Festival Madrigal la Satu Mare

0

În perioada 24 aprilie – 15 iunie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din Satu Mare și Negrești-Oaș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Corul Madrigal întâlnește comunitatea din județul Satu Mare în cadrul noii serii de proiecte desfășurate anul acesta în țară, Festivalul Madrigal. Turneul include Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor”, ineditul concert interactiv „Madrigal for Babies”, dedicat nou-născuților, părinților acestora și viitoarelor mame, dar și Expoziția Madrigal, ce reunește exponate reprezentative din incredibila istorie a ansamblului.

 

Accesul publicului la Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” se face în baza biletului achiziționat pe platforma Bilete.ro. Accesul la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies” este gratuit în baza rezervării pe platforma Bilete.ro. Accesul la evenimentele expoziționale este gratuit.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria Orașului Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș.

Calendarul evenimentelor

24 aprilie, ora 19:00 | Casa de Cultură a Sindicatelor, Satu Mare

Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” [biletele pot fi achiziționate de pe Bilete.ro]

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, alături de actorii Marius Turdeanu și Theo Marton și copiii din corurile Cantus Mundi din județ, invită publicul să întâmpine sărbătoarea fundamentală a creștinătății printr-un eveniment ce reliefează simbolismul zilelor premergătoare Învierii Mântuitorului, prin muzică, artă dramatică și scenografie.

25 aprilie, ora 11:00 | Biblioteca Județeană Satu Mare

Vernisajul Expoziției Madrigal [acces gratuit]

Lansată în premieră în cadrul Art Safari București, expoziția prezintă unele dintre cele mai importante momente ale istoriei de peste 60 de ani a Corului Madrigal, brand național și un activ ambasador cultural al României în întreaga lume. 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 aprilie – 15 iunie | Program de vizitare: luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 9:00 – 16:00, iar în zilele de marți și joi, în intervalul orar 9:00 – 18:00.

25 aprilie, ora 15:00 | Biblioteca Județeană Satu Mare

Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies” [acces gratuit, cu rezervare pe platforma Bilete.ro

Bazat pe studii aprofundate cu privire la efectului muzicii asupra copiilor între 0 și 12 luni, precum și asupra femeilor însărcinate, concertul oferă părinților și viitoarelor mame ocazia unică să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar Verlan, melodii cu efecte benefice asupra celor mici, care stimulează limbajul, abilitățile de ascultare și memorie, captează atenția bebelușului, îl invită la joacă, sau îl liniștesc și îl pregătesc pentru somn.

28 aprilie | Muzeul Țării Oașului, Negrești-Oaș

Recital, vernisaj și lansare „Machu Picchu – Suită Corală din Țara Oașului”

[eveniment în aer liber | acces gratuit]

Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, Corul Madrigal își propune să pună în valoare spații culturale antice prin lucrări de muzică corală contemporană. De această dată, Madrigal lansează în premieră mondială episodul al doilea al seriei „Muzică contemporană românească în spații antice universale” – videoclipul piesei de inspirație folclorică „Suită corală din Țara Oașului”, de Dariu Pop, filmat în spațiul impresionantelor ruine peruane, Machu Picchu. În cadrul lansării, va avea loc și un recital al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, și vernisajul expoziției fotografice. Expoziția, semnată de Teodora Ungureanu, prezintă imagini ale ansamblului în cadrul unui spațiu spectaculos, încărcat de istorie, ce aparține patrimoniului universal – situl Machu Picchu, orașul pierdut al incașilor.

Festival Madrigal la Satu Mare încheie seria de evenimente ample pe care Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” le susține în această primăvară în nordul țării, cu scopul de a aduce aproape de public incredibilul univers al muzicii corale și al istoriei Corului Madrigal.

Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Cultural RomânInstitutul Național al Patrimoniului, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Vinea Apoldia Maior, JTI RomâniaCentrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Clubul Sportiv Rapid București, Policolor, Carpatina, Casa Corpului Didactic

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Antena 3 CNN, Bookhub, Ediția de dimineață, Euronews Romania, Europa FM, Itsy Bitsy, Kanal D, Kanal D2, Leviathan, Munteanu, Observator cultural, Prima TV, Radio București FM, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Trinitas TV, TVR Cultural, Zile și Nopți

****

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.