Asociația Culturală pentru Educație prin Artă prezintă Afară, un spectacol de teatru cu adolescenți pentru adolescenți

0

În lunile octombrie – noiembrie, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a realizat și a prezentat publicului tânăr din București spectacolul Afară, bazat pe o idee a scenaristei și regizoarei Oana Răsuceanu, care semnează și regia, scris de două tinere dramaturge, Iulia Mirică și Anamaria Feraru. Spectacolul a fost itinerat în mai multe liceele din Capitală, urmând să aibă ultimele două reprezentații în data de 25 noiembrie la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, distribuția fiind alcătuită din șase elevi ai liceului.

Afară prezinte povești ale adolescenților din România, prinși în roller-coaster-ul numit lockdown (stare de urgență) din perioada martie – mai 2020.

Construit din monologuri care exprimă cele mai profunde, intime, aparte, amuzante, crude, ireal de sincere trăiri ale celor mai tineri protagoniști ai închiderii unei țări din cauza unui virus necunoscut și periculos, spectacolul se bazează pe o documentare atent realizată prin discuții și interviuri multiple cu adolescenți români (14 – 18 ani). Oana Răsuceanu alături de Iulia Mirică și Anamaria Feraru și-au propus să transpună întâlnirile și orele numeroase de dialog cu o serie de adolescenți din orașul București într-un text și într-un spectacol menite să răspundă la întrebări de tipul: Cum i-a influențat perioada de lockdown pe copiii și tinerii din România? I-a schimbat? Dacă da, în cel fel? Au asimilat informații / experiențe noi, care le vor modifica traseul emoțional pe mai departe? Care a fost relaționarea cu mediul online și care au fost efectele? Cum au reușit copiii să își găsească un ritm interior echilibrat fiind rupți de tot ceea ce aveau până atunci afară?

Au fost ore și ore de discuții cu adolescenți, realizate pe Zoom, parte din reconstrucția unei perioade în care un element precum Zoom-u a devenit pe cât de firesc, pe atât de nefiresc în viețile noastre, ale tuturor, dar în ale lor poate mai mult decât în ale adulților chiar. Zilele, săptămânile și lunile lockdown-ului și-au lăsat amprenta pe toți acești tineri pentru care ecranele laptopurilor, tabletelor, telefoanelor au luat locul ieșitului în oraș, prietenilor, hobby-urilor. S-au adaptat. Rapid. Mai repede, chiar, de cât foarte mulți adulți. Și au reușit să se rupă de perioada cu pricina din momentul în care restricțiile au dispărut ușor-ușor. Dar nu au uitat să ia din experința cu pricina ce era de luat, de învățat. Au mers mai departe și au decis să nu prea mai privească înapoi. Decât dacă chiar trebuie.”, declară Oana Răsuceanu despre research-ul făcut pentru crearea spectacolului Afară.

Pe lângă ultimele două reprezentații din data de 25 noiembrie (ora 18.00 și ora 20.00), de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, partener al proiectului, Afară urmează să fie prezentat la începutul anului 2023 pe scena Teatrului UNTEATRU.

Afară este un proiect realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA), co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*(AFCN).

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului fi-nanțării.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Echipa de creație a spectacolului Afară

Un text de Iulia Mirică și Anamaria Feraru

Bazat pe o idee de Oana Răsuceanu

Cu: Beatrice Chelu, Ilinca Ciochia, Ionuț Duțu, Flavia Martac, Filip Nicolaescu, Alexandre Noël

Regia: Oana Răsuceanu

Video: Iulia Rugină

Scenografia: Anca Lazăr

Producător: Eugen Matei Lumezianu

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Despre Asociația Culturală pentru Educație prin Artă

ACEA este o organizație interesată de educația culturală prin teatru, implementând cu succes o serie de priecte tematice dedicate publicului tânăr și matur totodată. Astfel, din proiectele realizate în ultimii 6 ani de ACEA fac parte: ”Carina pe drumul spre casă – Modul educațional pentru copii”, ”În față la O12 – modul educațional”, ”S.O.S Dispar poveștile – modul educațional”, ”A II-a B – modul educațional” – toate cele patru module fiind compuse dintr-un spectactol de teatru scris și regizat de Oana Răsuceanu și o serie de ateliere dedicate copiilor spectatori, pe baza temelor atinse de subiectul pieselor de teatru. În 2019 ACEA a produs 88/89, un performance scris și regizat de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, avându-i ca protagoniști pe Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu, crreat pentru spațiul Ferestrroika din București, iar în 2021 a produs Strigoiul, cu Richard Bovnoczki, un performance scris și regizat de Oana Răsuceanu pentru spațiul Interbelle.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.