Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural 

0

Miercuri, 12 octombrie, ora 17:00, la Cărturești Verona, va avea loc Conferința proiectului  Antibullying Cultural în Diaspora și Rural.

Proiectul Antibullying Cultural în Diaspora și Rural s-a desfășurat în perioada martie-octombrie 2022  cu scopul de a promova incluziunea, diversitatea, toleranța şi combaterea fenomenului de bullying.  

Am ajuns la 124 de copii din rural şi diaspora (Irlanda şi Spania) și 36 de profesori, prin 12 ateliere  online interactive (club de lectură, debate, artă dramatică, exprimare vizuală) cât și offline (în cadrul  Caravanei Magia Educației la Sat, organizată în Faraoanele – județul Vrancea și Vaideeni – județul  Vâlcea). 

CONTEXT: De ce şi de unde a pornit ideea proiectului?

„Aproape trei sferturi (72%) dintre elevi s-au confruntat cu agresiuni (bullying) îndreptate împotriva  lor cel puțin o dată în ultimul an, însă doar 40% dintre respondenți au avut curajul să își recunoască  postura de victimă” arată primul studiu sociologic realizat la nivel național de Asociația Telefonul  Copilului (decembrie 2019) – Față în față cu fenomenul bullying. 

Mai mult, diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la  numărul total al populaţiei conform Raportului al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare  Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României. 2001/2002 şi 2015/2016 

Astfel, în urma discuțiilor cu profesorii implicați în proiectele anterioare ale Asociației Lume Bună, a  reieșit faptul că interesul pentru tematica fenomenului de bullying există atât în rural cât și în  diaspora. Interesul profesorilor, alături de statistici, ne-au motivat să aducem în prim plan tematica  descoperirii și combaterii fenomenului de bullying prin proiectul Antibullying Cultural în Diaspora şi  Rural. 

DESFĂŞURARE: Programul conferinței

Conferința va prezenta, printr-un scurt video al proiectului, momente din cadrul atelierelor online și  momente din cadrul celor 7 expoziții culturale organizate de copiii beneficiari, sub îndrumarea  profesorilor coodonatori, pe tema combaterii bullying-ului. 

Vor urma momente de discuție și dezbatere alături de invitații surpriză ai evenimentului despre  impact, bune practici și soluții. 

Un moment important va fi și prezentarea Ghidului de Proiect – un document cu pași concreți și  activități detaliate ce pot fi desfășurate în unitățile școlare, din România sau diaspora, în vederea  prevenirii și combaterii bullying-ului. Ghidul este un ajutor pentru orice profesor, din țară sau  diaspora, care își dorește schimbare în bine, dar nu știe cum și de unde să înceapă. 

În final, vom discuta despre moduri de continuare a proiectului și vom facilita un dialog între invitații  prezenți fizic la eveniment și profesorii din rural și diaspora prezenți online, prin zoom.  

Evenimentul este cu intrare libera și invităm cu această ocazie persoanele interesate să afle mai  multe despre parcursul, impactul și posibilitățile de continuare ale proiectului Antibullying Cultural în  Diaspora și Rural.  

De asemenea, invitații prezenți la eveniment vor putea admira o parte din Vision Board-urile realizate  de copiii beneficiari ai proiectului, în cadrul atelierelor de introspecție și analiză coordonate de Oana  Hanganu (trainer, consilier dezvoltare personală, coach). Pentru a vedea întreaga expozitie cu toate  creațiile copiilor beneficiari, vă invităm cu drag în perioada 10 – 30 octombrie la Biblioteca  Metropolitană București, Filiala George Coșbuc, la expoziția proiectului Antibullying Cultural în  Diaspora şi Rural.  

ANALIZA DE IMPACT: Care a fost impactul proiectului?

Pentru a măsura impactul proiectului au fost folosite două chestionare auto-administrate, aplicate  înainte de începerea și după finalizarea atelierelor dedicate elevilor participanți în proiect. 

Expunerea elevilor din proiect la situații din zona bullying-ului este cauzată de un nivel general ridicat  de violență în școli. Peste jumătate dintre elevii chestionati au trecut în ultimele luni printr-o  experiență de agresiune specifică bullying-ului.  

Deși majoritatea elevilor declară că știu cum să identifice situațiile de bullying și cum să intervină,  există un procent semnificativ de elevi care ar vrea să beneficieze de mai mult sprijin în acest sens. 

Cu privire la nivelul de participare și implicare în proiect, 89% dintre elevi au declarat că au participat  la toate sau aproape toate întâlnirile iar 92% dintre participanți au raportat un nivel ridicat de  implicare în activitățile proiectului. 

Proiectul a fost primit foarte bine în rândul elevilor, fapt demonstrat de rata ridicată de participare la  activități, de nivelul ridicat de implicare și de aprecierile pozitive cu privire la efectele participării în  cadrul proiectului (de exemplu: creștere încrederii în sine, interacțiunea constructivă cu elevi din alte  școli, dezvoltarea creativității, îmbunătățirea cunoștințelor privind intervenția în situații de bullying).  

MULŢUMIRI: Cine sunt partenerii şi susţinătorii acestui proiect?

Proiectul este posibil datorită unui mix de prieteni și susținători ai Asociației Lume Bună, toţi  ingrediente esențiale în acest proiect. Cu această ocazie: mulțumim AFCN pentru încrederea oferită  în co-finanțarea proiectului Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural, mulțumim Kaufland România  pentru parteneriatul nostru în acest proiect, mulțumim Asociația Corint Pro Educație și Mega Image  pentru donațiile de carte, mulțumim BMB București pentru găzduirea expoziției de ansamblu a  întregului proiect, mulțumim Cărturești pentru găzduirea conferinței de final de proiect, mulțumim  Centrul de Teatru Educațional REPLIKA pentru implicarea directă în proiect prin atelierele facilitate de  Mihaela Mihailov și de Katia Pascariu. 

Cu ajutorul vostru, proiectul a pornit în lume și creează legături de prietenie și de frumos.  Ne bucurăm să îl creștem împreună!

DESPRE NOI – Cine este şi ce face Asociaţia Lume Bună?

În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate de peste 10  ani. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte complexe, pe termen lung, care  au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității  copiilor din zonele rurale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități  practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea  într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru  atingerea scopului pe care și-l propun. Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la  reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale. 

Proiectul Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural  Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.  AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot  fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării. 

Puteţi găsi mai multe detalii aici https://www.asociatialumebuna.com/ 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.