Ediția 2012 a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești se încheie

0

Ediția 2012 a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se încheie.  Cele nouă zile pline de spectacol, de evenimente, de emoții vor rămâne în memoria noastră – organizatori, artiști, și public deopotrivă – ca un maraton artistic de înaltă calitate.

Juriul internațional format din Bonnie Marranca, președintele juriului (SUA), Ingrid de Ketelaere (Belgia) și Andreas Beck (Austria) au decernat premiile FDR – modulul competițional al Festivalului.

Juriul a acordat Premiul pentru cea mai bună reprezentație pe un text românesc contemporan spectacolului ROGVAIVde Bogdan Georgescu, o producție a Teatrului Spălătorie din Chișinău.

Juriul a argumentat acordarea acestui premiu pe relevanța socială a temei, pe interesul față de teatru ca rezultat al unui efort colectiv – o tendință semnificativă în teatrul european actual, pe relevanța în descoperirea de noi limbaje dramatice și a unei noi abordări în arta actorului, ca și pe stilul minimal și lejer al spectacolului, în deplin acord cu întregul concept din spatele acestuia.

Premiul „Ioan Strugari” pentru cea mai bună interpretare a revenit în mod colectiv distribuției spectacolului X milimetri din Y kilometri de Gianina Cărbunariu, o producție a Companiei Colectiv A din Cluj, premiu justificat de complexitatea și efortul de colaborare care caracterizează interpretarea, după cum afirmă membrii juriului în declarația comună.

De asemenea, a fost anunțat rezultatul final al Concursului Național de Dramaturgie. În urma analizării celor 31 de texte intrate în concurs, juriul format din Nicolae Mandea (UNATC), teatrologii Oana Borș și Dan-Marius Zarafescu, scriitorul Ioan Cocora și Codruța Popov, secretar literar al Teatrului Național, a selectat un singur text – Jerry nu câștigă întotdeauna de Cristian Todică. În a doua etapă a concursului, textul a fost analizat scenic și prezentat în lectură publică în cadrul FEST-FDR, miercuri, 9.05, iar decizia finală a juriului a fost neacordarea premiului pentru Cea mai bună piesă a anului în această ediție a CND, dată fiind lipsa de relevanță scenică a propunerilor dramatice.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează