Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BaroqueǁUrban: Trei dimensiuni ale barocului, într-o expoziție eveniment la Timișoara

0

Unul dintre cele mai frumoase curente artistice, stilul baroc, a căpătat, la Timișoara, noi valențe prin expoziția Baroque||Urban, care îl are în centru pe cunoscutul pictor Gheorghe Fikl.

Punctul de plecare al expoziției îl reprezintă barocul imperial, o expoziție ambientală reprezentată printr-o colecție impresionantă de gravuri originale ale Fundației Herczeg, obiecte de artă și de decor din colecția muzeului, acestea constituind reminescențe ale stilului baroc și începutul Timișoarei moderne, odată cu eliberarea de sub conducerea otomană de către principele Eugeniu de Savoya.
fb (9)

Cea de-a doua componentă, în jurul căreia se coagulează, de fapt, întregul traseu al expoziției, este reprezentat de pictura și digigrafia artistului Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apreciați pictori români contemporani. Reprezentant al stilului neo-baroc, Fikl reușește să se impună în peisajul artei contemporane plasate în spații atemporale, cu decoruri somptuoase și reprezentări dramatice de animale. Lucrările sale sunt apreciate nu doar în România, ci și peste hotare, pictorul timișorean având două tablouri în colecția privată a Prințului Charles și fiind preferat de foarte mulți reprezentanți ai caselor regale din Europa. Tablouri monumentale îmbracă, într-un melanj de-a dreptul teatral, sala barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.
Ultimul segment al expoziției se află sub semnătura tinerei artiste franceze, Josepha Blanchet, care proiectează barocul într-o nouă dimensiune. Artista reușește, prin intermediul instalației video intitulate The Lace (Dantela) să esențializeze dimesiunea post barocă, o posibilă proiecție a barocului în viitor, prin îmbinarea detaliilor (uneori prea multe) și printr-o idealizare a frumuseții umane. Blanchet oferă o perspectivă feminină prin care transmite o nouă percepție asupra barocului, folosind mijloace minimaliste și contemporane.

În jurul ideii de resurecție barocă, Fikl și artista franceză Josepha Blanchet au construit o nouă dimensiune a barocului. Pictura neo-barocă semnată Ghorghe Fikl, arta digitală Fikl și instalația video a Josephei Blanchet, în stil minimalist, prezentată într-un dark room, în premieră pentru Muzeul de Artă din Timișoara, constituie un concept artistic inedit pentru muzeele din România.

Expoziția Baroque||Urban este amplasată la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara și are dedicate cinci încăperi, incluzând și sala barocă.

Expoziția poate fi vizitată până pe 23 septembrie 2016. Organizatorii au mai pregătit și alte acțiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de pictură în stil baroc pentru copii, dezbateri și evenimente speciale.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook Baroque||Urban.

Un concept: In-Tuition.ro și BrandPR

Organizatori: Fundația Herczeg și Muzeul de Artă din Timișoara

Realizat cu sprijinul: Primăria Municipiului Timișoara

Parteneri principali: AZUR și BCR

Sponsori: Flextronics, Riello UPS, Garage Cafe

Parteneri: Institutul Francez Timișoara, Direcția Pentru Cultură Timiș, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Baroque Books&Arts și Cărturești

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism.ro, Designist, 24FUN și High Living

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.