Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Grădini posibile, artă urbană și terapii verzi în Baia Mare

0

Ediția din 2017 a programului Street Delivery se încheie, astăzi, în Centrul Vechi din Baia Mare, care a fost transformat într-un laborator creativ, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia citadină a unor grădini posibile. Aproximativ 20 de proiecte eco din zona Maramureșului s-au adăugat bilanțului verde înregistrat anul acesta de programul Street Delivery: au fost înscrise în total peste 500 de proiecte din toată țara, dintre care fondatorii programului – Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești – au găzduit și produs peste 200 de idei pentru un oraș mai bun. Cele șase orașe care au găzduit anul acesta evenimentul au reunit concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de grădinari pe principii de permacultură, mii de pasionați de plante exotice, meșteșugari, makeri și peste 100.000 de pietoni, care au venit să se plimbe și să se bucure de orașele lor pe străzile eliberate de mașini. Baia Mare închide acest program astăzi, cu o dimineață de sport, urmată de programe în atelierele verzi și în sufrageriile creative amenajate în centrul orașului, cu baloane uriașe și o expoziție itinereantă a Fundației Friends for Friends. Ziua se termină cu dans pe străzi, ca în marile capitale ale Europei, și muzică în grădină cu DJ Johnny Reggaeși Dj Silent Disciple.

unnamed

Politici verzi la Baia Mare, un oraș care a fost cândva stațiune balneo-climaterică, dar pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-au transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Prinse în menghina timpului și a betoanelor, grădinile reale supraviețuiesc cu greu unei noi încercări, cea a dezvoltării imobiliare. Zeci de hectare de parcuri, păduri și grădini dispar treptat, iar în locul lor apar malluri, hoteluri, clădiri de birouri sau cluburi. În căutarea soluțiilor, în centrul orașului au fost căutate, în ultimele trei zile, grădinile posibile. Pereți verzi, grădini amenajate în centrul orașului, alături de insolite expoziții de tablouri din mușchi și licheni, ateliere verzi și grădini cu povești imaginate chiar în centrul orașului.“Trăim printre betoane și uităm să ne conectam cu natura. Am creat o oază chic, verde, în care i-am invitat pe oameni să se descalțe, să păşească în iarbă, să-şi tragă sufletul pe un scaun acoperit cu muşchi din pădure, să-şi ia un moment verde de respiro”, spune organizatorul Street Delivery Baia Mare, Izabella Kiskasza, președintele Asociației City Makers, structură născută din dorința de a continua proiectele realizate în perioada de candidatură a municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Baia Mare, un orășel cu puțin peste 135.000 de locuitori, a demonstrate în ultimii ani o remarcabilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-și legenda de cea mai poluată așezare a Europei în renumele de cel mai dinamic oraș din nord-vestul țării, reședință pentru cele mai importante ONG-uri ecologice.

Își reafirmă implicarea în dezvoltarea acestor proiecte și responsabilitatea social participanții la ediția 2017 a Street Delivery, fundații, ONG-uri, asociații sau antreprenori în zona verde, care și-au prezentat soluțiile pentru seria grădinilor posibile și pentru un oraș mai bun. Grădini posibile din materiale imposibile a promis Asociația Muntzomanii din Baia Mare, care a ajuns la Street Delivery cu ghivece uriașe făcute din materiale poluante,paleți reciclați și folie geotextilă, o combinație nedorită atunci când se află în natură, dar foarte bună dacă este reciclată și transformată în elemente de decor. “Paleții pictați sunt foarte buni și pentru mobilierul de grădină”, spune Vlad Roman, președintele asociației, care derulează în această perioadă un proiect de reamenajare a spațiului verde, denumit EcoSinergii, în parteneriat cu o școală din Baia Mare. Interesați de Promovarea și dezvoltarea turismului în România, în special, în județul Maramureș, interesați de valorile peisagistice, geomorfologice, istorice și culturale, asociația dorește dezvoltarea și implementarea proiectelor de turism ecologic, reciclare și permacultură.

PENTRU “GENERAȚIA NEVORBITĂ”. Pentru că ecologia ar putea să însemne inclusiv gânduri curate, Baia Mare Găzduiește anul acesta expoziția itinerantă “In Relationship”, dezvoltată de Fundația Friends for Friends, un proiect dedicat “Generației nevorbite”, adolescenților, care sunt încurajați să-și analizeze relațiile si să identifice acele elemente care le consolidează și pe cele care le distrug. Vom afla ce așteptări au adolescenții de la oamenii cu care intră în relație și care sunt cuplurile din filme și seriale cu care vor să semene. Vom mai afla cât de prețioasă le este intimitatea și cum totuși ar fi gata s-o împartă cu o persoană pe care o iubesc. Ce nu ar ierta niciodată de la persoanele dragi și care sunt situațiile în care nu se simt ok. Că reușesc să distingă violența atuncicând o văd, dar că admit mai puțin c-ar putea să li se întâmple lor. Că vor să vorbească despre asta, dar mulți dintre băieți au impresia că nu se cade s-o facă.

  • În 2017, 6 orașe din România sunt incluse în proiectul Street Delivery: București (ediția 12), Timișoara (ediția 11), Iași (ediția 5), Cluj (ediția 3), Baia Mare (ediția 2), Bacău (prima ediție), iar în toamnă proiectul trece granița, realizând prima edițiedintr-o capitală vecină, la Chișinău.
  • Echipe din multe alte orașe și-au anunțat anul acesta intenția de a organiza și găzdui Street Delivery. Printre acestea: Alba-Iulia, Galați, Arad, Craiova, Constanța, Sinaia, Alexandria și Ruse (Bulgaria).

PROGRAMUL COMPLET AL ZILEI DE DUMINICĂ, 2 IULIE (11.00- 20.00)

– TRX, Yoga, Cross Fit byFit Expert – h 10.30 – 12.00

– zonă de lounge cu canapele, saltele, limonadă și povești, byAramis Group

– smartgardensbyVerdi Online

– pereți verzi byASSOC

– în sufrageria verde byAsociația City Makers

– expoziție de tablouri din mușchi și licheni byFrena Design @ Hotel Diafan

– grădini posibile din materiale inposibile (grădini din obiecte reciclate) byMuntzomani

– ateliere verzi pentru copii și adulți by comunitatea Work at Home Moms Baia Mare

– creative gardening și animație stradală byFundația de Voluntari Somasky

– grădini din povești – activități pentru copii byCartema

– baloane gigant byThe INK

– atelier verde byAsociația Cercetașii Munților

– Cum se face- atelier de realizat mobilier de grădină byAsociația Artiștilor Platici Amatori

– grădini posibile- ghivece buclucașe byFaimar Baia Mare

– agricultură ecobyGrădina din Deal

– Social Reporter @ Street DeliverybySocial FM și Repka Electronics

– In a Relationship @ Street Delivery- expoziție itinerantă byFundația Friends For Friends

– Muzica din grădină: DJ Johnny Reggae (h 18.00-20.00), Dj SilentDisciple (h 20.00-22.00),

– Dans în grădină: Tango, Kizomba, Zouk (h 18.00-20.00)

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.