Competiția World Press Photo 2024 și-a anunțat câștigătorii 

0

Fotografii și relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, familie și demență în topul competiției World Press Photo 2024

Joi, 18 Aprilie 2024 – Competiția anuală World Press Photo și-a anunțat câștigătorii globali. Cei patru fotojurnaliști laureați au fost selectați dintre 24 de câștigători regionali, aleși din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări. Împreună, aceste imagini arată importanța fotografiei jurnalistice și de documentar și sunt un testament al curajului, priceperii și empatiei de care dau dovadă fotografi de pe întreg globul.

Cei 4 câștigători globali sunt:

  • Premiul fotografia anului: A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece, Mohammed Salem, Palestine, Reuters

  • Premiul articolul anului: Valim-babena, Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO

  • Premiul pentru proiecte pe termen lung: The Two Walls, Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

  • Premiul pentru proiect cu format liber: War Is Personal, Julia Kochetova, Ukraine

Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al World Press Photo, a declarat că fiecare dintre acești fotografi câștigători este intim și familiarizat profund cu subiectele documentate. Datorită acestui fapt ei reușesc să ne aducă o înțelegere mai profundă care, să sperăm, va naște empatie și compasiune. Sunt recunoscător pentru dăruirea, curajul, profesionalismul și priceperea lor.

Munca fotojurnaliștilor din întreaga lume este adesea riscantă. Anul trecut, numărul deceselor în Gaza a dus numărul jurnaliştilor ucişi la un nivel aproape record. Este important să recunoaștem trauma pe care au trăit-o pentru a arăta lumii impactul umanitar al războiului.”

Expoziția World Press Photo 2024 va fi expusă în peste 60 de orașe din întreaga lume, printre care Amsterdam, Londra, Berlin, Roma, Rio de Janeiro și Toronto. În România, expoziția va fi adusă de Fundația Eidos, în parteneriat cu Raiffeisen Bank și cu sprijinul Ministerului Culturii și ARCUB. Aceasta va fi expusă în luna mai, în București, în Piața Universității. Mai multe detalii despre expoziție vor fi publicate pe pagina de Facebook World Press Photo Exhibition România.  

Câștigătorii globali ai competiției World Press Photo 2024

FOTOGRAFIA ANULUI 

O femeia din Palestina îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale / A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece

Mohammed Salem, Palestine, Reuters

Fotograful a descris această fotografie, realizată chiar cu câteva zile după ce soția sa a născut, ca pe un “moment puternic și trist în același timp și care rezumă într-un sens larg ce se întâmplă în Fâșia Gaza”.

Fotografia o arată pe Inas Abu Maamar (36) care îmbrățișează corpul nepoatei sale, Saly (5), ucisă alături de mama și sora sa, de un proiectil ce le-a lovit casa, în Khan Younis, Gaza.

Juriul a comentat faptul că fotografia a fost realizată cu grijă și respect, oferind o imagine metaforică, dar totodată explicită a unei pierderi de neimaginat. 

Același fotograf a fost premiat pe același subiect acum peste un deceniu. Mai mult detalii despre fotografie se pot citi pe Reuters.

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR

Valim-babena

Lee-Ann Olwage, South Africa, pentru GEO

În Madagascar, lipsa conștientizării publicului în legătură cu demența se traduce prin faptul că persoanele care prezintă simptome de pierdere a memoriei sunt adesea stigmatizate. 

Juriul a comentat: Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei și a grijii față de subiect. Selecția de imagini este compusă cu căldură și tandrețe și amintesc celor ce o privesc de dragostea și apropierea necesare într-o perioadă de război și agresiune în întreaga lume.”

În această fotografie, „Dada Paul” și nepoata lui Odliatemix din Madagascar se pregătesc pentru biserică. El suferă de demență de 11 ani și este îngrijit de fiica sa, Fara.

Această poveste face parte dintr-un proiect pe termen lung a lui Olwage despre demență.

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD

Cei doi pereți / The Two Walls

Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

Din 2019, politicile de migrație ale Mexicului au suferit o schimbare semnificativă, transformându-se dintr-o națiune istoric deschisă migranților și solicitanților de azil, într-o țară care impune politici stricte.

Pornind de la propria sa experiență de emigrare din Venezuela natală în Mexic în 2017, fotograful Alejandro Cegarra a inițiat acest proiect în 2018. Juriul a considerat că propria poziție a acestui fotograf ca migrant oferă o perspectivă sensibilă, centrată pe om, care se concentrează pe rezistența migranților.

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD

Războiul e personal / War Is Personal

Julia Kochetova, Ukraine

În mijlocul a zeci de mii de victime civile și militare și a unui impas care a durat luni de zile, nu există semne de pace la orizont pentru războiul Rusiei în Ucraina.

În timp ce mass-media își actualizează audiența cu statistici și hărți, iar atenția internațională se deplasează în altă parte, fotograful a creat un site web care reunește fotojurnalismul cu stilul documentar personal al unui jurnal pentru a arăta lumii cum este să trăiești cu războiul ca realitate zilnică. 

Acest proiect este un mix de imagini fotografice cu poezie, clipuri audio și muzică, realizat în colaborare cu un ilustrator și un DJ ucrainean.

Despre competiția World Press Photo

Fotografiile premiate au fost selectate dintre 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări. Ele au fost jurizate de către 6 comisii regionale, iar câștigătorii au fost aleși de către un juriu global format din președinții comisiilor regionale, alături de președintele global. 

Câștigătorii globali au fost aleși dintre 24 de câștigători regionali. Există și 6 mențiuni onorabile. În plus, anul acesta, juriul a decis să includă și 2 mențiuni speciale în selecție. Poveștile premiate vor fi expuse și prezentate către milioane de oameni ca parte din expoziția World Press Photo ce are loc în peste 60 de locuri din întreaga lume.

Despre Fundația Eidos 

Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice.  Printre evenimentele organizate de Eidos se numără festivalul multidisciplinar UNFINISHED, expoziția itinerantă World Press Photo și EIDOS Talks. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.