Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Art Encounters anunta programul expozitiilor pentru luna decembrie

0

Fundația Art Encounters vă invită la vernisajul celor două evenimente care fac parte din noul program artistic al fundației:

  • Prima expoziție în România a artistei franceze Marianne Mispelaëre, Sounds Make Worlds / Sunetele creează lumi
  • Expozția rezultată în urma primei rezidențe curatoriale a fundației – proiectul propus de curatoarea poloneză Zofia Cielątkowska, COMMON SPACE Images, Stories, Voices / SPAȚIU COMUN – Imagini, narațiuni, voci

Vernisaj | 7 decembrie, ora 18:30

Fundatia Art Encounters

Casa ISHO, bv. Take Ionescu 46C

Timișoara 

Marianne Mispelaëre Sounds Make Worlds / Sunetele creează lumi

Curator: Diana Marincu

Partener: Institutul Francez Timișoara

Marianne Mispelaëre propune o arhivă a dispariției și o expunere a invizibilității, într-un cadru conceptual definit de ștergerile succesive pe care le face memoria colectivă și de suprapunerea acestor reziduuri într-un „palimpsest evaziv”. Expoziția Sunetele creează lumi traversează o istorie marginală, exclusă din sistemele dominante de gândire pe baza cărora sunt stabilite prioritățile politice și economice la nivel global. Inspirate de cercetarea unor lumi dispărute și mulțimi invizibile, lucrările lui Marianne explorează consecințele acestor fenomene și reflectarea lor în spațiul public. Identitățile estompate prin procesul pierderii limbajului comun își revendică prezența în cadrul unui dialog pe care Marianne îl stabilește între sunet și cuvânt, între imagine și reprezentare.

Sunetul este ordonat de om în muzică, structuri lexicale, limbă și cultură, iar acest proces poate fi urmărit nu doar prin ceea ce se produce nou, ci și prin lucrurile care se pierd pe parcurs – identitățile dislocate dintr-un cadru geografic și istoric prin tranziția spre alte limbi și paradigme culturale. Bibliothèque des silences colecționează limbile dispărute recent, din 1986 până azi, fixând data dispariției și locul geografic al acestora. Imaginea trece la rândul ei printr-un proces continuu de responsabilizare și asumare a funcției sale primordiale de a coagula conștiința colectivă. Silent Slogan reprezintă un vast repertoriu al gesturilor devenite simbolice pentru eșecul dialogului dintre societatea civilă și puterea politică. Gesturile spontane identificate de Marianne în rândul participanților la proteste din 2010 până astăzi sunt transpuse într-un „atlas” vizual comparabil cu un nou alfabet subversiv, în măsură să comunice mai eficient decât orice cuvânt. Extrase din contexte diferite, cum ar fi Primăvara arabă sau Indignados, imaginile adunate de pe internet reprezintă mesajele oamenilor care își exprimă opinia prin gesturi, folosindu-și mâinile în locul cuvintelor.

Întreaga expoziție evocă istorii discrete pentru care reprezentarea adecvată depinde doar de capacitatea noastră de a vedea ceea ce nu este vizibil și de a asculta ceea ce nu se aude.

COMMON SPACE – Images, Stories, Voices / SPAȚIU COMUN – Imagini, narațiuni, voci

Un proiect inițiat de Zofia Cielątkowska, curatoarea aflată în rezidența Art Enconters în perioada noiembrie-decembrie 2018

Cuvântul comun sugerează ceea ce este uzual, simplu, tipic, foarte adesea de neobservat și, în același timp, ceva colectiv și împărtășit (în moduri conștiente sau inconștiente).

Cercetarea, proiectul și expoziția COMMON SPACE – Images, Stories, Voices / SPAȚIU COMUN – Imagini, narațiuni, voci oferă spațiu și timp narațiunilor propuse de femei, prin expunerea diverselor materiale istorice sau contemporane legate de femeile din România. Proiectul face posibile observarea și aprecierea muncii invizibile a femeilor și a activităților lor de zi cu zi. COMMON SPACE este un pretext pentru reflecția critică asupra feminității și a locului pe care îl ocupă femeia în istorie și în prezent. Proiectul are o natură procesuală, o structură bazată pe colaborare și deschidere, fiind dezvoltat prin contribuțiile și ideile publicului.”

În urma unui apel de contribuții lansat de Zofia, au fost selectați artiști a căror implicare va fi anunțată pe parcurs, până la finalul proiectului.

Cele două expoziții rămân deschise până pe 9 martie 2019

Fundatia Art Encounters

Casa ISHO, bd. Take Ionescu 46C

Timișoara 

Pentru mai multe informații:

contact@artencounters.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.