ARAC ART & RESIDENCY, public nou pentru arta contemporană din București!

0

Proiectul ARAC ART & RESIDENCY, un program început încă din 2014 de către Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC) și Galeria Anca Poterașu a realizat în perioada 2020 – 2022 o serie de evenimente ce au constat în proiecte expoziționale și întâlniri artistice, precum și un program de rezidențe pentru artiști și curatori atât în București, cât și în colaborare cu rezidența artistică ARTAK 350 din Islanda. Proiectul a reprezentat continuarea rezidenței Plantelor 58, una dintre primele rezidențe artistice internaționale din România, fondat de Asociația Română de Artă Contemporană printr-un grant EEA în 2014. 

În decursul celor 2 ani de activitate, ARAC ART & RESIDENCY, a reușit să promoveze și să dezvolte scena de artă contemporană din România realizând un dialog între artiștii și curatorii locali și nume consacrate din lumea artei internaționale. Prin intermediul a doua rezidențe artistice și curatoriale duo-ul de francezi Chrystèle Nicot & Antoine Alesandrini și artista Anetta Mona Chisa au realizat expoziții personale dezvoltate în colaborare cu directorul artistic Anca Poterașu și curatoarea Cristina Stoenescu în timpul petrecut în București. Curatoarea Linda Peitz a scris o cercetare pe baza artei textile în România și maniera în care artista Megan Dominescu reinterpretează scene din cultura pop folosind ca tehnică țesăturile, iar Mirela Baciak, cea de a doua curatoare selectată continuă în programul de rezidență cercetarea despre spațiile curatoriale și ospitalitatea acestora. 

Aceste rezidențe, împreună cu expozițiile tematice din cadrul proiectului au fost însoțite de evenimente de discuții și întâlniri cu personalități din lumea artei și seri de proiecții video și performance, „Insomnia Nights”.

Printre personalitățile marcante deja invitate la serile Insomnia, îi menționăm pe Olaf Stüber, directorul artistic Videoart at Midnight, în conversație cu artista Irina Botea Bucan, Diana Campbell Betancourt, curatoarea evenimentului de bienală Dhaka Art Summit, Inti Guerrero, Directorul Artistic al Proiectelor Bellas Artes din Filipine și curatorul Cosmin Costinaș, curatorul Para Site din Hong Kong și directorul artistic al trienalei din Kathmandu 2021, artistul Carlos Amorales și curatorul Adrian Notz. 

Proiectul a culminat cu o campanie și o expoziție co-curatoriată cu publicul Galeriei Anca Poterasu, care în perioada februarie – martie a putut să selecteze lucrările preferate prin intermediul unei platforme online. Expoziția ”Uși deschise” a prezentat pentru prima oară în România o implicare directă a publicului bucureștean în realizarea unui show de artă. 

Se pot citi mai multe despre evenimentele realizate și temele abordate în cadrul acestui proiect pe site-ul: wwww.aracartandresidency.com

Proiectul ARAC ART & RESIDENCY este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA .

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.