Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Demersurile ANOSR privind accesul gratuit al studenților la Bibliotecile Central-Universitare, la un pas mai aproape de finalitate

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) salută depunerea inițiativei legislative, aflate la nivelul Camerei Deputaților, de modificare a Legii educației naționale nr. 1/2011 în acord cu solicitările ANOSR de asigurare a gratuității accesului studenților la serviciile Bibliotecilor Central-Universitare (BCU) și solicită aprobarea acesteia în Parlamentul României.

În cadrul campaniei „Educația la Guvernare”, lansată în octombrie 2020, fiind destinată alegerilor parlamentare, una dintre prioritățile stabilite de liderii studenților și incluse în lista de propuneri ale studenților pentru partidele politice parlamentare care au candidat în 2020 a fost asigurarea gratuității serviciilor celor 4 BCU-uri din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara) pentru studenți.

Conform art. 202, alin. (1), lit. b) din Legea Educației Naționale, studenții beneficiază de gratuitate la diferite resurse necesare desfășurării actului educațional: principiul dreptului la asistență și la servicii complementare gratuite în învățământul superior de stat – exprimat prin: […] acces la principalele cărți de specialitate și publicații științifice. Acest drept prevăzut de lege a fost detaliat în Ordinul de Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3666/2012 privind aprobarea Codului drepturilor și obligațiilor studenților, care menționează la art. 11, lit. e) dreptul la suport de curs gratuit (de minimum 5 pagini), în format fizic sau electronic, şi acces la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit în bibliotecile universitare[…]”. De asemenea, același act normativ prevede eliberarea gratuită a actelor și permiselor care atestă calitatea de student, inclusiv cele pentru accesul la bibliotecă.

Neexistând niciun dubiu asupra faptului că accesul studențiilor la serviciile bibliotecilor universitare este gratuit, ANOSR a sesizat faptul că se creează o discriminare vădită între studenții înmatriculați la universități care au biblioteci universitare proprii și cei înmatriculați la universitățile care nu dispun de o bibliotecă proprie, bazându-se pe serviciile Bibliotecilor Central-Universitare. Pe de-o parte, amintim că legea nu distinge între diferite tipuri de biblioteci universitare, BCU-urile fiind, prin însăși denumirea lor, biblioteci universitare aflate în subordinea Ministerului Educației. În același timp, câtă vreme din cauza contextului istoric unele universități nu au biblioteci proprii, bazându-se pe serviciile BCU-urilor, inclusiv în cadrul evaluărilor externe privind asigurarea calității derulate de ARACIS, este necesar ca studenții înmatriculați la aceste universități să beneficieze de același tratament, fiind irelevant pentru studenți dacă biblioteca universitară se află sub autoritatea universității sau a Ministerului Educației.

Cu atât mai mult în situația impactului bugetar redus la care ne referim, de sub 5 milioane de lei, neasigurarea respectării acestui drept denotă lipsa interesului în implementarea unui principiu al învățământului superior din România, astfel cum este precizat în lege. Nu în ultimul rând, pe lângă eliminarea unei proceduri fără necesitate cu privire la eliberarea și avizarea unor permise speciale de bibliotecă, în locul folosirii carnetului de student, gratuitatea acordată ar încuraja studiul academic, creșterea utilizării resurselor bibliografice și, corelativ, scăderea folosirii surselor neverificate, realizarea de cercetări științifice riguroase șamd. Desigur, aceste deziderate pot fi atinse doar în cadrul unui pachet mai larg de măsuri și politici la nivel universitar, dintre care accesul gratuit la serviciile bibliotecilor este doar una dintre acțiuni.

Deși ANOSR a propus un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 în vederea asigurării finanțării de la bugetul de stat a acestei propuneri, nici Guvernul, nici Parlamentul nu au dat curs acestei solicitări.

Cu toate acestea, avem speranța că inițiativa legislativă care dă curs solicitării ANOSR va fi adoptată în Parlamentul României, iar dreptul studenților de a accesa gratuit serviciile Bibliotecilor Central-Universitare va fi, într-un final, operaționalizat.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 111 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.