Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A doua ediție a competiției Black Sea Docs, anul acesta la Pelicam

0

Poveștile oamenilor din jurul Mării Negre, locul unde natura are o amprentă puternică asupra vieții comunității, sunt aduse la Tulcea în cadrul competiției Black Sea Docs a Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Documentarele vor fi proiectate în premieră națională și vor fi evaluate de un juriu internațional.

afis_oficial_Pelicam_2015

Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului de Film de Mediu de la Washington DC, va veni la Tulcea pentru jurizarea competiției Black Sea Docs. Festivalul de Film de Mediu de la Washington DC există din 1993 și este un reper în domeniu. El face parte, alături de Pelicam, din rețeaua Green Film Network și a ajuns la performanța de a prezenta 150 de filme de mediu unui public de 33.000 de oameni la ediția din 2015. Alături de Peter, se vor mai afla în juriu fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Petruț Călinescu este un cunoscător al țărilor din jurul Mării Negre pe care le-a colindat în căutare de povești în cadrul proiectului său fotografic, The Black Sea. Regizorul și omul de televiziune Dan Curean este autorul filmului Gone Wild  (2012), proiectat la prima ediție a festivalului Pelicam și în acest an la Festivalul Internațional de Film de la Washington DC.

În filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări din jurul Mării Negre. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă. Marea Neagră este un loc al contradicțiilor: aici se întâlnesc Orientul și Occidentul, apa sărată și apa dulce, splendoarea și liniștea, civilizația și barbarismul. Oamenii din jurul Mării Negre sunt copleșiți cu nenumărate promisiuni, dar și la fel de multe dezamăgiri. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015.

Un monstru numit “transformare urbană” a dat năvală în Turcia în ultimii ani. Bântuind cartiere, monstrul distruge orice a rămas din istoria Istanbulului, construiește turnuri de sticlă și înghite copacii. În timp ce monstrul muncește, vechiul și noul, săracii și bogații devin vecini. Filmul “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) spune povestea unui complex rezidențial din districtul Ferikoy, în inima Instanbulului, și cartierului Pasa, un cartier vechi care încearcă să respire în umbra complexului rezidențial. “Hei, vecine” e despre relația dintre un cocioabă și o clădire de apartamente din acest cartier. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015, în prezența regizoarei Bingöl Elmas.

Delta Dunării este sit UNESCO și unul dintre ultimele locuri din Europa unde natura sălbatică tronează. În acest cadru mirific, oamenii au o viață grea din cauza accesului dificil la servicii de sănătate, educație, dar și la produse necesare traiului de zi cu zi. Dificultățile vieții în delta sunt surprinse în “Dialoguri de baltă” (România, 2014). Deși se investesc fonduri substanțiale pentru protejarea mediului în deltă, viața oamenilor este trecută cu vederea. Ei depind de baltă, natura fiind cea care îi rupe de lume, dar și cea care le dă resursele pentru a trăi. Regizoarea Ildikó Zonga Plájás va fi prezentă la proiecția în premieră națională a filmului în cadrul Pelicam 2015.

Tofalaria este un loc îndepărtat din Rusia, unde nu poți ajunge decât cu elicopterul, iar iarna mașinile se deplasează pe râurile înghețate care devin drumuri. Cel mai apropiat oraș se află la 300 de kilometri distanță. Documentarul “Cut off by Mountains, Connected with Rivers” / “Despărțiți de munți, legați prin ape” (Rusia, 2014) spune povestea oamenilor din Tofalaria, care sunt despărțiți de restul de lumii de munții din sudul Siberiei și de pădurea sălbatică și înconjurați de râurile repezi. Comunitatea din Tofa este cea mai mică din Rusia cu doar 500 de oameni, ei fiind considerați descendenții lui Genghis Kahn. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015.

Mai mulți studenți la jurnalism din țările din regiune vor avea șansa să “guste” din spiritul Deltei Dunării în cadrul unui atelier de jurnalism radio coordonat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France. Atelierul, organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), se va derula timp de o săptămână, la sfârșitul căreia participanții din România, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova,

Armenia și Albania vor realiza câte un reportaj radio pe o tematică legată de Delta Dunării. Reportajele vor fi prezentate în cadrul Forumului Regional de Mediu de anul viitor organizat de OIF.

Anul acesta, la Pelicam, va avea loc în premieră o transmisiune radio live în străinătate. Jurnalistul elvețian specializat pe probleme de mediu Adrien Zerbini va realiza o emisiune radio în direct pentru Radio Suisse Romande despre festivalul Pelicam. Transmisiunea va avea loc în cadrul emisiunii de mediu reper în Elveția “Prise de Terre”, va dura o oră și îi va aduce la microfon pe invitații festivalului care vor discuta pe marginea documentarelor de mediu, dar și a importanței filmului în conștientizarea publicului pe teme de protecție a mediului din regiunea Deltei Dunării.

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles și are loc datorită sponsorilor BRD, VIASAT, NEXTGEN, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelabs România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe, cu ajutorul partenerilor media TVR, RFI, Decât o Revistă, Think Outside the Box, Șapte Seri, Green Report, Vice, Sub25, Getica OOH, Observatorul Cultural, Cinemagia, Cinema RX , Ziarul Metropolis, Ziare.com, Studenție, Cărturești, Cinefan, Accent Tv, Ziarul Delta, OrașulTulcea.ro.

Pentru informații suplimentare: pelicam.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.