Alina Șerban prezintă o dublă premieră: scurtmetrajul de film documentar La revedere, castelule! și spectacolul “După rău, vine bine”

0

Actrița și regizoarea Alina Șerban prezintă pe 1 iunie o dublă premieră: scurtmetrajul de film documentar La revedere, castelule!, spectacolul “După rău, vine bine” și organizează ce-a de-a III-a ediție a Galei Tinerilor Instituționalizați „Eu contez”.

Gala Tinerilor Instituționalizați “Eu contez” va avea loc în data de 1 iunie 2024, la orele 19.00, la cinema Muzeul Țăranului Român, Studio H.Bernea. 

Intrarea la gală este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la adresa: untoldstoriescompany@gmail.com.

Gala “Eu contez” este o celebrare a tinerilor instituționalizați și aduce în lumina reflectoarelor poveștile și experiențele acestora.

Alina Şerban este actriţă, dramaturg, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România, precum și președintele Asociației non-profit Untold Stories.

În cadrul Galei “Eu contez”, Alina Şerban prezintă în premieră:

  • Scurtmetrajul La revedere, castelule!, un scurtmetraj de film documentar, care are în centru povestea pozitivă a două surori rome, Ana și Florina, care, deși au trăit experiența instituționalizării, sunt astăzi creatoarele propriilor lor destine.

  • Spectacolul După rău, vine bine, care ne prezintă lumea unor adolescenți și adolescente care depășesc multe obstacole și frici și ajung să se înțeleagă și să se iubească pe sine mai mult.

Echipa artistică a scurtmetrajului La revedere, castelule!: Ana Vicoveanu, Florina Roman, Richard Roman, Matthias Roman, Alina Șerban (Regie), Cătălin Rugină (Director de imagine), Oana Băilă (Montaj), Laurenţiu Coţac (Sound Design și Priză directă)

Echipa artistică a spectacolului După rău, vine bine: Rebeca Bujorea, Vanessa Dancea și adolescenții de la centrul de plasament Casa Iosif.

Alina Șerban a produs și regizat scurtmetrajele de ficțiune Bilet de iertare,  Eu contez

Iar Despre noi-Vanessa, Eu sunt Nicu, calupul de 6 scurtmetraje- Fără Frică, Lucrurile bune nu vin primele sunt scurtmetraje de film documentar regizate și produse de Șerban care abordează tema instituționalizării. 

Din 2015, artista Alina Șerban se focusează pe cercetarea realității tinerilor instituționalizați din România și pe crearea unor materiale culturale în care aceștia să se regăsească, iar vocea tinerilor care au crescut în centrele de plasament să fie reprezentată. 

În rolul de regizor, trainer și curator al poveștilor, Alina Șerban contribuie și cu înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă acești tineri, ea însăși trecând prin experiența instituționalizării. 

Gala „Eu contez”, scurtmetrajul La revedere, castelule!, cât și spectacolul După rău, vine bine fac parte din proiectul “Noi suntem eroi. Gala Tinerilor Instituționalizați – ediția a III-a”, implementat de către Asociația Untold Stories, co-finanțat de către AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul proiectului, 60 de copii și tineri romi și neromi din centre de plasament au participat la ateliere de storytelling, cât și la activități culturale. Spectacolul După rău, vine bine este rezultatul atelierelor de storytelling, susținute de artista Alina Șerban, unde tinerii și-au dramatizat poveștile de viață, scopul fiind acela de a se valorifica artistic prin prisma istoriei personale și de a fi expuși la modele identitare pozitive. De asemenea, elevi din 20 de școli din București și din țară au participat la proiecții de filme regizate de Aline Șerban, ce au reprezentat punctul de pornire pentru discuții despre discriminare, incluziune și diversitate.


DESPRE ALINA ȘERBAN

Alina Şerban este de 4 ori câștigătoare a premiului “Cea mai bună actriță” în Germania pentru rolul Ali din Gipsy Queen. Este prima artistă romă care a primit Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, Categoria D, pentru performanțe artistice, din partea Președintelui României. De 15 ani, prin proiecte de film și teatru, Alina Şerban luptă împotriva tuturor formelor de discriminare, pentru a susține egalitatea de gen, pentru a combate violența împotriva femeilor și pentru a promova drepturile minorităților. 

DESPRE ASOCIAȚIA UNTOLD STORIES

Asociația Untold Stories este o organizație non-profit care are ca scop combaterea discriminării prin dezvoltarea de proiecte artistice care contribuie la crearea unei societăți diverse, pluralistice și tolerante. Misiunea Asociației este de a crea o platformă pentru povești nespuse și marginalizate, sensibilizând publicul față de cultura, istoria și experiențele de viață ale grupurilor sociale minoritare, cu precădere cele ale comunității rome. Mai multe detalii despre Alina Șerban și despre Asociația Untold Stories puteți citi pe http://alinaserban.com/untoldstories-company/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.