Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filme de Berlinale și de Oscar, la Pelicam

0

Exploatarea resurselor și conviețuirea cu animale sălbatice, printre subiectele din secțiunile Fresh Perspectives și scurt metraje

Competiția Fresh Perspectives și cea de scurt metraje revin la Tulcea în acest an în cadrul Pelicam cu filme selectate la Berlinale și nominalizate la Oscar. Proiecțiile vor fi însoțite de discuții pe temele propuse la care sunt invitate organizațiile neguvernamentale de mediu.

Oamenii interesați de alimente organice și permaultură vin la asociația lui Gilbert pentru a admira cele 6.500 soiuri de semințe sau pentru a se plimba în livada cu cei 2.000 de pomi fructiferi. Pe lângă lecții despre un mod de viață sănătos, ei află și filosofia surprinzătoare a fermierului: ”mai degrabă mănânc rahat cu cineva decât mâncare bună de unul singur”. Gilbert este protagonistul documentarului “La jungle étroite”/”Jungla strâmtă” (Belgia, 2013), în regia lui Benjamin Hennot. Regizorul va fi prezent la festival pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

afis_Pelicam2015

Filmul face parte din competiția Fresh Perspectives, care adună documentarele ce vin cu soluții alternative la problemele de mediu actuale. Aflată la a doua ediție anul acesta, Fresh Perspectives aduce cinci filme noi la Tulcea care vor fi jurizate de adolescenții dn Tulcea, coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie.

Mă bucur să fiu invitat la festival și sunt cu adevărat onorat să coordonez juriul Fresh Perspectives la Pelicam. Va fi prima participare a mea la un festival de film internațional și mă bucur că e un festival dedicat mediului înconjurător. Felicit ideea acestui festival de a informa și conștientiza publicul larg despre problematica mediului înconjurător. Voi veni în calitate de mesager al Roșiei Montane”, spune Tică.

Alte filme din secțiune:

 • “L’expérience Cecosesola”/”Experiența Cecosesola” (Franța, 2014), povestea cooperativei Cecosesola în care 1.200 de lucrători asociați gestionează supermarketuri populare, au venituri egale și nu au ierarhie. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Ronan Kerneur și a producătorului Arnaud Kerneur.
 • “Anaïs s’en va-t-en guerre”/” Anaïs merge la război” (Franța, 2013) o are ca protagonistă pe o tânără de 24 de ani care se luptă să-și îndeplinească visul din copilărie, acela de a devein agricultor.
 • “BidonVille, architecture de la ville future”/”Mahalalele: orașele de mâine” (Canada, 2013) abordează problema locuirii în condițiile supra-aglomerării urbane.
 • “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014) spune povestea  pionierului agricultural Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Filmul care a făcut parte din selecția oficială la Berlinale în 2014 va fi proiectat în prezența co-producătorului JD Marlow.

În decorul unei ierni aspre din Dakota de Nord, “White Earth”.”Pământul alb” (SUA, 2014) spune povestea goanei după petrol care a atras mii de oameni în nordul Americii în căutarea unui loc de muncă. Regizorul J. Christian Jensen a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru documentarul care explorează inocența, căminul și visul american prin ochii a trei copii și mama lor imigrantă. Filmul va fi proiectat la Pelicam în prezența producătorului Evan Carpenter, în secțiunea dedicată scurt metrajelor.

Filmele de scurt metraj vor fi jurizate în acest an de alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, regizorul Tom Wilson și jurnalista Andra Matzal. Din aceeași categorie vor mai face parte:

 • “Wild Boar”/”Mistrețul sălbatic” (Olanda, 2013), o poveste poetică și stilizată a relației ambivalente dintre oameni și mistreți sălbatici. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Willem Baptist.
 • “Le Skate Moderne”/”Skateboarding-ul modern” (Franța, 2013) urmărește un grup de skateri dintr-un sat din Franța.
 • “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014) spune povestea unei tinere care vrea să salveze râul care trece prin orașul său, râu care a devenit o substanță toxică din cauza deversărilor de la companii.
 • “The PE Teacher, Gold and the River”/”Profesorul de sport, aurul și râul” (Kyrghistan, 2014) este povestea unui profesor care pentru a-și ajuta familia, după orele de curs merge în râul Naryn să caute aur și să-l vândă.
 • “Hakie-Haki” (Germania/Albania, 2015) este povestea lui Hakie, o ”Burrnesha”, adică o fecioară-jurată. Sunt femei din punct de vedere biologic, care au jurat să rămână virgine pentru a trăi în societate ca bărbați.
 • “Watershed”/”Barajul” (SUA, 2014) prezintă cazul de poluare de pe Coasta de Est a Statelor Unite și ridică întrebarea: “este prea mult să cerem de la Mama Natură să rezolve problemele de hiper-dezvoltare?”.

Workshop-urile din cadrul festivalului sunt dedicate tinerilor care împărtășesc pasiunea pentru film și pentru mediu și care vor să continue efortul de conștientizare asupra probemelor de mediu. În cadrul atelierului de regie organizat în parteneriat cu Școala Franceză Anna de Noailles, peste 30 de copii cu vârste între 10 și 12 ani vor explora și filma în Murighiol, după care vor realiza un montaj. Filmele realizate vor fi arătate în cadrul festivalului Pelicam 2015. Moderatorii atelierului sunt jurnalistul și regizorul francez Jonas Mercier și monteurul Alexandru Radu. Tematicile abordate vor fi fauna și flora din Deltă, apa și tradițiile locale.

Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Vira coordonează în cadrul Pelicam “Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială şi a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare.La finalul worksop-ului, participanții vor realiza un film documentar scurt. Participanţii ediției de anul trecut a workshop-ului au realizat patru filme documentare despre Tulcea și imprejurimile orașului. Filmul “Clubul Sportiv Danubiu”  realizat de Andrei Coca și Andrei Mihai a fost proiectat la Gala Decernării premiilor editiei din 2014 iar filmul “Colecționarul”  face parte din selecția oficială a Super – festival de filme făcute de adolescenți – iunie 2015.

Și în acest an organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului sunt prezente la Pelicam pentru întâlnirile cu publicul după proiecțiile filmelor. Documentarele Pelicam ridică întrebări care ne frământă pe toți, iar răspunsurile posibile le discutăm la Pelicam și la această ediție împreună cu Reper 21, Federația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Greenitiative, Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, CeRe Participare și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuite. Exploatarea resurselor, cooperativele, transformarea peisajului, conviețuirea dintre oameni și animalele sălbatice, ideea de comunitate și impactul crizelor de mediu asupra femeilor sunt câteva dintre problemele discutate la Pelicam împreună cu organizațiile de mediu în acest an.

Ediția a patra a festivalului Pelicam durează cu o zi în plus, având loc de joi, 11 iunie, până duminică, 14 iunie. Ziua suplimentară este dedicată copiilor care pot viziona o selecție specială de filme. Sute de copii din Tulcea sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei, festivalul urmărind să depășească numărul de 700 de copii la filmele de anul trecut. Pentru această ediție am pregătit:

 • “Amazonia”, o odă la frumusețea pădurii tropicale și diversitatea ei.
 • “Povestea prințesei Kaguya”, cel de-al cincilea și ultim film făcut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli, bazat pe povestea japoneză “Povestea tăietorului de bambus”.
 • “Poveștile mării”, un program de trei scurt metraje de animație dedicate celor mici pentru a descoperi frumusețile mării.

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles și are loc datorită sponsorilor BRD, VIASAT, NEXTGEN, UP Romania (fosta Chèque Déjeuner), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelabs România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe, cu ajutorul partenerilor media TVR, RFI, Decât o Revistă, Think Outside the Box, Șapte Seri, Green Report, Vice, Sub25, Getica OOH, Observatorul Cultural, Cinemagia, Cinema RX , Ziarul Metropolis, Ziare.com, Studenție, Cărturești, Cinefan, Accent Tv, Ziarul Delta, OrașulTulcea.ro.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.