Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Film accesibilizat pentru nevăzători la Casa Filmului de la Plai

0

Pelicula Culturală cu sprijinul Fundaţiei Cartea Călătoare va prezenta în cadrul Casei Filmului de la Plai primul film european accesibilizat pentru nevăzători din România – „Lumea e mare iar salvarea se ascunde după colț”, o coproducție Bulgaria-Germania-Slovenia-Ungaria, 2008. Proiecţia a fost realizată special pentru acest festival şi va fi prezentată în premieră la Timişoara sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 13.00, la Casa Filmului din cadrul Festivalului Plai, la Muzeul Satului Bănăţean.

potacs3Filmul ne prezintă o poveste despre curajul de a căuta libertatea cu orice preț și despre aventura de a se regăsi pe sine, fiind distins cu titlul de “Cel mai bun film bulgar”, în 2008, la Festivalul de la Sofia, nominalizat la Oscar (2010) la categoria “Cel mai bun film străin” (înscrierea oficială a Bulgariei) şi obţinând peste 20 de alte premii importante la festivaluri internaționale, dintre care menţionăm: Premiul publicului – Zurich 2008, Premiul special al juriului – Varşovia 2008, Premiul Don Quixote – Tallinn 2008, Premiul Juriului – Bergen 2008.

Cinematograful accesibil este un subiect de mare actualitate în Europa, fiind pe cale de a fi integrat în noile prevederi legislative ce reglementează cinematografia în Germania. Astfel, începând cu 2014, orice film care beneficiază de fonduri publice nemțești, trebuie să aibă și o versiune adaptată nevoilor cinefiliilor cu dizabilități de vedere sau auz. Și pentru că o societate civilizată este o societate incluzivă, aceasta trebuie să creeze servicii accesibile tuturor cetățenilor, inclusiv celor peste 30 milioane de persoane cu deficiență vizuală din Europa și 110227 persoane cu deficiență vizuală din România, facilitându-le experiențe de viață obișnuite și creându-le contexte care să le asigure un grad cât mai mare de independenţă.

Echipa Cartea Călătoare va parcurge peste 600 de km, venind tocmai de la Focşani ca să pună în scenă filmul. Sperăm să avem cât mai multe persoane nevăzătoare la filmul care le-a fost special pregătit.

Fundaţia Cartea Călătoare, înfiinţată din 1996, își dorește ca toate persoanele cu deficiențe de vedere să aibă acces nemijlocit la informație, educație, angajare în muncă, și în acest scop derulează o serie de proiecte de pionierat în România. Astfel, este singura organizație din ţară care accesibilizează filme artistice și documentare pentru acest grup țintă, printr-o tehnică inovativă a narațiunii descriptive, prin care elemente vizuale cheie, cum ar fi costume, gesturi, schimbări ale scenelor, text scris, sunt traduse în limbaj verbal și intercalate printre replicile actorilor. Fundaţia Cartea Călătoare a mai accesibilizat anul acesta şi filmul „Poziția Copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Mulţumim Fundaţiei Cartea Călătoare pentru colaborare şi Casei de distribuţie Clorofilm pentru furnizarea acestui film.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.