Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Câștigătorii celei de-a șasea ediții a Pelicam

0

Zona Franca, marele câștigător al Pelicam 2017

Tulcea, 12 iunieZona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile/Franța, 2016) a câștigat Marele Premiu al ediției a șasea a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu, România, 2017), SEED: The Untold Story (r. Jon Betz & Taggart Siegel, SUA, 2016), Frontera Invisible (r. Nico Muzi&Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) și La Pesca (r. Pablo Alvarez-Mesa, Canada/Columbia, 2017) sunt celelalte filme premiate la Pelicam anul acesta.

18953164_1740358952642633_574421718845314576_o

Juriul competiției principale formate din Mike și Andy de la Yes Men și artistul Ion Barbu a decis că cel mai bun film este Zona Franca al regizorului Georgi Lazarevski care a primit din partea Primăriei Municipiului Tulcea un premiu în valoare de 2.000 de euro. “Sunt foarte emoționat, îmi place foarte mult festivalul, e o energie aici care dă poftă de a face și alte filme. Vreau să mulțumesc festivalului, echipei și vreau să spun că e o onoare să primesc acest premiu de la voi, juriul, vă urmăresc munca de artiști și activiști, și e o onoare”, a spus regizorul în cadrul ceremoniei de premiere.

 

Monica Lăzurean-Gorgan – regizoare, Carlos Teofilo – directorul festivalului Cine’eco din Portugalia, și Florin Stoican – din partea Asociației Parcul Natural Văcărești au făcut parte, anul acesta, din juriul competiției Blacs Sea Docs și au decis că Planeta Petrila este cel mai bun film. Premiul – servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro – a fost luat acasă de artistul Ion Barbu, protagonistul documentarului. Membrii juriului au considerat că Planeta Petrila este un film care te emoționează, te intrigă și te bucură, fiind un film intens, creativ, suprarealist și curajos la fel ca protagonistul. “Meritul e al lui Andrei Dăscălescu, regizorul filmului, care a avut un travaliu lung de patru ani de zile. Eu mă simt așa de pe altă lume că n-am participat niciodată la un festival de film cu atât mai mult ca artist cum mi se spune, dar după reacția dumneavoastră îmi dau seama că a fost rolul vieții mele. Vă mulțumesc”, a spus Ion Barbu.

Juriul Black Sea Docs a acordat și o mențiune specială filmului Kedi/Cats (r. Ceyda Torun, Turcia/SUA, 2016) pentru o abordare poetică despre relația dintre oameni, pisici și spațiul urban în Istanbul. Documentarul a fost proiectat la Tulcea în premieră națională.

Cei cinci adolescenți din Tulcea – Rareș Ivan, Cosmina Iordan, Alexandra Harasim, Ana Maria Gheba, Irina Cristiana Berechet – care au făcut anul ăsta parte din juriul Fresh Perspectives – coordonați de Anastasia Staicu, directoarea editurii Seneca – au decis că SEED: The Untold Story este cel mai bun film al secțiunii. “Pentru a controla o națiune, trebuie să controlezi petrolul, pentru a controla oamenii, trebuie să controlezi mâncarea, pentru a controla hrana trebuie să controlezi semințele”, au motivat jurații alegerea lor. Premiul pentru această competiție este de 500 de euro, oferit de Pelicam.

Secțiunea de scurt metraje a fost jurizată în acest an de Alex Baciu – scenarist, Elena Calistru – președintele Funky Citizens, și Edward Cook – regizor. Ei au decis că merită premiate două filme din competiție: Frontera Invisible și La Pesca, ambele scurt metraje fiind despre comunități mici, obișnuite să trăiască din natură, dar cu perspective foarte diferite. “Era foarte important pentru noi ca filmul să aibă impact în primul rând în Columbia unde se întâmplă lucrurile astea nasoale și asupra politicilor europene. Premiul ăsta o să ajute filmul să aibă un impact mai mare asupra politicilor sociale și de mediu”, a spus Mihai Stoica, producătorul filmului Frontera Invisible. Premiul competiției este în valoare de 500 de euro, oferit de Centrul Național al Cinematografiei.

Sunt extrem de onorat că am putut găzdui un asemenea eveniment, mai ales că este singurul festival de film de mediu din România, adică e de două ori mai onorant pentru orașul nostru. De ce la Tulcea? E unul dintre cele mai frumoase județe ale patriei, avem două rezervații, una internațională – Delta Dunării – și una națională unică în Europa – Munții Măcinului. Mulțumim celor care au avut îndrăzneala și bunăvoința să vină la noi la Tulcea, e un privilegiu pentru noi sa-i avem aici pe activștii de la Yes Men, sper ca venirea lor să creeze o motivație în plus să veniți și anul viitor”, a declarat Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni a avut loc la Tulcea în 8 și 11 iunie, în cinci locuri din oraș: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, campingul Pelicam de pe malul lacului Ciuperca și pe faleza Dunării. Filmele câștigătoare vor fi proiectate în cadrul unei retrospective în București în luna iulie.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, BRD Asigurări de Viață, Primex, ACMS, Aqua Carpatica și Brodrene Dahl.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.