Cimitirul Vesel din Sapanta, cel mai important cimitir din Europa

0

În urmă cu câteva zile ziarul Romania Libera a publicat un articol interesant despre Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Săpânţa a devenit cel mai vizitat loc din Maramureş, motiv pentru care jurnaliştii români au căutat câteva date despre cimitirul vesel. Am aflat că Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost declarat cel mai important cimitir din Europa şi al doilea din lume, după cel egiptean din Valea Regilor.

Săpânţa, Valea Regilor la români

Distincţia cimitirului maramureşean a fost conferită la Simpozionul Monumentelor Funerare, desfăşurat în 1998, în SUA, însă obiectivul din Săpânţa a fost considerat unic în lume mult mai devreme şi a fost inclus de UNESCO în patrimoniul mondial, datorită crucilor sale „vesele”. Povestea crucilor pictate cu epitafuri comice a început în 1934, când un tânăr din sat („N-avea şcoală, doar patru clase”) a „scris” prima cruce „pântr-un băiat care se-necase în Tisa”, povesteşte Dumitru Tincu Pop, care se recomandă „continuatorul lui Stan Ioan Pătraş”. Şi după ce a „scris-o” cu un epitaf de câteva versuri, localnicul a pictat-o cu „o vopsea pe bază de ou”, după cum afirmă pictorul craiovean Octavian Ciocan, care în urmă cu patru ani a coordonat recondiţionarea câtorva zeci de cruci realizate de creatorul Cimitirului Vesel. Pătraş a cioplit şi „scris” peste 700 de cruci, timp de 43 de ani.

Povestea continuă pe site-ul ziarului romanialibera.ro

PS: Multumim Oana Petria pentru informatie!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează