Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Corul Academic Radio va interpreta Recviemul de Verdi la Hamburg

0

Corul Academic Radio va interpreta Recviemul de Verdi la Hamburg, împreună cu Corul Radiodifuziunii Germaniei de Nord şi Orchestra Simfonică din Hamburg

Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia, este invitat la Hamburg, unde va concerta în celebra Laeiszhalle. În serile de 20 şi 21 octombrie, Corul Academic Radio va interpreta Recviemul de Verdi, sub bagheta cunoscutului dirijor Philippe Jordan. Invitaţia este cu atât mai onorantă cu cât ansamblul românesc se va afla pe scenă alături de Corul Radiodifuziunii Germaniei de Nord (NDR), precum şi de Orchestra Simfonică din Hamburg, alături de soprana Kristin Lewis, mezzosoprana Michaela Schuster, tenorul Robert Dean Smith şi basul  Dmitri Ivaşcenko, în calitate de solişti.

Fondat în 1940, CORUL ACADEMIC RADIO s-a impus în scurt timp ca o formaţie de elită condusă fiind – de-a lungul anilor – de Dumitru D.Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D.Stancu, Constantin Petrovici, Emanoil Elenescu, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş. Din anul 2000 la  pupitrul formaţiei se află Dan Mihai Goia.

Numeroşi compozitori români au scris lucrari pentru această valoroasă formaţie, care le-a prezentat în prima audiţie concertistică absolută, dar le-a şi înregistrat. Acest ansamblu coral de excepţie a probat calitatea sa în lucrări din literatura muzicală româneasca şi universală, precum şi în marele repertoriu liric prezentat pe scena de concert, abordând un impresionant număr de lucrări în toate genurile muzicale, de la miniatură la poemul coral, de la misă şi oratoriu la operă, cantată sau simfonie. Mii de minute de înregistrări speciale, concerte a cappella şi vocal-simfonice, emisiuni TV au determinat atât diversificarea repertorială cât şi afirmarea concertistică la cote valorice aparte.

 

CORUL ACADEMIC RADIO a efectuat turnee de concerte în Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., colaborând adesea cu orchestre de renume sub baghete de prestigiu din ţară şi din străinatate (Horia Andreescu, Ludovic Bács, Ovidiu Bălan, Sergiu Comissiona, Iosif Conta, Corneliu Dumbrăveanu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Enrique Garcia Asensio, Cyril Diederich, Gudni Emilssohn, Vaktang Jordania, James Levine, Igor Markevitch, Zubin Mehta, Milen Nachev, Sakari Oramo, Neil Thompson, Jin Wang s.a.).În anul 1996, CORUL ACADEMIC RADIO a primit Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România. Preluând tradiţia ilustră a coraliştilor autohtoni. Ansamblul este actualmente cea mai importantă şi mai valoroasă formaţie de gen din România,  scriind cu majuscule istoria unui repertoriu care a asigurat valoarea şi aprecierea artei interpretative româneşti în întreaga lume.

 

***

Născut la Cluj Napoca în 1952,  DAN MIHAI GOIA a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun.

Membru al Corului Naţional de Cameră ”Madrigal” (între anii 1971-1995), a susţinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu.

Între anii 1997 – 2009, Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe ”Te Deum Laudamus”, cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în  ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzică religioasă româneasca şi universală.

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrări corale şi camerale, a suitei simfonice şi a baletului ”Albă ca Zapada”. În acelaşi timp, s-a dedicat şi activităţii pedagogice, fiind profesor de dirijat şi ansamblu coral la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, între anii 1990 -2003.

 

Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe dintre prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru Fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. Anul 2005 a însemnat şi realizarea primului compact – disc alături de Corul Academic Radio, intitulat ”Mare minune”, cuprinzând colinde româneşti. În anul 2004 a obţinut Titlul de Doctor la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti.

Iată doar cateva opinii consemnate elogios în interviuri şi articole de specialitate : ”…Sunt foarte onorat să dirijez acest cor minunat pentru a doua oară. Apreciez deasemenea foarte mult munca maestrului Goia. Numai bine şi sper îmtr-o nouă reîntâlnire….” (Zubin Mehta);   ”…Sunt încântat de colaborare, este un privilegiu pentru oricare dirijor şi pentru mine de a lucra cu acest cor splendid lucrat datorită maestrului sau, Dan Mihai Goia…” (Sergiu Comissiona); ” …Pregătirea corului, excelentă…este vorba de un cor şi un maestru de cor excepţionali! Mă bucură  asta foarte mult…” (Alexandru Samoilă).

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.