33 de lucrări video în 33 de locuri din București. SoMe Festival, 22 septembrie – 12 octombrie 2023

0

SoMe Festival, proiect inițiat de Asociația Culturală Marginal, invită participanții la explorare urbană și experiențe imersive în București între 22 septembrie – 12 octombrie. În urma unui apel deschis, la care au aplicat 58 de artiști din 19 țări, au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje, care pot fi văzute în tot atâtea locuri din București: universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri. 

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Împărțite în trei categorii – mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane -, cele 33 de lucrări din selecția oficială au fost alese de un juriu de selecție format din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural.

Filmele primite, sau lucrările video mai bine zis, au fost îmbucurător de diverse – de la filme despre grija tehnologică, la experiențe estetice emoționale și poetice și până la lucrări rezultate din cercetări amănunțite pe teme istorice, filosofice ori tehnologice. Circuitul festivalier se întinde în mare parte din București, de la institute culturale la muzee tehnice, de la galerii la artist run spaces, de la școli și librării până la săli de cățărat și spații de dans contemporan. Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi.”, spune Sabina Suru, curator al SoMe Festival și parte a echipei nucleu a Asociației Culturale Marginal.

Lista lucrărilor selectate, precum și a locațiilor în care acestea se regăsesc, este disponibilă pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/some-festival/ 

Lucrările video din cadrul SoMe Festival pot fi accesate în locurile în care acestea se găsesc prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate de Augmented Space Agency, exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, a căror misiune este aceea de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital. 

Aplicația poa fi descărcată de pe https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asa.wear&hl=en&gl=US (pentru telefoane Android) sau https://apps.apple.com/us/app/we-ar/id1479333750 (pentru iOS)

Pe parcursul festivalului, pe lângă cele 33 de filme augmentate accesibile în 33 de locații din oraș, vor mai avea loc trei ateliere pentru public, la  Atelierele Malmaison:

  • 23 septembrie – Optică și oraș în mișcare, cu Sabina Suru
  • 30 și 1 septembrie – Ia parte la amintirea mea, cu Tudor Popa
  • 7 octombrie – Exerciții de observare, cu Mara Oglakci

Evenimentul de deschidere a SoMe Festival va avea loc pe 22 septembrie la  C22 Cafeteria, începând cu ora 17:00, în timp ce Goethe-Institut București va găzdui festivitatea de închidere, pe 12 octombrie, în cadrul căreia juriul festivalului (Andrei Tudose – curator, inițiator la proiectului, Marc Solomon – cronicar la SUB25 și Andrei Popov – Director adjunct la Forumul Cultural Austriac) va acorda patru premii.

SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu, între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie. Prin intermediul lucrărilor selectate, participanții vor avea ocazia să pătrundă în locuri știute sau mai puțin cunoscute din oraș.

Sabina Suru, artistă multimedia, alături de Andrei Tudose, manager cultural și curator, constituie echipa nucleu a Marginal, organizație culturală non-profit care funcționează ca un colectiv transdisciplinar ce urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale. Scopul Marginal este agregarea unei rețele colaborative care să (re)unească domenii care nu sunt întotdeauna asociate artei – cum sunt, spre exemplu, știința și tehnologia – și publicul, printr-un mod participativ, care să pună sub semnul întrebării paradigma încă actuală a publicului spectator.

SoMe Festival va avea loc în perioada 22 septembrie – 12 octombrie, în București. 

Detalii pe: SITE oficial  –  FACEBOOK –  INSTAGRAM

Parteneri: C22 Cafeteria, Augmented Space Agency, Goethe-Institut România, Institutul Francez din România, VAGon

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România București FM, Zile și nopți, Happ.ro, IQAds, Revista Atelierul, Curatorial, Munteanu Recomandă

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.