Concert Regal Caritabil 2025, o seară de gală la Ateneul Român pentru susținerea tinerelor talente ale României. Biletele sunt disponibile acum

0

Pe 25 octombrie 2025, Fundația Regală Margareta a României organizează Concertul Regal Caritabil, în prezența Familiei Regale a României și a partenerilor, invitând publicul iubitor de artă și frumos să se alăture acestei gale dedicate talentului. Mezzosoprana Ramona Zaharia și tenorul George Vîrban vor aduce magia operei, excelența muzicală și vibrația generozității, alături de Orchestra New Hope, dirijată de David Crescenzi și Corul Național Român, dirijat de Daniel Jinga. Biletele sunt disponibile acum pe frmr.ro/concert-regal și eventim.ro. 

Pe scenă: voci de renume și dirijori de prestigiu

Ajuns la a 16-a ediție, evenimentul de gală, care îmbină tradiția, spiritul tinereții și generozitatea, îi va avea invitati pe scena Ateneului Român pe dirijorul David Crescenzi și Orchestra New Hope, care acompaniază muzicieni de valoare pe plan național și internațional: mezzosoprana Ramona Zaharia și tenorul George Vîrban, cu participarea Corului Național Român, dirijat de Daniel Jinga. Programul muzical prezintă o selecție a unor frumoase pagini de operă și operetă, arii și duete celebre extrase din creațiile compozitorilor G. Verdi, G. Bizet, P. I. Ceaikovski, C. Gounod, A. Lara și R. Chapi.

Mezzosoprana Ramona Zaharia, supranumită de presa internațională ,,o Carmen absolut idealä”, este astăzi o voce consacrată a marilor scene lirice. Și-a început cariera pe scena Operei Naționale Române Timişoara. În anul 2012, artista și-a făcut debutul internațional în rolul Carmen pe marea scenă în aer liber a Festivalului de Operă St. Margarethen din Austria. De atunci a interpretat acest rol în peste 21 de producții. Este o prezență familiară pe renumite scene lirice internaționale, printre care Metropolitan Opera New York, Royal Opera House Londra sau Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, prestigioasa instituție lirică germană a cărei membră este din sezonul 2014-2015. Este solistă invitată de teatrele de operă din Seul, Hamburg, Stuttgart, Berlin, Liubliana, Riga, Maribor, Parma, Nisa, Antibes, Istanbul, Cluj-Napoca, Timișoara, lași, București etc. Printre proiectele viitoare se numără interpretarea rolului Carmen pe scena Royal Opera House din Londra, turneul cu spectacolul Carmen în Olanda, Belgia și Franța, debut în rolurile Santuzza din Cavalleria rusticana și Azucena în Il Trovatore, premieră la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf. 

George Vîrban este considerat unul dintre cei mai promițători și remarcabili tenori lirici ai generației sale. Vocea sa rafinată și sclipitoare îl face predestinat pentru roluri de operă cum ar fi Don Ottavio, Ferrando sau Tamino, Nemorino, Fenton, Alfredo sau Lensky până la roluri din operete clasice, precum Eisenstein, Alfred, Koltoy, SouChong, Mister X, Marco Polo. Între anii 2013-2015, George Vîrban a fost bursier al programului Tinere Talente al Fundației Regale. A debutat pe scena internațională în 2016 în rolul lui Lensky din Evgheni Onegin la Opera Saransk. Din 2019 până în 2021, a fost membru al Studioului de Operă al Operei de Stat din München. În sezonul 2023/24 a fost membru al ansamblului Teatrului Aalto din Essen, unde a cântat, printre alte roluri, Ferrando în Così fan tutte și Valentino în Fausto de Louise Bertin. În sezonul 2024/25, s-a întors ca artist invitat la Teatrul Aalto pentru debutul său în rolul Don Ottavio. Primăvara lui 2025 îl găsește pe George la Metropolitan Opera din New York pentru rolul lui Tamino (cover) în producția Die Zauberflöte a lui Simon McBurney. Încheie stagiunea 24/25 în Coreea de Sud, într-o serie de concerte alături de celebra soprană Sumi Jo, George fiind totodată laureat al primei ediții a Concursului Internațional de canto ce poartă numele sopranei, desfășurat în anul 2024 în Franța.

David Crescenzi, pianist, dirijor de orchestră și cor, format la Conservatorul din Pesaro și perfecționat la Milano, este pentru a doua oară dirijor al Concertului Regal Caritabil. Din anul 2002 activează constant în România, începând colaborarea cu Opera Națională Română din Timișoara, unde a dirijat spectacolele de operă: Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Aida, Rigoletto și altele de G. Verdi. În anul 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul internațional George Enescu din București, dirijând Tosca de G. Puccini. În vara anului 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata, a dirijat în primă audiție absolută în Italia Neues vom Tages de P. Hindemith. În anul 2014 începe colaborarea cu Filarmonica din Cluj-Napoca, cu programe importante ca Beljazar Feast de W. Walton, Stabat Mater de Rossini ș.a. Din anul 2017 este Director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În anul 2025, alături de Orchestra Filarmonica Marchigiana, a dirijat un concert simfonic în prestigioasa Sală Verdi din Milano.

Corul Național Român este format din unii din cei mai buni artiști lirici din România, talentați tineri absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, unii dintre ei având între timp o bogată activitate solistică. Ansamblul își desfășoară activitatea pe principalele scene ale capitalei României, precum Ateneul Român și Opera Națională Română. Repertoriul Corului Național Român este vast și cuprinde lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană și lucrări vocal-simfonice. Corul activează sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, director general al Operei Naționale Române.

România are nevoie de artă! Tinerele talente au nevoie de noi.

Concertul Regal Caritabil nu este doar o celebrare a muzicii, ci un gest de susținere pentru valorile artistice autentice și a unei noi generații culturale a României. Fondurile obținute din vânzarea biletelor și sponsorizări vor sprijini generația 2026 de bursieri ai programului Tinere Talente, tineri artiști cu potențial, dar resurse financiare limitate. 

Din anul 2009, cu 470 de burse, mentorat și promovare au fost sprijiniți tineri cu vârsta între 14 şi 24 de ani, care studiază muzica sau artele vizuale, să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. Acum, publicul și companiile au ocazia de a contribui direct la formarea unei noi generații de artiști români.

🎟 Rezervă-ți locul și fii parte dintr-un eveniment de poveste!

frmr.ro/concert-regal | eventim.ro.

***

Partener: Kaufland România

Co-producător: Radio România Muzical

Sponsori: EY România, B&B Collection – Kultho, PEPCO Retail, UniCredit Bank, PPG România – Oskar, Ferrero Rocher, Dedeman, Yardi România, Enayati Medical City, Highlight Agency, SOFMEDICA, Casa Siqua, Easy Print Services, Emotion Philms Production

Parteneri media: Europa FM, TVR, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Trinitas, RFI România, AGERPRES, Forbes România, Forbes Life, Revista Insight Tarom, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Zile și Nopți, BIZ, Ziarul News, Economica.net, Business Review, Wall Street, Kudika, Garbo, 9am, Revista Future Economy, Phoenix Media, mediaTRUST România, Zenith Media 

Cu sprijin: Filarmonica George Enescu, Eventim

***

Despre programul național Tinere Talente

Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. România are nevoie de artă! Ca răspuns la această problemă, Fundația Regală Margareta a României a creat în 2009 un program național pentru a sprijini, îndruma și promova acești tineri artiști talentați, care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Astfel, cu 470 de burse au fost sprijiniți tineri cu vârsta între 14 şi 24 de ani, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. Fundația Regală este unic beneficiar al Concertului Regal Caritabil, organizat anual, începând din 2008, iar fondurile strânse din vânzarea biletelor şi din sponsorizări sunt dedicate proiectului Tinere Talente. Peste 2 milioane de euro au fost investiți până acum în viitorul artistic al României. Concertul Regal a avut loc în mod tradițional în ziua de 25 octombrie, în ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și fiecare ediție a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români.

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României (FRMR) a fost înființată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 35 de ani, Fundația Regală sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundației sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.