Cetatea dacica Capidava va fi reabilitata cu bani europeni

0

Investiţie în judeţul Constanţa. Autorităţile îţi propun deschiderea unui circuit turistic la principalele situri arheologice de la malul mării. În acest sens, situl cetăţii Capidava va fi reabilitat. Lucrările vor costa peste 74 milioane de lei, banii fiind din fonduri europene.

„Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu acelaşi nume Capidava. În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării, potrivit wikipedia.org.

Existenţa fortificaţiei romane traianee şi a aşezării civile în curs de urbanizare este atestată de mai multe surse antice, în special itineraii, din secolul III până în secolul X, ppotrivit cjc.ro

RomaniaLibera a publicat un articol despre proiectul de restaurare a cetăţii, articol din care aflăm câteva date despre istoria cetăţii – Fortăreaţa Dunării.

Capidava este una dintre cele mai vechi fortificaţii geto-dacice de pe cursul Dunării. „Capidava” este denumirea getă pentru „cetatea de la cotitură”, nume ales de faptul că cetatea a fost construită chiar la cotul Dunării, pe o faleză înaltă. Generalii romani care au condus primele expediţii împotriva geţilor au apreciat avantajele strategice oferite de această poziţie de pe cursul apei şi au transformat-o într-o veritabilă fortăreaţă. Izvoarele istorice spun că însuşi împăratul Traian i-ar fi supravegheat pe militarii Legiunilor XI Claudia şi V Macedonica în timpul lucrărilor de consolidare şi modernizare a zidurilor.

PS: Mulţumim Oana Petria pentru informaţie!

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează