Drobeta  Turnu Severin: La un click de istorie. ”Aperitive” digitale crossover 

0

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin anunță implementarea unui nou proiect cultural cu titlul La un click de istorie. ”Aperitive” digitale crossover, cofinanțat de  Administrația Fondului Cultural Național, proiect ce se va desfășura la Castelul de Apă din Drobeta  Turnu Severin, în perioada iunie – noiembrie 2024. 

Proiectul este o intervenție în fostul Castel de Apă, monument emblematic al orașului Drobeta  Turnu Severin. După ce mai întâi am dezvoltat conținut expozițional și artistic transformând complet monumentul, căruia i-am reactivat memoria sa istorică legată de apă, venim acum cu un  nou strat de conținut, unul digital și video, care să completeze, imersiv/tehnologic, partea  semnificativă de patrimoniu fizic dispărut și să ofere vizitatorilor experiențe senzoriale și de  învățare complete. Prin cele două aplicații ce vor fi produse – o experiență VR care reconstituite un  fragment din viața insulei Ada Kaleh (din cărți poștale) și un video-ghid care completează conținutul  expozițiilor Castelului de Apă cu mici fragmente de producții video explicative și povești oferite de  naratorii, curatorii și artiștii castelului – activăm procesele de experimentare în valorificarea  patrimoniului cultural. Astfel, apelăm la arta digitală și video pentru a crește gradul de vizitare și  pentru a recupera virtual ceea ce nu mai există, dar știm cum arăta. 

Produsele proiectului cultural sunt: un video-ghid bilingv, compus dintr-un un material de  informare, cu repertoriu narativ și imagistic; un conținut video, cu scenarii de interviu înregistrat,  sub forma de povești și experiențe artistice și un film documentar de scurt metraj despre istoria  turnului, cu o opțiune de actualizare conținut și interactivitate – publicul poate face selfie-uri sau își  pot înregistra impresiile. Acest video-ghid este accesibil prin cod QR plasat la fiecare etaj al  Castelului, prin descărcare de pe website-urile oficiale https://palatulculturiiseverin.ro și  https://casteluldeapa.com, pe baza unui link generat și compatibil cu smartphone-uri.  

Al doilea produs este povestea VR, introdusă ca serviciu în cadrul expoziției despre insula  Ada-Kaleh, cu o scenografie ce reconstituie în virtual un cadru relevant din centrul de maximă  vitalitate a insulei dispărute, zona fostului bazar, accesibil publicului prin căști VR. 

Prin acest proiect urmărim activarea culturală și comunitară în spații alternative. Activăm o  experiență digitală completă și multiplă, de animare a unui monument istoric, transformat într-un  spațiu cultural alternativ, acum prin utilizarea producțiilor video și a artei digitale de maximă  interactivitate. Realitatea virtuală și aplicațiile multimedia introduse în spațiile culturale au  demonstrat o creștere spectaculoasă a interesului tinerilor față de patrimoniu și istorie. În cazul  exponatelor istorice, VR poate comunica realitățile trecutului și le umanizează atrăgând o conexiune  mai profundă. Poate contribui la conectarea publicului adolescent la un monument istoric, ajutându l să absoarbă informațiile și să digere mai clar semnificația acestora. Introducem astfel un mod activ  de explorare a patrimoniului ca resursă pedagogică și de animare a experienței de vizitare a unui  monument istoric. 

Beneficiar proiect: Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin,  instituție aflată în subordinea Primăriei și Consiliului Local Drobeta Turnu Severin 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.