Aproximativ 8.000 de vizitatori sunt asteptati la editia a doua a festivalului Taste of Transylvania

0

Bucatari, antreprenori din industria HoReCa, producatori locali si pasionati de preparate si gusturi traditionale se reunesc intre 14 si 17 septembrie la a doua editie a festivalului gastronomic “Taste of Transylvania” organizat la Satul de vacanta Boros, pentru un eveniment menit sa puna bucataria Transilvaniei pe harta gastronomica internationala.

Festivalul „Taste of Transylvania” ( http://tasteoftransylvania.eu/) isi propune promovarea si ocrotirea ingredientelor si traditiilor gastronomice specifice acestei regiuni. Organizatorii au legat aceasta idee cu conceptul low waste, ceea ce inseamna ca expozantii si speakerii au o lista de ingrediente interzise. Lista include fructele de mare, fructe si legume exotice, avocado-ul si orice ingredient care nu este deloc specific sau traditional in Transilvania. In schimb, este incurajata folosirea ingredientelor locale, astfel reducand amprenta ecologica a festivalului.

Imbinarea agriculturii cu turismul – strategia de a pune Transilvania pe harta turistica internationala

Festivalul constituie o veriga importanta in ceea ce priveste planul de a patrunde pe harta gastronomica internationala, obiectiv propus si de catre co-organizatorul Kozma Mónika. 

“Potrivit strategiei pe care o implementam de ani de zile cu determinare, consideram ca o oportunitate majora pentru economia transilvana poate fi imbinarea agriculturii cu turismul. Scopul nostru este ca, ridicand nivelul gastronomiei ardelene, sa scriem prima poveste de succes, prin introducerea si prezenta acesteia pe piata mondiala, demonstrand astfel ca dezvoltarea comuna si concomitenta a agriculturii si turismului propusa in 2017 a dat roade.” a declarat Monika Kozma, Director Executiv Fundatia Pro Economica.

Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania” promoveaza sustenabilitatea

In acest an, alaturi de pastrarea diversitatii culturale si traditiile culinare, sustenabilitatea joaca si ea un rol important, deoarece obiectivul este de a crea un festival care sa genereze cat mai putine deseuri posibil. Pe langa standurile care prezinta specialitatile culinare ale restaurantelor de renume, festivalul va gazdui si discutii actuale si interesante pe teme, precum produsele forestiere, posibilitatile de dezvoltare a turismului din Transilvania si siguranta alimentara.

Invitati speciali la Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”

In acest an “Taste of Transylvania” va avea si o zi dedicata profesionistilor, deoarece pe joi, 14 septembrie sunt asteptati la Boros reprezentantii industriei HoReCa si a altor industrii similare. Aceasta zi va fi o oportunitate excelenta de networking si de a face cunostinta cu produsele, serviciile si reprezentatii diferitelor actori din acest sector: 22 de expozanti si 40 de speakeri asteapta oaspetii, care vor putea degusta deliciile oferite de acestea pe tot teritoriul satului de vacanta, la cel mai delicios festival din Transilvania.

„E bine de stiut ca in ultimul an, satul de vacanta Boros nu a venit mai aproape nici de orasele mari si nici de aeroporturi. Deci acest festival este tot departe, dar daca ajungi la noi, vei avea parte de o experienta de neuitat. Cine doreste ospitalitate cu fete de masa albe si chelneri cu manusi albi, o poate gasi la sute de alte locatii, dar aici nu vom avea posibilitatea de a va oferi astfel de lucruri, chiar daca invitatii si produsele lor ar merita!” – a remarcat Trucza, subliniind importanta mediului autentic si natural a festivalului.

Bucuria in bucate

Pe langa scena principala din sura de evenimente, in acest an se construieste o scena aditionala pe dealul din incinta satului de vacanta, unde vor avea loc prezentari gastronomice si programe culturale aditionale. Cortul mare va capata functii noi: pe langa degustarea diverselor meniuri oferite de expozanti, acesta va gazdui si evenimentele de dans popular si alte programe muzicale.

Vom avea doua locatii nou-noute, prima se numeste Bucuria in bucate si reprezinta o idee care, din cate stim noi, inca nu a fost realizata in aceasta regiune” – spune Trucza. 

In aceasta locatie 50 de bucatari, impartite in grupuri de patru, vor gati un meniu, fiecare grup continuand munca grupei anterioare. Scopul acestei initiative este de a oferi o oportunitate de colaborare bucatarilor care inca nu au avut ocazia de a lucra impreuna.

Cealalta noutate a festivalului este barul de sampanie: „acesta este mult mai mult decat un simplu bar cu bauturi. Aici dorim sa aratam frumusetea si linistea peisajului din Ghimes”. Organizatorul a spus ca aceasta locatie va fi amenajata pe Apahavas, un varf din apropierea satului de vacanta si vor fi organizate curse dedicate persoanelor interesate. Aici oaspetii se vor putea bucura de o panorama uluitoare si vor putea relaxa cu un pahar de sampanie sau vin.

Spectacol cu drone – elementul surpriza al festivalului

Unul dintre programele cele mai spectaculoase ale festivalului din acest an, va fi cel mai mare spectacol cu drone din Romania. Pe parcursul weekend-ului organizatorii va invita de doua ori, vineri si sambata seara, la o aventura spectaculoasa, cand nu mai putin de 320 de drone decoleaza ca cel mai mare urs din toate timpurile ridicand asupra spectatorilor. Visual Europe Group, va garanteaza ca simbolurile festivalului, ale gastronomiei si ale traditiilor noastre vor straluci in cele doua seri din septembrie si ca vom gati o ciorba atat de mare pe cerul din Lunca de Jos, cat n-a mai vazut lumea!

Despre Fundatia Pro Economica Alapítvány

Fundatia Pro Economica Alapítvány este o organizatie care are ca obiectiv principal imbunatatirea nivelului de trai al familiilor din Romania, dezvoltarea conditiilor de viata economica, sociala, culturala si religioasa, bazata pe cercetari stiintifice si tehnice. Scopul programelor demarate de catre Fundatie este de a crea un climat economic prielnic dezvoltarii afacerilor locale, prin pastrarea traditiilor si valorilor din regiune.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.