Crișan devine kilometrul 0 al ecoturismului în Delta Dunării

0

 Inițiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER) a fost lansată în localitatea Crișan din județul Tulcea, în prezența ambasadorului SUA, a reprezentanților organizațiilor implicate în finanțarea acestei inițiative – Romanian American Foundation (RAF), Fundația pentru Parteneriat, a Programului de Granturi Mici-Fondul Global de Mediu (SGP-GEF), a reprezentanților companiilor susținătoare – Aqua Carpatica (Valvis Holding) şi MOL România, precum și a partenerilor locali și a autorităților locale din localitățile Deltei Dunării, implicați în proiect, de față fiind și presa de specialitate invitată.

Prezent la lansare, Excelența Sa dl. Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA a declarat că este extrem de bucuros să poată participa la marcarea bornei ”kilometrice 0”a ecoturismului în Delta Dunării. Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 adeclarat:

„Ne-am propus lansarea inițiativei Rowmania la Crișan în mijlocul Deltei, pentru aceia care vor să descopere o altfel de Deltă în mișcarea lină a unei canotci. De aici se pot porni, astfel, călătorii către restul Rezervației. Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România consideră că: ”Este important să avem concepte puternice de dezvoltare locală care pot genera proiecte reale, finanțabile. În acest context, CER este un model de abordare durabilă la nivel local prin ecoturism care poate fi replicat și în alte destinații de ecoturism din România”.

Inițiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER) este un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociației de Ecoturism Romania (AER) și al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23. Centrul va fi primul din viitoarea rețea de 10 centre Rowmania ce vor fi create în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Centrele de ecoturism din rețea vor oferi vizitatorilor Deltei Dunării trasee de turism lent, cu ghidare și interpretare atât la centru cât și prin intermediul însoțitorilor în tururi, iar pentru tururile pe canale, vor fi folosite canotci-ambarcațiuni tradiționale din lemn, confecționate local, forța de muncă implicată în proiect fiind cea locală.

Sursa: www.rowmania.ro

Această inițiativă de ecoturism este susținută de Aqua Carpatica și este pusă în practică prin diferite proiecte de dezvoltare durabilă, din finanțări diverse, astfel:

„Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan – Înțelegând moștenirea naturii într-un mod lent” în cadrul programului de finanțare „Antreprenoriat Verde” derulat în parteneriat de către Romanian – American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat;

”La pedale și pagaie – Ecoturism în Retezat – Țara Hațegului și în Delta Dunării pentru dezvoltarea comunităților locale și conservarea biodiversității”, proiect finanțat prin Programul de granturi mici GEF-SGP, UNDP;

„Cu canotca în Deltă: metode inovative de interpretare a naturii”, finanţat de MOL România şi Fundaţia Pentru Parteneriat.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează