Gaep participă la miart 2024 cu lucrări noi de Théo Massoulier 12–14 aprilie | Milano

0

stand C50 | sectorul Established

gaepgallery.com |   @gaepgallery |   @gaep.gallery

Théo Massoulier, 5G.2024.XV, 2024, mixed media, 15 x 10 x 20 cm © Théo Massoulier

Gaep dedică standul său la miart 2024 lui Théo Massoulier. Prezentarea de la târgul internațional de artă modernă și contemporană de la Milano, ce va avea loc între 12 și 14 aprilie, va include lucrări noi ale artistului, în marea lor majoritate create cu această ocazie. Cea de-a 28 ediție a evenimentului va reuni 178 de galerii, din 28 de țări. Aceasta este a șasea participare Gaep la miart.

Urmând imediat după expoziția personală a lui Théo Massoulier la galerie (Organism, 23 februarie – 30 martie 2024), prezentarea de la Milano constă în noi lucrări din seriile ongoing de sculpturi – 5G și CriSpr – și picturi cu basoreliefuri – E.E.O (Explore, Expanse, Organise) – ale artistului.

Practica lui Massoulier se axează pe structuri hibride, toate cu multiple straturi materiale, conceptuale și semiotice. Artistul acționează ca un bricoler meticulos care combină minerale și plante cu artefacte și rămășițe ale meșteșugului uman – ceea ce el numește „elemente entropice”, o trimitere la un concept esențial pentru el: entropia. În ciuda diversității materialelor, asamblajele lui sunt extrem de precise și se aseamănă unor micro-peisaje colorate (seria 5G) sau unor creaturi zoomorfe SF (seria CriSpr). Bazate pe o construcție conceptuală riguroasă, lucrările examinează contopirea biologiei cu tehnologia, procese de mutație și metamorfoză, comportamentul entităților într-o rețea și distincțiile taxonomice tot mai neclare dintre natural și artificial.

În ultimul an, Massoulier și-a folosit vocabularul sculptural și în crearea unui alt tip de obiect hibrid: seria E.E.O (Explore, Expanse, Organise) de picturi cu basoreliefuri. Le compune astfel încât un strat – suprafața pictată pe care sunt grefate bucăți de plexiglas – să ducă cu gândul la imaginea microscopică a unei celule sau a unui virus (unități sau entități biologice elementare), iar celălalt strat – o sculptură prinsă pe o tijă metalică – să semene cu piese de calculator sau de robot (exemple de tehnologie avansată). Această stratificare reflectă o întrebare-cheie din munca artistului: viul („materie organică organizată”, în terminologia filosofului francez Bernard Stiegler) a dominat non-viul („materie anorganică neorganizată”); va domina tehnologia („materie anorganică organizată”) viul?

„Practica mea este modelată de câteva preocupări conceptuale majore, printre care dinamica ordine –  haos, biologie și geologie, scara microscopică și cea macroscopică, pentru că încerc să înțeleg lumea și la nivelul său cel mai mic, și la nivelul cel mai mare”, spune Théo Massoulier. „Mai presus de toate, mă interesează chestiunile legate de Evoluție – tot ceea ce privește dezvoltarea lumii din jurul nostru.”

Participarea galeriei Gaep la miart 2024 este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Théo Massoulier, Sensor.2024.II, 2024, mixed media, 57 x 25 x 10 cm, foto: Alexandru Paul © Théo Massoulier

Scurtă biografie

THÉO MASSOULIER (născut în 1983, trăiește și lucrează în Lyon, Franța) a absolvit licența (în 2014) și masterul (în 2016) la École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon. Lucrările lui au fost prezentate în expoziția de grup Metamorphe(S) de la Musée d’art contemporain de Montélimar (2022), la Bienala de la Lyon (în cadrul Jeune création internationale, 2019) și în timpul Bienalei de la Veneția (HyperPavilion, Arsenale Nord, 2017). În 2023 a avut expoziții personale la galeria Meessen De Clercq din Bruxelles și în spațiul non-profit Galerie Tator din Lyon, iar expoziția sa de la Les Quinconces din Le Mans, în 2022, a fost însoțită de o publicație. Din 2024 este reprezentat de Gaep. Prima lui expoziție la galeria din București a fost Organism (23 februarie – 30 martie 2024).

Credite imagini

  1. Théo Massoulier, 5G.2024.XV, 2024, mixed media, 15 x 10 x 20 cm © Théo Massoulier; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

  2. Théo Massoulier, Sensor.2024.II, 2024, mixed media, 57 x 25 x 10 cm, foto: Alexandru Paul © Théo Massoulier; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.