Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Caravana Docuart: proiecții de film documentar și master class la Timișoara

0

Caravana Docuart organizează proiecții de film documentar și o sesiune de master class în perioada 19 – 21 mai la Ambasada și Daos Club, în cadrul StudentFest.

Docuart-la-studentFest

Caravana Docuart este un eveniment cinematografic care se întoarce pentru al 4-lea an consecutiv la Timișoara cu o radiografie a celor mai recente documentare românești. Proiecțiile vor avea loc pe parcursul a trei zile și o mare parte dintre regizori și protagoniști vor fi prezenți pentru discuții interactive cu publicul. Pe lângă filme, Caravana își propune să deschidă lumea documentarului și printr-o sesiune de master class susținută de filmologul Cristian Tudor Popescu: Subficțiunea documentară a ororii. Lagărul și bomba atomică, sâmbătă, 20 mai, de la 14:30 la Ambasada.

Proiecțiile debutează vineri, începând cu ora 17:00, cu scurtmetrajul regizat de Alex Pintică, Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea, în care identitățile autorului și artistului se contopesc. Mai departe, un alt scurtmetraj studențesc prezintă cultura Capoeira, dansul libertății* (R. Enxhi Rista). De la 17:45 începe un documentar hibrid scos din urban în regia lui Norbert Fodor, Proiecționistul*, iar de 18:40 cadrul se schimbă cu o poveste dintr-un sat din Transilvania, a cărei protagonistă, Angela*, se află la granița dintre familie, iubire și credință (R. Botond Püsök). O călătorie muzicală programată de la 19:30 aduce în atenție muzicienii români care păstrează folclorul ca element cheie al muzicii lor, indiferent că este jazz sau hip hop, prin 100 de movile* (R. Max T. Ciorbă). Seara se încheie cu documentarul interactiv Cealaltă față* realizat de Cinty Ionescu și reprezintă un performance live care propune o explorare audio-vizuală a depresiei.

Ziua de sâmbătă aduce pentru cinefili master classul semnat de Cristian Tudor Popescu de la 14:30, iar de la ora 17:00 – ultimele proiecții de film. Din program fac parte producții care explorează lumea dincolo de granițele României, precum scurtmetrajul Perfection is Forever – o co-producție cu Marea Britanie semnată de Mara Trifu, Stories in Tea Cups* – o felie de viață din China dezvăluită de frunzele de ceai (R. Mirona Radu) sau 10:34 to Belgrade*, un documentar care studiază personaje interesante ale Belgradului, în regia Ioanei Grigore. De la 18:30 va fi proiectată povestea fiului ilegitim al lui Constantin Brâncuși, În căutarea tatălui pierdut (R. Ionuț Teianu), iar finalul serii îl aduce în fața spectatorilor pe Rodion Ladislau Roșca, părintele muzicii electronice din anii ’70 în România, protagonistul filmului Imagini din vis*  (R. Sorin Luca).

Ultima zi găzduiește o proiecție specială, în memoria lui Gabriel Mafa, liderul formației Negură Bunget. De la ora 19:00, în Daos Club, va fi prezentat filmul 100 de movile*, realizat în 2016, în care apare și Gabriel.

Caravana Docuart la Timișoara se desfășoară pentru al 3-lea an în cadrul festivalului studențesc StudentFest. Evenimentul aflat la a 4-a ediție are scopul de a promova producții de documentar exclusiv românești în mai multe orașe ale țării și reprezintă o extensie a festivalului București Docuart Fest, în cadrul căruia majoritatea filmelor incluse în program au fost premiate anul precedent.

 

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN),

Intrarea în lumea documentarului este liberă pe parcursul tuturor proiecțiilor și masterclassului deopotrivă.

Programul complet pe caravana.docuart.ro

* proiecții urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.