Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

AZIZA MUSTAFA ZADEH / încă o zi de concerte la PLAI

0

Timp de 6 ediții PLAI a însemnat sute de ateliere și 2 zile de concerte. Am experimentat împreună muzică din toate  colțurile lumii și am încercat să ne depășim limitele, plecând cu ceva nou. Anul acesta, în același spirit, aducem ceva nou: începând cu această ediție, PLAI va avea 3 zile de concerte, programul de duminică fiind până târziu în noapte.

De‐a lungul anilor am avut artiști din toate colțurile lumii, dar niciodată un artist a cărui fuziune de stiluri să cuprindă   mugham, jazz și operă. Aziza Mustafa Zadeh, de ea este vorba, o pianistă, cântăreață și compozitoare originară din Baku,  Azerbaijan, care la vârsta de 17 ani a câștigat concursul de pian Thelonious Monk, interpretând mai multe piese ale  celebrului pianist cu influențe din muzica azeră. Pentru albumele ei de studio i s‐au alăturat muzicieni precum Dave Weckl și John Patitucci (Always) sau Al Di Meola, Omar Hakim, Stanley Clarke, Kai E. Karpeh de Carmago și Bill Evans (Dance Of Fire). De atunci a fost supranumită de presa de specialitate “The Princess of Jazz” și “Jazziza”.

Cu expresivitatea, geniul ei pianistic și stăpânirea completă a elementelor mugham, atât clasice cât și folk, Aziza a întrecut toate așteptările. Artista din Baku a aprins publicul de jazz din Europa. „Dance Of Fire” nu este un simplu album, este un drum ce a deschis noi perspective, dovedindu‐se un hit în adevăratul sens al cuvântului.

Stilul mugham promovat de Aziza i‐a fost insuflat de către tatăl ei, Vagif Mustafata Zadeh, cel despre care Dizzy Gillespie spunea că “muzica lui este de pe altă planeta …aceasta este muzica viitorului” iar B.B. King i‐a spus: “pe mine mă numesc regele blues‐ului dar dacă aș cânta la pian ca și tine m‐aș numi Dumnezeu.”

Mugham este o formă veche, foarte dezvoltată şi complexă de muzică specifică Asiei Centrale, Turciei, Orientului Mijlociu şi Orientului Îndepărtat. Compunerea și interpretarea sa necesită un grad înalt de învăţare şi de profesionalism.

La fel ca vechile tradiţii Griot de muzică africană, muzica mugham impune muzicianului atingerea unei stări superioare de a fi, pentru că, în ciuda compoziției mugham‐ului care se bazează pe scara modala, rigid structurată, în interpretarea sa interpretul trebuie să transmită o stare sporită de emoţie. Deoarece stilul mugham este greu de asimilat de cei cu pregătire muzicală occidentală, de cele mai multe ori acesta este pus în categoria jazz.

O artistă excepțională, ce nu încetează să surprindă publicul larg, Aziza este unul dintre artiștii pe care îi așteptăm cu nerăbdare în data de 16 Septembrie la PLAI.

——-

Detalii privind accesul la festival, pe www.plai.ro

Festivalul PLAI 2012 este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş.
Proiect cultural co‐finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Investesc în dezvoltarea PLAI: Cabinetul Mercescu, Continental, Draexlmaier si Kathrein.

Sponsori: Aquatim, Ciuc Premium, Full Print Banat, IHM Total Consult și Quark Motors.

—–

PLAI, foarte pe scurt:
‐ cel mai mare festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari.
‐ câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmânat de către Hans‐Gert Pottering şi Angela Merkel)
‐ câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea Artă şi Cultură.
3 zile de festival
9 concerte de world music, jazz şi fusion
45 de parteneri culturali ce oferă peste 200 de activităţi
100% voluntariat
Detalii privind line‐up‐ul și activitățile PLAI 2012, pe  www.plai.ro si http://www.facebook.com/PLAIFestival

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.