Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SuperCoders, un ecosistem de învățare digitală pentru copiii între 10 și 14 ani

0

Un viitor mai bun și posibilitatea de a-și împlini visurile. Acestea sunt câteva din cele mai frecvente răspunsuri pe care părinții le dau atunci când sunt întrebați ce își doresc pentru copilul lor. În România, însă, decalajul dintre familiile care le pot oferi copiilor acces la tehnologie și dezvoltare de competențe digitale pentru un viitor mai bun și cele în care nu există astfel de resurse stă, adesea, în calea îndeplinirii acestor dorințe.

Povesteam într-un articol anterior că 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15%[1], și că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul[2]. Acestea sunt rezultate ale unui studiu realizat de Comisia Europeană pe care Orange își propune să le schimbe prin implementarea unor proiecte anuale de educație digitală, destinate copiilor și nu numai.

O astfel de inițiativă este programul SuperCoders, ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție, adresat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara.

Webinar Gaming și online streaming – noi abilități într-o lume digitală, azi 16 noiembrie, ora 20:00. Informații pe pagina concursului https://responsabilitate-sociala.orange.ro/educatie-digitala/supercoders/#concurs

Ce cuprinde SuperCoders, programul de educație digitală de care au beneficiat până acum peste 3.300 de copii între 10 și 14 ani? Anul acesta, el este format din trei etape:

  • Caravana SuperCoders: ateliere online cu mentori din programare, gaming, vlogging, design.
  • Concursul național SuperCoders – competiție de animații create de copiii cu vârste între 10 și 14 ani.
  • Academia online: 50 de locuri gratuite într-un modul avansat de programare care se desfășoară exclusive online pe parcursul a 12 săptămâni.

Am aflat detalii despre program de la Ioana Rusu, Coordonator de proiecte în cadrul Simplon România, partener al programului SuperCoders: „Programul a crescut mult pentru că am creat o comunitate de învățare: în sesiunile live în mentorii împărtășesc din experiența lor, iar apoi copiii care participă la concurs lucrează la un proiect propriu, pentru șansa de a câștiga un loc în Academia Super Coders. Această ultimă etapă presupune parcurgerea unui modul avansat de programare pe parcursul a 12 săptămâni, timp în care copiii vor lua parte la întâlniri pentru dezvoltarea de competențe tehnice, dar și proiecte de echipă, întâlniri individuale cu mentori sau ateliere pe teme care îi pasionează. Pe lângă abilitățile digitale, îi susținem pe copii să dezvolte abilități de creativitate și flexibilitate, îi inspirăm să aibă curaj să inoveze, să creeze conținut propriu, să își scrie propriile povești.’’     

Academia SuperCoders se desfășoară în perioada ianuarie – aprilie 2022. Îndrumați de trainerii Simplon România, copiii vor învăța limbajul de programare JavaScript, cu ajutorul activităților și proiectelor interactive, precum și ce înseamnă noțiuni ca: structuri de programe, bucle, variabile, testarea și corectarea erorilor. În plus, cele mai bune proiecte înscrise în concurs vor fi recompensate cu premii care vor aduce tehnologia la îndemâna copiilor.

Cursurile din cadrul Academiei sunt gratuite, iar pentru șansa de a câștiga unul dintre cele 50 de locuri disponibile copiii mai au la dispoziție o zi pentru a se înscrie. Participarea se face pe baza unei animații în Scratch realizate de către cei mici pornind de la povestea dată. Ei trebuie să îi găsească o continuare și un final până pe 18 noiembrie, ora 23.59. Toate informațiile despre concurs, premii și Academia online se găsesc pe pagina programului aici.

Pogramul SuperCoders este doar unul dintre exemplele aduse în atenția noastră în cadrul campaniei Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, dedicată importanței incluziunii digitale în România. Prin intermediul ei, Orange și Fundația Orange atrag atenția în legătură cu accesul la lumea digitală și la beneficiile acesteia. Încă din 2012, Orange și Fundația Orange contribuie constant la dezvoltarea sistemului educațional și a incluziunii digitale în România. Este modul lor de a schimba lumea digitală, cu pași mici, și de a contribui la un viitor în care acceesul la tehnologie este același pentru toți.

[1] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 37

[2] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 51

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.