Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FESTIVAL CORAL INTERNAȚIONAL @Timișoara, 25-28 mai 2016

0

„Într-o lume în care suntem supuși unei imbecilizări industriale prin industria de divertisment, prin societatea de consum, prin transformarea omului în cetățean, prin toată această presiune a limbajelor unice, că sunt limbaje cinematografice, știu eu, de altă natură, poezia este, totuși, îmi dau seama, o formă de rezistență culturală.” (Matei Vișniec)

De fapt, orice formă de artă – muzică, arte vizuale, literatură, altele – atunci când este de calitate, devine astăzi o formă de rezistență culturală, iar ocazia de a participa la astfel de acte de rezistență este tot mai rară.

De aceea, dacă doriți să fiți părtași la un eveniment muzical de neuitat și de neratat, vă invităm joi și vineri, pe 26 și 27 mai, la concertele din cadrul Festivalului coral internațional VOX MUNDI, la organizarea căruia și-au dat mâna Arhiepiscopia Timișoarei, Filarmonica Banatul, Asociația Culturală Kratima, Uniunea Compozitorilor, Asociația Națională Corală, CNA „Ion Vidu” și Corul Național de Cameră Madrigal Marin Constantin.

Invitatie online

Acesta va aduce pe scena Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara coruri balcanice de nivel excepțional: Corul „Zvezdice” de la Nis (Serbia), Corul de fete al CNA „Ion Vidu” și CORUL DE COPII RADIO de la Sofia (Bulgaria), cotat astăzi drept unul dintre cele mai bune coruri de copii din Europa.

Vă așteptăm, așadar, joi și vineri, pe 26 și 27 mai, la VOX MUNDI! Este o ocazie foarte rară de a avea la Timișoara, pe aceeași scenă, coruri de un asemenea nivel, dar și de a întâlni atâtea instituții culturale, care au ales să servească împreună unui scop comun, acela de a contribui la revigorarea muzicii corale de calitate, încercând să o readucă a statutul de „brand cultural” al Banatului !

Joi, 26 mai 2016, ora 18.00, CNA „Ion Vidu”
Concert de deschidere a festivalului
Corul pe voci egale al CNA „Ion Vidu”
Corul Național Radio din Sofia (Bulgaria)

Corul Național de Copii Radio Bulgaria
Dirijor: Venetsiya Karamanova
La pian: Svetlana Ananievska

„Un ansamblu extraordinar, la înălțimea corurilor internaționale!”, „Copiii bulgari au încântat audiența cu cântecele lor!”, „Ovații pentru Corul Național de Copii Radio Bulgaria”, „Vocile lor limpezi precum cristalul sună ca un izvor de munte”, „Un cor la cel mai înalt nivel înternațional”, „Acești copii cântă ca îngerii…”, „Un model pentru corurile de copii din toată lumea!”, „Ambasadori ai muzicii în lume!”, „Un cor la superlativ!” sunt doar câteva dintre titlurile presei internaționale, mărturie elocventă a succesului extraordinar de care s-a bucurat Corul Național de Copii Radio Bulgaria în întreaga lume.

Cu o ascensiune artistică rapidă și un repertoriu de peste 800 de lucrări, aparținând unor stiluri și epoci diverse, Corul Național de Copii Radio Bulgaria și-a câștigat un loc de cinste în rândurile celor mai bune coruri, atât în Bulgaria, cât și pe scene internaționale de renume din Paris, Londra, New York, Tokio, Moscova, Bonn, Viena, Praga, Stockholm, Bruxelles, Copenhaga, Mexic, Cairo, Honolulu și în alte orașe, din mai bine de 30 de țări.

Fondat și condus de Academicianul Hristo Nedyalkov până la moartea acestuia, în 2013, Corul Național de Copii Radio este laureat, încă de la înființare, al unor numeroase premii naționale și internaționale. În anul 2002, a primit titlul de „Ambasador al culturii europene”, acordat de Federația corală europeană.

Corul Național de Copii Radio Bulgaria este astăzi coordonat de Venetsiya Karamanova, discipolă a Maestrului Nedyalkov și membră a echipei Corului Național de Copii Radio Bulgaria de 38 de ani. Aceasta continuă tradiția unui palmares de excepție, alături de ea, Corul Național de Copii Radio Bulgaria fiind decorat, în 2015, cu Distincția Parlamentului Bulgariei, acordată cu ocazia aniversării a 55 de ani de la înființarea Parlamentului bulgar. În același an, corul a câștigat și „Creionul de Aur”, oferit de Radio Classic FM. pentru contribuția la dezvoltarea culturii bulgare.

Vineri, 27 mai 2016, ora 18.00, CNA „Ion Vidu”

18.00, CNA „Ion Vidu” Concert coral
Corul de copii „Zvezdice” din Nis (Serbia)
Corul Național Radio din Sofia (Bulgaria)

Corul de copii „Zvezdice” din Nis (Serbia)
Dirijor: Jelena Cvetković Crvenica

Corul de copii The Stars (Zvezdice) a fost înființat în 2002, în cadrul unui proiect derulat cu sprijinul Programului de Dezvoltare al Națiunilor Unite, pentru dezvoltarea și implementarea activităților culturale în rândul tinerilor. În ciuda condițiilor economice și sociale, corul, care activase deja în zona de sud a Serbiei, reprezintă un standard înalt de calitate pentru corurile de copii din Serbia. Ansamblul reunește 50 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, care, prin intermediul educației și al repetițiilor îndelungate, contribuie nu numai la dezvoltarea culturală, ci și la dezvoltarea regiunii, în general.

Zvezdice se recomandă prin numeroase premii, între care se remarcă Premiul special pentru impresie artistică și Premiul I la Festivalul Internațional de Coruri pentru Copii și Tineret din Bratislava – Slovacia, Premiul I la Festivalul Coral de la Ohrid (Macedonia), în 2013, Premiul II la Festivalul internaținal de cor de la Rimini-Italia (2015), Premiul Sfântul Sava pentru contribuția excepțională adusă în cultură ș.a. La Festivalul FEDEHO din Belgrad, în 2013, „Stelele” din Nis a fost declarat „cel mai performant cor din festival”, iar la Festivalul coral din Valjevo (2016) – câștigător absolut al festivalului.

Al doilea CD al corului, „Dan”, apărut în 2015, a fost apreciat de criticii revistei „Nin” printre primele cinci evenimente culturale din Serbia.

Zvezdice este un ambasador al culturii sârbe, care reprezintă Serbia la prestigioase evenimente muzicale, precum Festivalul internațional „Joy of Europe” sau Festivalul coral internațional de la Poznanje (Polonia), unde a interpretat muzică tradițională din Balcani.

Jelena Cvetković Crvenica este dirijor și director artistic al corului, precum și profesor de solfegiu în cadrul Facultății de Arte de la Universitatea din Nis, Serbia. Este membru de onoare al Festivalului Ledamus și membru în comitetul de organizare a stagiunii de concerte din Leskovac.

Corul pe voci egale al CNA „Ion Vidu” Timișoara
Dirijor: Maria Gyuriș
La pian: Mariana Sânmărtinean

Corul pe voci egale al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” a luat naștere odată cu înfiinţarea şcolii, avându-i ca dirijori pe profesorii Constantin Capetanovici, Magdalena Ursu, Livia Balla, Marius Tănăsescu. Din 1988, la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale se află profesoara Maria Gyuris, care o conduce spre un repertoriu foarte vast, cuprinzând piese din literatura muzicală universală şi românească.

Membră a Asociaţiei Corale Naţională din România, formaţia câștigă importante premii naționale și internaționale: Premiul I la Festivalul internaţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici”, în 1990, 1991 şi 1992; Medalia de aur la Festivalul-concurs internaţional de la Celje, Slovenia; Premiul I şi Premiul special pentru promovarea muzicii româneşti la Concursul naţional coral de la Târgu-Mureş (1999); Premiul I la Concursul naţional coral de la Bucureşti (2001); Premiul internaţional Alexandru Paşcanu, acordat de Fundaţia corală Madrigal-Marin Constantin; Marele Premiu la Concursul naţional coral de la Piatra-Neamţ (2003); deține Diploma Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru promovarea muzicii corale româneşti; În martie 2008, formaţia a obţinut Distincţia Très bien la Concursul Internaţional Montreux Choral Festival (Elveţia).
Realizează înregistrări Radio și TV, la Timișoara și la Bucureşti, și susține concerte atât în ţară, cât și peste hotare, în Ungaria, Serbia, Elveția, Germania, Franța, unde, în 1994, participă la Festivalul internaţional FIMU de la Belfort.

Colaborează constant cu Opera Naţională din Timişoara şi cu Orchestra Filarmonicii „Banatul”, alături de care, în 1996, înregistrează CD-ul Amphion, de A.Honegger, sub bagheta maestrului Jean-François Antonioli. În 2008, participă la realizarea operei pentru copii „Harap-Alb”, de Marie Carells (primă audiţie mondială), prezentată la Théâtre du Palace, la Ath, în Belgia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.