Concursul de Muzică Clasică „România de la Tokyo” și-a desemnat câștigătorul

0

Concursul de Muzică Clasică „România de la Tokyo” și-a desemnat câștigătorul

Concursul Internațional de Muzică Clasică România, ajuns în această vară la Tokyo la a opta ediție, s-a desfășurat între 28 august și 1 septembrie, fiind organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, condusă de doamna Kazuko Shimada.

Competiția se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban, în afara premiului în bani, câștigătorul fiind recompensat cu posibilitatea de a susține un turneu în mai multe orașe din România.

Concursul, unul dintre puținele evenimente de anvergură care au menirea și reușesc să influențeze pozitiv imaginea României în această parte a lumii, se adresează muzicienilor cu vârste de peste 15 ani, la preselecții înscriindu-se de fiecare dată sute de muzicieni. Profesionalizarea concursului de-a lungul celor opt ediții ce s-au desfășurat din 2005 până acum este o chestiune certă.

De-a lungul ultimelor ediții, din juriul concursului au făcut parte mai mulți reprezentanți ai vieții muzicale românești, la ediția din 2012 în această calitate fiind prezenți în Japonia dirijorul Adrian Morar (Opera Română din Cluj), violista Marie-Jeanne Măi-Antal (Orchestra Națională Radio) și muzicologul Oltea Șerban-Pârâu  (redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio) care s-au alăturat mai multor muzicieni japonezi membri ai juriului, majoritatea provenind din Tokyo Symphony Orchestra.

Câștigătoarea secțiunii de vioară a fost tânăra H. Shinoyama care a prezentat în finală o versiune a Ciaconnei de Bach surprinzător de matură pentru vârsta ei. Trecând peste secțiunea de canto, cea mai slabă din concurs, ajungem la clasamentul final al percuționiștilor, foarte greu de stabilit datorită nivelului remarcabil, pe primele poziții situându-se T. Sato și K Kudo. În ultima zi s-au hotărât cîștigătorii secțiunii suflători, dominată de flautiști și ai secțiunii pian, cîștigător fiind M. Law.

Clasamentul final al concursului România de la Tokyo- ediția 2012 – a fost dominat de pianistul M. Law, în vîrstă de 22 ani, un tânăr muzician de perspectivă care în toamna anului viitor va putea fi ascultat și de publicul din România. Marele premiu îi aduce câștigătorului suma de 5000 de euro și un turneu în mai multe orașe din România, inclusiv București. Alte distincții speciale acordate la acest început de toamnăla Tokyo au fost două premii Radio România Cultural ce au revenit violonistei H. Shinoyama și pianistului T. Kawaguchi, un premiu al ambasadei României care a mers spre marimbafonistului K. Kudo, două premii ale asociației Music Space – violonistul N. Yamaguchi și flautista K. Shimizu – și premiul publicului, care a mers spre tenorul A. Mizumo.

Cîștigătoarea ediției de anul trecut a concursului, violonista Mayuko Ishigami va veni alături de alți câțiva dintre primii clasați în lunile septembrie și octombrie 2012 în România pentru a susține recitalurila Brașov, Sibiu, Sinaia (29 septembrie, castelul Peleș, în cadrul stagiunii Sunetul Muzicii) și București (1 octombrie, Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului) cu sprijinul ARC – Asociația Rădăcini Culturale, Radio România Cultural, a Camerei de Comerț România-Japonia și a Turkish Airlines.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.