Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere despre antreprenoriatul rural în Delta Dunării

0

Antreprenoriatul rural în Delta Dunării nu poate fi decât verde

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Asociaţia ”Ivan Patzaichin – Mila 23” au organizat dezbaterea cu tema ”Antreprenoriat rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări”, eveniment care face parte din manifesitările prilejuite de prima ediţie a Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle ”Rowmania”, desfăşurat la Tulcea în perioada 2-4 septembrie. Principalele concluzii ale dezbaterii au vizat necesitatea ca iniţiativele antreprenoriale din Deltă să aibă în vedere protejarea patrimoniului natural, cultural şi istoric al zonei, precum şi dezvoltarea comunităţilor locale. Totodată, pentru dezvoltarea durabilă a Deltei, ecoturismul şi turismul lent trebuie să ia locul turismului haotic practicat în prezent.

La dezbatere au participat în principal reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniile protecția mediului și conservarea biodiversității, dezvoltare comunitară și economie socială, ecoturism, dar și mici antreprenori locali și reprezentanți ai Primăriei Tulcea. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 3 septembrie, la Tulcea, în cadrul Festivalului ”Rowmania”.

Încă de la înființarea Asociației noastre am dorit să apelăm la toți cei implicați în proiecte pentru Delta Dunării și care vor să facă ceva aici. Chiar dacă eu sunt un novice în domeniul antreprenoriatului, vreau să cred că sunt un liant în această comunitate, iar împreună vom reuși. Tulcea este poarta către Deltă și de aici trebuie să începem”, a declarat Ivan Patzaichin, președintele Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”.

Trebuie să convingem localnicii că pot câștiga mai mulți bani din antreprenoriat, valorificând propriile tradiții în mod sustenabil, decât din munca la cherhanaua altuia, pescăria braconierului sau în agricultura intensivă, interzisă din zonele renaturabile. Există exemple de succes care nu se văd la televizor… De aceea, implicarea lui Ivan Patzaichin și inițiativa lui Doru Frolu de a reinventa sportul și ecoturismul în centre administrate de localnici sub îndrumarea ONG-urilor, cu foarte personala canotcă „by Patzaichin”, se alătură arsenalului nostru de proiecte concrete (ateliere meșteșugărești, așezăminte culturale, ecoturismul cu lotca cu velă) menite a salva Dunărea și Delta cu tot cu locuitorii ei, prin fapte concrete, nu cu teme pe hârtie făcute pe genunchi pentru o notă de trecere acordată de la Bruxelles”, a arătat Liviu Mihaiu, președintele Salvați Delta.

În cadrul dezbaterii s-a subliniat că lipsa unei strategii eficiente pentru turismul haotic practicat în Delta Dunării afectează locuitorii, turiștii, dar mai ales patrimoniul natural inestimabil al zonei. Turismul în șalupe de viteză, care se practică acum în Delta Dunării, stresează și alungă păsările, aduce grave prejudicii naturii, venituri nesemnificative pentru localnici și insatisfacții turiștilor. Turismul lent înseamnă mărirea timpului de vizitare la cel puțin trei zile, investirea banilor în produsele și resursele locale, mai puține noxe folosind bărci fără motor (canotca, parusul, canoea, lotca) sau ambarcațiuni cu motoare mici și silențioase.

Participanții au evidențiat faptul că valorificarea meșteșugurilor tradiționale, a tradițiilor deltaice, a unicei bucătarii de pește sau a patrimoniului istoric imens (de peste 40 de situri istorice pe teritoriul județului Tulcea), pensiunile agroturistice, plimbările pe lacuri și canale sunt câteva exemple de inițiative antreprenoriale prietenoase cu natura, ale localnicilor din Delta Dunării, însă aceștia au nevoie de suport și simplificare administrativă. Deși poveștile de succes nu lipsesc, este important pentru un antreprenor să-și poată continua afacerea și după ce perioada de finanțare a proiectul s-a terminat. O zonă defavorizată din punct de vedere economic, precum Delta Dunării, are nevoie de proiecte de dezvoltare comunitară specifice, inspirate din experiența altor comunități, care apoi să devină modele de bună practică pentru zone similare.

Delta Dunării ar putea atrage mult mai mulți turiști anual, în condițiile în care ar beneficia de un management eficient, tipic unei rezervații naturale. Însă acest fapt nu este posibil dacă autoritățile nu vor reuși să comunice eficient între ele. Un exemplu este turismul practicat în Pădurea Letea. Deși este o zonă strict protejată, locuitorii conduc turiștii în rezervație, iar metodele alese sunt de multe ori extrem de dăunătoare. Acest fapt, devenit o practică comună, poate fi ameliorat prin stabilirea unui traseu exact și a unor reguli de vizitare.

Obiectivele de interes turistic din Delta Dunării pot fi conectate cu cele de pe întreg teritoriul județului Tulcea și ar trebui promovate ca atare. Culturile viticole, dar și siturile arheologice Munții Măcin sunt doar un exemplu în acest sens.

Participanții și-au propus înființarea unei platforme de dialog în vederea permanentizării schimbului de experientă și a colaborării în proiecte care au ca scop dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării.

Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta

Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care s-a impus în cei peste șapte ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Despre Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23”

Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” are ca scop realizarea şi promovarea proiectelor de dezvoltare durabilă de interes local şi regional. Asociaţia s-a constituit la iniţiativa lui Ivan Patzaichin şi îşi propune să devină un exponent de succes al conceptului de antreprenoriat social. (www.rowmania.ro)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.