Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Filmului European revine la Timișoara pe 27 mai, la Grădina de vară „Capitol”

0

După o absență de patru ani, Festivalul Filmului European, aflat la cea de-a XX-a ediţie națională, revine la Timișoara.

Festivalul debutează în Timișoara pe 27 mai, la Grădina de vară „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu filmul de gală Banat (Italia, 2015), în regia lui Adriano Valerio. La proiecție va fi prezent actorul român Ștefan Velniciuc, interpretul rolului Ion, pentru a răspunde întrebărilor publicului după vizionare. Pelicula prezintă povestea neobișnuită a doi tineri care emigrează în sens opus față de cum ne-am fi așteptat: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă, dar și a fericirii.

Poster Timisoara

Între 27 și 29 mai, la AMBASADA, timișorenii sunt invitați să vizioneze șapte filme europene foarte diferite: drame, filme de acțiune, omnibus-uri, teatru filmat, filme experimentale de artă. Dintre ele, menționăm un omnibus de filme scurte despre Zagreb; o reinterpretare, modernă și nonconformistă, a piesei lui Shakespeare, Hamlet (2015), cu actrița Maxine Peake în rolul titular, filmul experimental Hotel Dallas, care a avut premiera națională la ediția bucureșteană a festivalului sau filmul Mediterranea – parte a secțiunii Fuga în Europa și finalist la premiile LUX ale Parlamentului European în 2015.

Accesul la proiecții este gratuit, iar programul este următorul:

Vineri 27 mai, gala, la grădina de vară „Capitol”
21:30 Gala – Banat – (dramă, r. Adriano Valerio / Italia, Bulgaria, România, Macedonia / 2015) 82’

Ambasada:
Sâmbătă 28 mai
17:00 Copacul – (dramă, Sonja Prosenc / Slovenia / 2014) 90’
19:00 Poveşti din Zagreb Vol. 3 – (dramă, omnibus, r. Ivan Salaj, Pero Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija, Radislav Jovanov Gonzo / Croaţia / 2015) 100’
21:00 Mediterranea – (dramă, Jonas Carpignano / Italia, Franța, SUA, Germania, Quatar / 2015) 107’

Duminică 29 mai
17:00 Hotel Dallas – (film experimental, docu-fiction, r. Sherng-Lee Huang, Livia Ungur / România, U.S.A. / 2016) 74’
19:00 Intrusul – (dramă, acțiune, r. Shariff Korver / Olanda / 2014) 87′
21:00 Hamlet – (teatru filmat, r. Margaret Williams, Sarah Frankcom / Marea Britanie / 2015) 184’
Anca Damian, ambasadorul onorific al Festivalului din acest an, a realizat spotul de promovare a Festivalului, care poate fi vizionat pe www.ffe.ro
Programul ediției din Timișoara: http://ffe.ro/Filme-Program_TM.html
Ediția din Timișoara a FFE îmbogățește oferta culturală a orașului, în perspectiva participării acestuia la competiția pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021, unde concurează cu alte orașe din România: București, Baia Mare și Cluj-Napoca. Decizia cu privire la orașul câștigător va fi luată în luna septembrie. Detalii aici: http://ffe.ro/Festival/Capitala-European%C4%83-a-Culturii-2021.html
Cea de a douăzecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.
Ediţia de la Timișoara a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul și AMBASADEI (proiect al Asociației CASA PLAI).
Organizatorii mulțumesc partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Festivalul One World Romania, Programul CinED (realizat de – Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Asociația K’arte, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Cinema ARTA – Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI), Filarmonica Banatul Timișoara și partenerilor media: Agerpres, Anthony Frost Bookstore, B365.ro, Blog de cinema, Bookblog, Bucharest City App, Cărturești, Cațavencii, Cinemagia, Decât o revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Eskape.ro, Europa FM, Film New Europe, Gratuitor, Hotnews, Hyperliteratura, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Modernism, News.ro, Observatorul Cultural, Radio România București FM, Radio Romania Cultural, RFI, România Pozitivă, The Institute, TVR, Urban.ro, Webcultura, Zeppelin.

Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania

www.ffe.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.