Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci licee din Timișoara vor face educație cinematografică în săptămâna Școala altfel

0

Colegiul Național Bănățean Timișoara, Liceul Calderon, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul de Arte Plastice şi Colegiul Tehnic “Ion Mincu” din Timişoara au dat curs invitației Pelicula Culturală și Asociaței Culturale Macondo de a participa la proiectul Cinema-Edu, în cadrul Săptămânii Școala Altfel.

 cinema-edu-3

Proiectul îşi propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european şi naţional, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reuşind să dezvolte primul proiect de educaţie cinematografică din România în această manieră. Liceenii Cinema-Edu de azi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 – 2012 procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, cu aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport CNC. Prin Cinema-Edu încurajăm liceenii să fie mai aventuroşi în alegerea filmelor pe le văd.

afisCele cinci licee din Timișoara s-au alăturat altor aproape 100 de licee din București și din întreaga țară care vor viziona anul acesta filme culturale în perioada februarie – iunie 2014.

La Timișoara vor fi proiectate două filme în Sala Mare de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, după cum urmează:  luni, 7 aprilie între orele 11-13 filmul „El bola” (2000), in regia lui Achero Manas, iar miercuri, 9 aprilie intre orele 11-13, filmul „Io e te” (2012), in regia lui Bernardo Bertolucci.

Filmul “El Bola” (“Bila”) este o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă. Filmul “Io e te” (”Eu şi tu”) este cel mai recent film al marelui maestru Bernardo Bertolucci iar scenariul lui gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Fiecare film Cinema-Edu este însoţit de un ghid de discuţie şi analiză, dedicat atât elevilor, cât şi profesorilor care pot continua dezbaterile din sălile de proiecţie şi la şcoală, în orele de dirigenţie. Ne bucurăm să-l avem alături de noi pe domnul conferenţiar universitar Lucian Ionică, care va participa la sesiunea de discuții din 9 mai şi va vorbi despre filme, prin prisma experienței sale din domeniul audiovizualului. Realizator de filme documentare, autor al mai multor cărți de specialitate, predă în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științele comunicării, Jurnalism de televiziune, Film documentar, Limbaj audiovizual.

Mulțumim partenerului Casa de Cultură a Studenților care va fi gazda și de această dată a unor lecții de educație alternativă.

Anul acesta Pelicula Culturală este partenerul Asociației Macondo din București în implementrea proiectului Cinema-Edu la Timișoara.
Pentru detalii despre proiect și organizatori, accesați www.cinema-edu.ro și www.facebook.com/PeliculaCulturala.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.