Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Are Timisoara nevoie de o cinemateca?

0

Asociaţia Marele Ecran, Pelicula Culturala si Asociatia Camera 4 au solicitat Primariei Municipiului Timisoara sprijinul pentru infiintarea unei cinemateci la Timisoara printr-un proiect depus in data de 9 octombrie 2013.

“Ne dorim o cinemateca unde sa aiba loc proiectii de film european, romanesc şi independent, un spaţiu multifuncţional cu program permanent, care sa fie cadrul de lansare pentru tineri regizori, spaţiu de dezvoltare a specialiştilor din domeniu, precum şi gazda unui festival de film de calibru international la Timişoara”, declara initiatorii proiectului.

Ideea infiintarii acestei cinemateci este promovata de mai bine de 2 ani dar pana in prezent nu a existat un sprijin sau raspuns concret din partea autoritatilor locale.

“Credem ca un oras universitar cu peste 300.000 de locuitori precum Timisoara, candidat la titlul „Capitala europeana a culturii” are nevoie de o cinemateca, un loc de intalnire intre cineasti si cinefili, antrenand oportunitatile de invatare ale tinerilor, imbunatatind abilitatile si cunostintele comunitatii si contribuind la vitalitatea orasului” declara initiatorii.

Din pacate, evolutia cinematografelor din Timisoara este una dramatica, astfel incat din cele 13 cinematografe cate a avut reteaua de stat (RADEF) pana in 1990, Timişoara mai are unul singur, iar acela funcţioneaza in regim de avarie. Absenta investitiilor si conditiile improprii de vizionare au izgonit de aici si ultimii cinefili. Multiplexul, adica cinematograful de consum, de entertainment, deţine la aceasta ora monopolul in oraş, insa aici, din ratiuni comerciale, nu se mai poate vedea film european, film romanesc sau, in general, film de autor. Lipsa de alternativa condamna generaţia tanara şi urmatoarele la pierderea identitaţii europene prin insuşirea culturii pop americane.

piata unirii toamna la TimisoaraIn lipsa unui cinematograf adecvat, publicul timisoarean a fost invitat sa vizioneze 3 productii europene de exceptie intr-o singura seara la Filarmonica Banatul, cu prilejul maratonului „Les filmes de Cannes a Timisoara”, in conditiile in care acelasi eveniment s-a desfasurat la Bucuresti pe durata a 7 zile. Iar exemple de acest gen sunt din pacate multe.

Cei trei parteneri si-au exprimat disponibilitatea pentru administrarea cinematecii, pentru elaborarea şi implementarea unui program saptamanal de activitaţi. Acesta va include proiecţii de filme europene, romanesti, independente, ateliere de actorie, de introducere in arta filmarii, evenimente culturale organizate in parteneriat cu diferite instituţii culturale din oraş si tara, etc.

O serie de institutii de cultura locale si nationale printre care Institutul Francez, Ambasada Spaniei in Romania, Institutul Polonez din Bucuresti, Consulatul General al Serbiei la Timisoara, Consulatul General al Germaniei la Timisoara, Festivalul Plai, Atelier 1, sprijina aceasta initiativa. Scrisorile lor de sustinere au fost atasate proiectului depus catre primarie si vor fi facute publice in saptamana ce urmeaza pe conturile de facebook ale asociatiilor.

Tot on-line este disponibil un chestionar prin care timisorenii sunt consultati cu privire la oportunitatea proiectului pentru Timisoara.

8 noiembrie este termenul la care ar trebui sa primim un raspuns de la Primarie la solicitarea infiintarii unei cinemateci. Asteptam un raspuns si un angajament concret din partea administratiei locale, mai ales ca o parte din vechile sali de cinema au revenit in patrimoniul municipalitatii. Consideram ca renovarea si echiparea macar a uneia dintre aceste sali pentru a satisface pretentiile de confort si tehnologie ale unui public modern ar fi oportuna si necesara la Timisoara.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.