Cinci licee din Timișoara vor face educație cinematografică în săptămâna Școala altfel

0

Colegiul Național Bănățean Timișoara, Liceul Calderon, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul de Arte Plastice şi Colegiul Tehnic “Ion Mincu” din Timişoara au dat curs invitației Pelicula Culturală și Asociaței Culturale Macondo de a participa la proiectul Cinema-Edu, în cadrul Săptămânii Școala Altfel.

 cinema-edu-3

Proiectul îşi propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european şi naţional, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reuşind să dezvolte primul proiect de educaţie cinematografică din România în această manieră. Liceenii Cinema-Edu de azi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 – 2012 procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, cu aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport CNC. Prin Cinema-Edu încurajăm liceenii să fie mai aventuroşi în alegerea filmelor pe le văd.

afisCele cinci licee din Timișoara s-au alăturat altor aproape 100 de licee din București și din întreaga țară care vor viziona anul acesta filme culturale în perioada februarie – iunie 2014.

La Timișoara vor fi proiectate două filme în Sala Mare de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, după cum urmează:  luni, 7 aprilie între orele 11-13 filmul „El bola” (2000), in regia lui Achero Manas, iar miercuri, 9 aprilie intre orele 11-13, filmul „Io e te” (2012), in regia lui Bernardo Bertolucci.

Filmul “El Bola” (“Bila”) este o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă. Filmul “Io e te” (”Eu şi tu”) este cel mai recent film al marelui maestru Bernardo Bertolucci iar scenariul lui gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Fiecare film Cinema-Edu este însoţit de un ghid de discuţie şi analiză, dedicat atât elevilor, cât şi profesorilor care pot continua dezbaterile din sălile de proiecţie şi la şcoală, în orele de dirigenţie. Ne bucurăm să-l avem alături de noi pe domnul conferenţiar universitar Lucian Ionică, care va participa la sesiunea de discuții din 9 mai şi va vorbi despre filme, prin prisma experienței sale din domeniul audiovizualului. Realizator de filme documentare, autor al mai multor cărți de specialitate, predă în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științele comunicării, Jurnalism de televiziune, Film documentar, Limbaj audiovizual.

Mulțumim partenerului Casa de Cultură a Studenților care va fi gazda și de această dată a unor lecții de educație alternativă.

Anul acesta Pelicula Culturală este partenerul Asociației Macondo din București în implementrea proiectului Cinema-Edu la Timișoara.
Pentru detalii despre proiect și organizatori, accesați www.cinema-edu.ro și www.facebook.com/PeliculaCulturala.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează