Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Good Things Await” a câștigat Marele Premiu Pelicam 2015

0

Povestea fermierului Niels Stokholm care își îngrijește ferma lui biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiției principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Cioloș, regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans. Agricultorul de peste 80 de ani este protagonistul documentarului “Good Things Await”/”Lucurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) care a câștigat marele premiu la cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Regizoarea Phio Ambio a primit un premiu de 1.500 de euro oferit de Primăria Tulcea.

juriu_Pelicam2015

După deliberări îndelungi, juriul a decis să acorde premiul festivalului din acest an unui film pentru capacitatea de a evidenția un mesaj universal printr-un subiect tratat în toată complexitatea sa.  Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

 

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Dar nu toată lumea este pasionată de Thorshøjgaard și metodele holistice folosite. Autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma. Regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care urmează acest mod de a face agricultură, ci printre primii.

 

Primăria Municipiului Tulcea a oferit premiul cel mare. “În calitate de cetățean, dar și de reprezentant al Primăriei, aștept deja cea de-a cincea ediție a festivalului internațional Pelicam. Filmele și evenimentele conexe au adus beneficii semnificative în primul rând informaționale și educaționale, cetățenii au cunoscut activitatea oamenilor din alte țări, din toate colțurile lumii dar și abordarea acestor oameni față de natură. Pentru Tulcea este un eveniment prin care orașul nostru este promovat, e un eveniment în care se atrage atențoa asupra acestui ținut mirific, Delta Dunării, asupra valorilor și potențialului deltei. Pentru Tulcea acest festival reprezintă o revitalizare a  cinematografiei pentru că din păcate în Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni”, a spus, la rândul său, Ștefana Zibileanu, directoarea Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea.

 

Filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014) a câștigat secțiunea Black Sea Docs, a decis juriul format din Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Ei au apreciat portretizarea cu umor a relațiilor dintre oamenii din jurul Mării Negre. Producătorul Gerd Haag a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul care constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro oferite de Cinelab și 500 de euro oferiți de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

 

În “Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

 

Juriul Black Sea Docs a acordat și un premiu special filmului “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) care arată efectele transformării urbane în Instanbul, unde blocurile înalte de sticlă “îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

 

Dintre filmele de scurt metraje înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, cunoscut sub numele de “Râul Morții”, care trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate în Santiago. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Național al Cinematografiei.

 

 

 

Juriul categoriei de scurt metraje a mai acordat un premiu special filmului “Wild Boar”/”Mistreț Sălbatic” (Olanda, 2013) pentru “un film realizat impecabil care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat juriul. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

 

Șase elevi din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie au desemnat câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives. Acesta este filmul “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014), povestea pionierului în agricultură Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat 500 de euro oferiți de ViaSat.

 

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziție foto, concert, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

 

 

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles și are loc datorită sponsorilor BRD, VIASAT, NEXTGEN, UP Romania (fosta Chèque Déjeuner), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelab România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe, cu ajutorul partenerilor media TVR, RFI, Decât o Revistă, Think Outside the Box, Șapte Seri, Green Report, Vice, Sub25, Getica OOH, Observatorul Cultural, Cinemagia, Cinema RX , Ziarul Metropolis, Ziare.com, Studenție, Cărturești, Cinefan, Accent Tv, Ziarul Delta, OrașulTulcea.ro.

 

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0728 132 974 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.