Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Arad: Festivalul International de Teatru Nou, la final!

0

FITN sau despre conectarea la noul fenomen teatral
7-15 mai 2016 / Ediţia a 4-a

Festivalul Internaţional de Teatru Nou s-a încheiat aseară, 15 mai, după 9 zile de teatru în care au fost prezentate douăzeci şi patru de spectacole din România şi două din străinătate: „Dancing Graffiti”, produs de Bandart, Ungaria şi „Operastracci”, aparţinând Centrului de Producţie Teatrală Koreja, Lecce, Italia.

A venit momentul să tragem concluziile celei de-a 4 ediţii atent îngrijită de criticul de teatru Claudiu Groza.

Am avut în FITN nume importante din teatrul românesc: Radu Afrim, Cosmin Ardeleanu, Pavel Bartoş, Mişu Dinvale, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Mihai Măniuţiu, Ana Mărgineanu, Vlad Massaci, Radu-Alexandru Nica, Mirela Oprişor, Şerban Pavlu, Gavriil Pinte, Theodor-Cristian Popescu, Vava Ştefănescu, Helmut Stürmer, Gábor Tompa, sau Andi Vasluianu.

Teatru-FITN-2016

Am avut şi voci noi, dar vibrante – Raisa Ané, Vlad Bârzanu, George Albert-Costea, Andi Gherghe, Ştefan Lupu, Vlad Nemeş, Alina Petrică, Bobi Pricop, Ioana Predescu, Rareş Florin Stoica, Horia Suru – care ne-au asigurat că teatrul românesc este pe drumul cel bun.

Toate spectacolele invitate au servit unor gusturi şi nevoi. Nevoia de nou; noul dramaturgic, noul regizoral, noul actoricesc. Au fost spectacole cu scenografii impresionante, creaţii originale cu linii dramaturgice care sparg graniţe teatrale. Au fost spectacole dezbatere, spectacole pedagogice.

Au fost spectacole a căror simbioză a dat naştere unor „exemplare”, exponate teatrale care-ţi rămân întipărite în minte: Aglaja, Columbinus, (D)efectul Placebo, Pisica verde. Iar producţii precum Guppi sau Family Affairs au deşteptat, poate, conştiinţe… Toate acestea pentru ca, la final de spectacol sau de festival, să putem spune că De fapt e frumos.

O sărbătoare a noului în toate formele sale, Festivalul de Teatru Nou încearcă, în fiecare an, să le dăruiască tuturor celor care intră în sălile de spectacol câteva ore de răgaz mental, de libertate a simţirii. Câteva zeci de minute în care pot să asiste la o revelare a artei teatrale contemporane.

Ne place să credem că-i frumos ce se întâmplă la Arad, la Festivalul de Teatru Nou, de 4 ediţii încoace.

FITN4 s-a încheiat. Ne vedem anul viitor. Nu înainte de a le mulţumi tuturor celor care au fost alături de noi în realizarea unei manifestări, sperăm noi, de succes.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.