Baie de cultură romani la Vama Veche

1

După aproape două luni de perindare prin stațiuni, Zilele Romano ButiQ au ajuns la Vama Veche pentru o baie de cultură meșteșugărească în stil romani, în parteneriat cu Festivalul Stufstock.

Până pe 28 august îi așteptăm la Zilele Romano ButiQ  pe toți cei curioși să vadă și să cunoască îndeaproape meșteșugurile romilor: expoziții de obiecte și fotografie, povești și secrete despre meșteșuguri, ateliere de ucenicie în argint, lemn, nuiele de răchită și fier – totul sub îndrumarea atentă a meșteșugarilor profesioniști. Pe lângă toate acestea, am pregătit multe evenimente care îi vor distra pe vamaioți, oferindu-le în același timp ocazia de a înțelege mai bine cultura romani.

Joi, 25 august, de la 20:30, actrița Alina Șerban joacă pe scena de la Corsarul “Declar pe propria răspundere – un spectacol de teatru care prezintă istoria maturizării unei fete de etnie romă între curtea de spoitori din cartierul Tei în care locuiește și lumea ”majoritarilor” în care învață și lucrează. Între lupta cu sărăcia din curte și lupta cu prejudecățile din exterior. Între respingerea și asumarea propriei identități etnice și culturale.

Tot joi, la miezul nopții la Roata, trio-ul “The Vintage Spirit” (Adi Flautistu – contrabas, Costinel Mirea – vioară și Ciprian Pop – chitară) vor umple noaptea din Vamă cu acorduri de minor swing, bebop sau jazz manouche. Ei vor interpreta compoziții proprii, dar și piese scrise de Django Reinhardt, Charlie Parker sau Duke Ellington.

Sâmbătă, de la ora 20:00, celebrul muzician Damian Draghici vine sa ne împărtășească din bogăția unei vieți tumultuoase și fascinante. Aveți ocazia să stați de vorbă și să-i adresați o întrebare singurului muzician român laureat Grammy.

Duminică de la ora 21:00, tot la Roata, încheiem șederea pe litoral cu trupa Romano ButiQ într-un concert balkan-rock care va fi totodată și petrecerea de închidere a Festivalului Stufstock.

Haideți la Vama Veche până pe 28 august – avem cultura meșteșugărească romă din belșug!

Zilele Romano ButiQ la Vama Veche sunt organizate de către KCMC în parteneriat cu Festivalul Stufstock, în cadrul proiectului  „Romano Cher – Casa Romilor”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investește în oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriaşul tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

  1. avatar

    „cultură romani „? Voi asa numiti aceasta subcultura a tiganilor? Daca aveau o asa cultura nu ar fi fost izgoniti de peste tot.

Comentează