Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timişoara – echipamente de testare audiologică pentru Spitalul Municipal de Urgență

0

Clinica ORL a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara este dotată de azi de către Asociația Audiosofia cu două echipamente de testare obiectivă a auzului – un aparat de otoemisiuni acustice pentru screeningul neonatal şi un impedancemetru, ce vor permite diagnosticarea precoce a hipoacuziei la bebeluşi şi copii din județul Timișoara.

Dotarea spitalului şi dezvoltarea unei proceduri de screening auditiv neonatal s-a făcut în cadrul proiectului „Hearing diagnosis” (Diagnosticarea afecţiunilor auditive) al Asociației Audiosofia, ce vizează prevenirea şi reducerea hipoacuziilor în rândul copiilor, prin diagnosticare şi intervenţie încă din primii ani de viață.

Audiosofia

Proiectul „Hearing diagnosis” (Diagnosticarea afecţiunilor auditive) este realizat cu ajutorul unei finanțări de 50.000 de euro din partea Fundației Orange în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”. Pe langă dotarea Spitalului Municipal de Urgență Timișoara, în cadrul aceluiași proiect s-a realizat şi înfiinţarea şi dotarea tehnică a două centre de audiologie şi diagnostic în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova şi în cadrul Spitalului de Urgenţă din Zalău, precum şi dotarea tehnică suplimentară a Centrului de audiologie din Spitalul Marie Curie din Bucureşti. De asemenea, proiectul urmărește îmbunătăţirea pregătirii personalului medical din cele patru spitale publice partenere, prin realizarea de cursuri de profil şi schimb de experienţă.

Acest proiect este al treilea derulat de Asociația Audiosofia cu finanțare de la Fundația Orange. Astfel, în ianuarie 2014, Asociația a inaugurat în cadrul spitalului Marie Curie unul dintre cele mai moderne cabinete de audiologie pentru investigații de auz și reglaje la implant cohlear din România. De asemenea, începând din 2014 Audiosofia a realizat dotarea cu aparatură de screening auditiv a alte șase spitale din România (Spitalul Clinic Elias București, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei” Galați, Spitalul Județean Alexandria, Spitalul Județean Pitești, Maternitatea Ploiești), pentru testarea auditivă a tuturor nou-născuților încă din primele zile de viață, în scopul depistării precoce a hipoacuziei. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 133.000 euro şi în cadrul acestora peste 13.000 copii au beneficiat de investigații audiologice.

„Timişoara este cel de-al treilea oraș din proiectul de anul acesta care primește aparatură pentru testare timpurie a auzului la copil, dupa Craiova şi Zalău. Datorită dotării Spitalului Municipal cu aceste echipamente, Clinica ORL va putea efectua toate etapele ce continuă screeningul auditiv neonatal ce se efectuează la momentul actual în maternităţile din Timişoara. Diagnosticarea hipoacuziei încă din primii ani de viață reprezintă primul pas către intervenţia medicală precoce şi reabilitarea auditiv-verbală a copiilor”, a declarat președintele Asociației Audiosofia, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competență audiologie.

„Depistarea hipoacuziei la vârste cât mai mici ale copiilor este esențială în vederea intervenției medicale timpurii. Cu cât intervenția are loc mai devreme, cu atât copilul are mai multe șanse la recuperarea auditivă. Ne dorim prin acest proiect să creștem șansele recuperării timpurii și astfel să creștem șansele copiilor cu deficiențe de auz să se integreze în grădiniţele și școlile de masă.”, a spus Amalia Fodor – Director Fundația Orange.

Despre Asociația Audiosofia 

Asociația Audiosofia este o organizație non-guvernamentală fondată în 2010 care are ca misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu deficiențe de auz, prin abordarea unor direcţii de acţiune precum: prevenirea şi combaterea hipoacuziilor; integrarea în societate și recuperarea persoanelor cu deficienţe de auz şi asociate. Asociația a desfășurat campanii permanente pentru prevenirea hipoacuziilor prin diagnosticare şi intervenţie din timp; conștientizarea nevoilor copiilor hipoacuzici și a cauzelor generatoare de hipoacuzii, în școli;  identificarea şi indicarea personalului specializat precum şi a celor mai bune soluții şi metode de corectare sau învăţare pentru diversele afecţiuni psiho-logopedice.

www.audiosofia.org

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-profit specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.