ostrov

Bundarete

aceasta ‘toba’ –una din numeroasele gateli rituale ale podgoriei valahe, unde porcul nu se taie la solstitiul de iarna, ci mai tarziu, spre primavara, in general la inceputul Anului Viticol, inainte cu putin de 2 februarie.” (Radu Anton Roman)

Jumari care merg cu ceapa sparta, slana picurata si tuica de casa, de prune

Bors de peste de Dunare

Ciorba de fasole boabe, influentata de marii gradinari din sud

Friptura de miel la tava stropita cu vin de Ostrov, mujdei cald, “Regina Spectacolului”

Tocana de mamaliga cu varza in tuci

Tocana romaneasca cu carne: carnati, slanina afumata, carne de porc in untura, carne tocata de porc si vin alb

Saramura de crap dunarean | Mamaliga

Placinta dulce de casa cu branza de la caserie si mirodenii cu flori

Ceai de sunatoare | Cafea …Romaneasca’’!*

*inceput de basm vechi

Vinuri premiate Domeniile Ostrov

Meniul conceput de mine de Gurban este inspirat din bucatele populare ale farfuriilor dobrogene si este stropit cu vinuri nobile din Podgoria Oltina, Cramele Ostrov si Lipnita.

Daca vorbim de Gurban, nume al obiceiului bahic de origine tracica, ce se desfasoara in vie in ziua mortii Anului Vechi si renasterii Anului Nou Viticol cand se stropesc viile cu vin ‘vechi’ nu trebuie sa uitam cum fiecare proprietar merge in dimineata zilei de 1 februarie in vie, taie cateva corzi, se incinge peste piept cu ele si isi face coronita si cingatoare. Dezgroapa sticla de vin ingropata toamna si merge la petrecerea comuna, in jurul focului. Acolo pe o inaltime fireste bea, mananca, petrece in jurul flacarilor, sare peste foc, stropeste cu vin jaraticul incins.

Daca sateanul roman devenea cel mai intelept dar si cel mai bun gospodar oranduindu-se dupa Calendarul Popular, bazandu-se pe orologii cosmice, iata cum ceremonii si obiceiuri suprapuse peste ciclurile vietii animalelor, plantelor au devenit prilej de mari ospete cu bucate incarcate de magie si ritualuri. Ele merita sa fie nu numai amintite, ci pot deveni o constanta a neamului nostru si o randuiala cu incarcatura spirituala si legi nescrise, divine, ce merita pastrate si duse mai departe. Trebuie sa marturisesc cat de fascinata am fost cand am descoperit Bundaretele. Nu trebuie lasat doar la indemana legendei. Anul acesta de Gurban, la Ostrov, ii vom da viata lunga.

Buna dimineata, vie!Fata Care Gateste Cu Flori

Mai multe detalii pe: www.facebook.com/fatacaregatestecuflori

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează