Cimitirul Vesel din Sapanta, cel mai important cimitir din Europa

0

În urmă cu câteva zile ziarul Romania Libera a publicat un articol interesant despre Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Săpânţa a devenit cel mai vizitat loc din Maramureş, motiv pentru care jurnaliştii români au căutat câteva date despre cimitirul vesel. Am aflat că Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost declarat cel mai important cimitir din Europa şi al doilea din lume, după cel egiptean din Valea Regilor.

Săpânţa, Valea Regilor la români

Distincţia cimitirului maramureşean a fost conferită la Simpozionul Monumentelor Funerare, desfăşurat în 1998, în SUA, însă obiectivul din Săpânţa a fost considerat unic în lume mult mai devreme şi a fost inclus de UNESCO în patrimoniul mondial, datorită crucilor sale „vesele”. Povestea crucilor pictate cu epitafuri comice a început în 1934, când un tânăr din sat („N-avea şcoală, doar patru clase”) a „scris” prima cruce „pântr-un băiat care se-necase în Tisa”, povesteşte Dumitru Tincu Pop, care se recomandă „continuatorul lui Stan Ioan Pătraş”. Şi după ce a „scris-o” cu un epitaf de câteva versuri, localnicul a pictat-o cu „o vopsea pe bază de ou”, după cum afirmă pictorul craiovean Octavian Ciocan, care în urmă cu patru ani a coordonat recondiţionarea câtorva zeci de cruci realizate de creatorul Cimitirului Vesel. Pătraş a cioplit şi „scris” peste 700 de cruci, timp de 43 de ani.

Povestea continuă pe site-ul ziarului romanialibera.ro

PS: Multumim Oana Petria pentru informatie!

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează