„Anul trecut, în luna aprilie, am auzit prima rachetă aterizată nu departe de casa mea. Am alergat îngrozită în camera copiilor, i-am cărat așa adormiți cum erau în cea mai sigură cameră, baia, și i-am îmbrăcat. După ce s-a auzit și a doua rachetă lovind și mai aproape, mi-am făcut curaj și am fugit către adăpostul improvizat în subteran. Nu m-am gândit decât la copiii mei, care erau din ce în ce mai îngroziți. Atunci am decis că trebuie să plecăm”.
Rândurile de mai sus sunt doar un fragment dintr-o poveste. O poveste care poate fi a oricărui refugiat. Pentru mama ucraineană care a scris aceste rânduri, dar și pentru toți ceilalți plecați din calea gloanțelor sau a neajunsurilor de orice fel, din Siria, Afghanistan, Egipt, Somalia și multe alte țări – mulți dintre ei fiind și în România -, marcăm Ziua Mondială a Refugiatului marți, 20 iunie 2023. Conform UNHCR, la nivel global sunt peste 108 milioane de refugiați, cel mai mare număr ale timpurilor moderne.
Evenimentul care va avea loc marți, 20 iunie 2023, începând cu ora 14:00, pe Faleza Inferioară a Dunării, în zona Foișor este organizat de Fundația Inimă de Copil, UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați și HIAS România, în colaborare cu agenții internaționale și organizații locale care desfășoară în Galați activități în sprijinul refugiaților, mare parte dintre aceștia fiind, în acest moment, cei ucraineni.
La evenimentele de la Galați dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului sunt așteptați peste 250 de participanți, care vor lua parte la un număr record de activități. Astfel, după cuvintele de bun venit din partea autorităților locale și a organizatorilor, atmosfera va fi colorată cu un flashmob în care participanții vor crea cu ajutorul baloanelor colorate steagurile României și Ucrainei, în acordurile de vioară ale celor două imnuri naționale. Programul include momente de muzică, dans, ateliere și expoziții de produse handmade ale refugiaților, întreceri sportive, tombole, concursuri și vor fi amenajate zone pentru pictură sau locuri de joacă.
„Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru noi de a le arăta celor plecați de acasă că sunt bineveniți la noi. Suntem solidari cu cauza tuturor celor care au fost nevoiți să își părăsească țara și, în același timp, ne reafirmăm datoria pe care o avem față de ei să îi sprijinim. Din martie 2022 și până acum, Fundația Inimă de Copil a fost implicată în acțiuni de susținere a cauzei refugiaților sprijinind, sub diverse forme, 7.200 de persoane de origine ucraineană, ceea ce face din Fundația Inimă de Copil un actor extrem de important la granița de est a Uniunii Europene. Suntem recunoscători organizațiilor și donatorilor internaționali care au susținut în ultimul an proiectele noastre de suport pentru familiile de refugiați care au tranzitat sau care trăiesc acum in Galați și Brăila, dintre care cei mai importanți sunt actualmente CARE-SERA-FONPC, UiPath Foundation, HIAS, FONSS”, a explicat Anna Burtea, președinte al Fundației Inimă de Copil.
Despre Ziua Mondială a Refugiatului
Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day) este marcată, în fiecare an, la 20 iunie. Anul acesta, marcarea acestei zile aduce în prim-plan nevoia de soluții pentru refugiați precum și puterea extraordinară a incluziunii refugiaților în comunitatea gazdă.
Cu toții putem face mai mult pentru a le oferi refugiaților mai multă speranță – și mai multe oportunități – în timp ce sunt departe de casă. Includerea refugiaților în comunitățile în care și-au găsit siguranța după ce au fugit de conflicte și persecuții este cea mai bună soluție, cel mai eficient mod de a-i sprijini în reluarea vieții lor și de a le permite să aducă o contibuție țării gazdă. Este, de asemenea, cel mai bun mod de a-i pregăti să se întoarcă acasă și să își reconstruiască țările, atunci când condițiile le permit să facă acest lucru în siguranță și în mod voluntar, sau să prospere dacă sunt relocați într-o altă țară.
Despre Fundația Inimă de Copil
Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 25 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2022, peste 5000 de persoane, copii și familii defavorizate din România și copii și mame refugiate, au beneficiat de programele de educație, sănătate sau suport de urgență ale Fundației Inimă de Copil.
Despre UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale pentru a proteja refugiații, comunitățile strămutate forțat și apatrizii. Viziunea noastră este o lume în care fiecare persoană forțată să se refugieze își poate construi un viitor mai bun. UNHCR colaborează cu autoritățile și partenerii pentru a promova protecția juridică și fizică a refugiaților. Activitatea de protecție a UNHCR în România include furnizarea de informații, comunicarea cu comunitățile de refugiați, identificarea persoanelor cu nevoi specifice și direcționarea acestora către servicii specializate, consiliere juridică privind protecția temporară și advocacy pentru incluziune, cu intervenții personalizate pentru comunitatea LGBTIQ+, persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, minoritățile, femeile și fetele aflate în situații de risc. Ca urmare a conflictului din Ucraina, am oferit informații, asistență juridică și consiliere în persoană sau prin linia telefonică direct pentru 64.587 de refugiați; am furnizat asistență în numerar unui număr de peste 43.000 de refugiați și am distribuit peste 600.000 de articole de primă necesitate, inclusiv corturi, pături și truse de igienă pentru a răspunde nevoilor imediate ale celor mai vulnerabili refugiați.
https://www.unhcr.org/events/world-refugee-day-2023
About HIAS
HIAS is the world’s oldest refugee agency. Originally set up by Jews to help fellow Jews for reasons of religious imperative and communal solidarity, HIAS in the 2020s is a multi-continent, multi-pronged humanitarian aid and advocacy organization with thousands of employees dedicated to helping forcibly displaced persons around the world in keeping with the organization’s Jewish ethical roots. HIAS began operations in September 2022 to help refugees displaced by the Ukrainian crisis and support refugees in Romania more generally. We are highlighting assistance in the areas of economic inclusion, gender-based violence, and mental health, as well as protection and food assistance. HIAS Romania is working closely with partners and working directly in underserved areas serving the biggest concentrations of refugees in the country, focusing primarily on community strengthening, integration, and self-reliance.