Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziție-eveniment la Centrul de Interes: artă contemporană din Berlin expusă la Cluj, în cadrul unui program internațional de schimb cultural

0

Centrul de Interes demarează în 2021 un nou program internațional de schimb cultural, la celălalt capăt al acestei ambițioase inițiative fiind Colonia Wedding din Berlin. Începând cu data de 29 mai, scena de artă din Berlin se mută la Cluj, la Centrul de Interes, în spațiul generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A. Expoziția ”Colonia Wedding – Artă contemporană din Berlin în România” prezintă lucrările a 21 de artiști care sunt membri ori colaboratori ai comunității artistice Colonia Wedding. Expoziția nu va avea eveniment de deschidere, dar va putea fi vizitată în perioada 29 mai – 10 iulie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă.

Expoziția-eveniment cuprinde lucrări în medii diferite, precum pictură, artă conceptuală, desen, instalație, sculptură sau video, care poartă semnătura artiștilor: Inna Artemova, Jovan Balov, Jan Bejsovec, Tiny Domingos, Archi Galentz, Pablo Hermann, Patrick Huber, Margarete Huber, Elena Ilina, Henrik Jacob, Karen Koltermann, Anton Laiko, Ute Lindner, Maria Marshall, Matthias Mayer, Olga Mos, Karen Stucke, Kata Unger, Andreas Wolf, Igor Zaidel, Vassily Melnichenko.

Berlinul figurează ca una dintre capitalele mondiale ale artei contemporane. Pe lângă muzee și galerii de artă, scena de artă din Berlin se remarcă și prin cele câteva sute de spații independente. Datorită caracterului nebirocratic și necomercial al acestor spații de artă, proiectele artistice propuse nu trebuie să fie acceptate de un public larg, astfel încât se poate experimenta spontan sub toate formele: de la proiecte de nișă până la evenimente care transgresează normele cunoscute.

În districtul Wedding din Berlin s-au reunit în 2001 mai multe spații dedicate proiectelor artistice sub umbrela unei singure asociații non-profit: Colonia Wedding. După 20 de ani de la înființare, Colonia e formată din 23 de spații. În mod regulat au loc vernisaje simultane în ultima vineri a fiecărei luni în mai multe dintre aceste spații, iar artiștii organizează tururi ghidate în persoană. Spațiile din Colonie pot fi vizitate într-un singur tur datorită proximității lor. Această coordonare a vernisajelor e doar unul dintre elementele inedite ale Coloniei. Un altul e faptul că în aceste spații pot fi descoperiți artiști din toată lumea. În plus, între artiști și vizitatori există un dialog viu. Această cultură a dialogului liber e foarte importantă pentru scena de artă din Berlin.

Încă de la început, Colonia Wedding a fost orientată către cooptarea de membri din toate colțurile lumii și organizarea de programe internaționale de schimb cultural. Un aspect definitoriu al Coloniei e că asociația nu influențează opera artistică și curatorială. ”Printr-un concept extins, putem vedea Colonia Wedding precum o lucrare de artă complexă ce depășește granițele țării și lasă frâu liber pentru idei noi” – Dr. Anna E. Wilkens, autoare a unor texte de specialitate care documentează Colonia Wedding.

Expoziția ”Colonia Wedding – Artă contemporană din Berlin în România” de la Centrul de Interes e primul capitol al programului internațional de schimb cultural desfășurat de Centrul de Interes și Colonia Wedding. Al doilea capitol va avea loc în luna octombrie, când artiști membri sau apropiați ai Asociației Artiștilor din Centrul de Interes vor expune la Berlin, în mai multe spații din Colonia Wedding.

În aceeași perioadă, tot la etajul 4 al Centrului de Interes, la artist-run space-ul CAMERA poate fi vizitată expoziția personală a artistului fotograf Gergely Szatmari: ”Meadowlands”. Meadowlands – New York este o zonă urbano-industrială care cuprinde două aeroporturi, cel mai mare port al țării, cea mai densă rețea de căi ferate și autostrăzi din țară și cel mai mare producător american de produse chimice, medicale și tehnologice, precum și deșeurile asociate acestor industrii. ”Când vizitez Meadowlands, sunt nemulțumit de ceea ce văd pentru că realizez că tânjesc după o America care nu a existat niciodată. Cu toate acestea, fotografiile lui Gergely Szatmari mă încântă ca pe o călătorie metaforică”, punctează Charles Traub, fotograf american și director al departamentului de Fotografie și Media din cadrul Școlii de Arte Vizuale din New York.

Norme de acces

Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranță sanitară în vigoare: verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei (la intrare), purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanței de minim doi metri față de alți vizitatori. În cazul în care se atinge numărul maxim de persoane permis, se va intra pe măsură ce alți vizitatori părăsesc spațiul expozițional. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

 

Organizator: Federația Centrul de Interes

Cu sprijinul: Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Partener oficial: Banca Transilvania

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Clujul de buzunar, Cluju.ro, Propagarta.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.