SOS Satele Copiilor Danemarca formează o alianță de parteneri pentru a construi locuințe cu emisii reduse de carbon destinate copiilor fără părinți din Ucraina

0

Peste 10% din totalul locuințelor din Ucraina sunt fie deteriorate, fie distruse de război

București, 31 mai 2024 – SOS Satele Copiilor Danemarca (SOS DK) a inițiat un nou proiect pentru a contribui la refacerea sistemului de îngrijire a copiilor din Ucraina, în parteneriat cu SOS Satele Copiilor Ucraina (SOS UA), Fundația Villum, Fundația Viessmann, Fundația Grundfos, Fundația Bitten & Mads Clausen’s, Grupul VELUX, Fundația Somfy, DOVISTA, Flügger, VELUX Ucraina, Kromann Reumert și Fondul de Export și Investiții din Danemarca (EIFO). Proiectul se numește „Case pentru copii”, iar noile spații de îngrijire urmează să fie construite în funcție de principiile sustenabilității, cu emisii reduse de carbon, fiind un răspuns la provocările întâmpinate de Ucraina, marcate de războiul actual.

Proiectul „Case pentru copii” își propune să promoveze și să îmbunătățească condițiile de trai ale copiilor din Ucraina, prin crearea de noi spații de îngrijire, centrate pe familie, ca alternativă la numeroasele instituții din țară care au fost distruse în urma războiului. Potrivit SOS DK, chiar și înaintea izbucnirii conflictului, în februarie 2022, Ucraina avea una dintre cele mai mari rate de copii aflați în spații de îngrijire instituțională din Europa, cu aproximativ 100.000 de copii care locuiau în diverse forme de instituții de îngrijire.

Proiectul se va concentra pe trei locații cheie din Ucraina, iar fiecare spațiu construit va cuprinde locuințe, zone sociale și de recreere, atât pentru locuitori, cât și pentru comunitățile locale, precum și centre sociale care vor oferi o serie de servicii de sănătate mintală și de sprijin pentru familiile aflate în plasament, adaptate la nevoile specifice ale copiilor și părinților.

Clădirile vor fi construite după conceptul Living Places, dezvoltat de VELUX Group, arhitecții EFFEKT și inginerii Artelia, care se bazează pe construirea unor locuințe la prețuri accesibile, cu o reducere semnificativă a amprentei de CO2. În cadrul construcțiilor, se vor respecta cinci principii-cheie: locuințele trebuie să fie sănătoase, adaptabile, simple, partajate în timp și scalabile.

„Războiul din Ucraina a afectat milioane de copii, lăsându-i pe mulți dintre ei fără îngrijirea părinților, fără protecție și fără un spațiu sigur pe care să-l numească acasă. Prioritatea noastră a fost întotdeauna să ne asigurăm că tuturor copiilor le sunt acoperite nevoile și drepturile pentru a le permite să crească într-un cămin sigur, să se dezvolte și să devină mai puternici. Prin intermediul acestui proiect, dorim să promovăm modalități mai bune de îngrijire fizică, emoțională și socială a copiilor lipsiți de grija părintească și să contribuim la dezinstituționalizare prin construirea unor soluții noi și holistice, ca formă de îngrijire alternativă”, spune Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.

În cadrul proiectului propus, clusterele rezidențiale vor fi construite în cartierele locale deja existente, având ca scop integrarea mai eficientă a noilor familii în comunitate. În plus, pe lângă dezvoltarea infrastructurii fizice necesare, proiectul va include și furnizarea unei game complete de servicii de sprijin precum asistență în domeniul sănătății mintale și suport social adaptat la necesitățile specifice ale copiilor, îngrijitorilor și familiilor din vecinătatea imediată. Obiectivul proiectului este de a preveni separarea familiilor și de a evita plasarea copiilor în îngrijire alternativă.

Pentru a da o formă finală proiectului, SOS DK și SOS UA au reunit o coaliție formată din unii dintre cei mai influenți actori din industria construcțiilor. Proiectul este finanțat de Fundația Villum – parte a VELUX FOUNDATIONS, Fundația Viessmann, Fundația Grundfos și Fundația Bitten & Mads Clausen’s, în timp ce VELUX Group contribuie la conceptul și conturarea spațiilor. Fundația Somfy, DOVISTA, Flügger și VELUX Ucraina vor ajuta cu donații, iar Kromann Reumert și EIFO sprijină proiectul cu expertiză juridică și financiară.

„Suntem bucuroși să contribuim la acest proiect de impact, care ajută la asigurarea unui viitor mai promițător pentru copiii fără părinți din Ucraina. Având în vedere că războiul a provocat distrugeri fără precedent în întreaga țară, dorim să ne implicăm cu o modalitate mai durabilă de reconstrucție a locuințelor din Ucraina, prin conceptul nostru Living Places. Contribuția noastră este mică în marea schemă a lucrurilor, dar copiii care vor locui în noile case vor crește într-un mediu care promovează sănătatea și bunăstarea lor. Sperăm că acest proiect va oferi inspirație și altora să acționeze, în ceea ce privește reconstrucției Ucrainei”, a declarat  Lars Petersson, CEO VELUX Group.

Inițiativa „Case pentru copii” își propune să arate cum poți construi locuințe sănătoase, sustenabile și cu emisii reduse de carbon, iar pe termen lung ambiția este de a inspira autoritățile locale și naționale ucrainene, precum și de a atrage mai mulți parteneri care să le urmeze exemplul.

„Parteneriatul nostru cu Grupul VELUX și cu alte entități partenere ne permite să formăm o coaliție puternică ce își propune să creeze locuințe prietenoase și sănătoase pentru copii și familiile lor din Ucraina”, a adăugat Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.

  • Se estimează că peste 10 % din totalul locuințelor din Ucraina sunt fie deteriorate, fie distruse de război și că aproape 2 milioane de gospodării sunt afectate.

    • Costul total al pagubelor suferite de sectorul clădirilor este estimat la 55,9 miliarde de dolari, iar necesarul de recuperare și reconstrucție este estimat la 80,3 miliarde de dolari.

Despre SOS Satele Copiilor

Alcătuit din peste 130 de asociații naționale, SOS Satele Copiilor este cel mai mare ONG din lume care se concentrează pe asigurarea un spațiu sigur, în care copiii și tinerii rămași fără protecția familiei sau care riscă să o piardă, cresc într-un un mediu unde pot dezvolta relații interumane și sunt sprijiniți să devină adulți responsabili.

SOS Satele Copiilor își dedică eforturile în mod constant pentru a oferi îngrijire copiilor din toată lumea. Doar în 2022, organizația a ajutat un număr de 2.548.400 de persoane la nivel global, a sprijinit un total de 99.300 de familii și a furnizat asistență pentru 69.200 de copii și tineri, oferindu-le diverse opțiuni de îngrijire.

Despre Grupul VELUX

Ferestrele de mansardă VELUX au adus lumină naturală și aer proaspăt în casele oamenilor din întreaga lume de mai bine de 80 de ani, creând medii de trai mai bune. Oferim o gamă variată de produse, care include ferestre de mansardă și ferestre pentru acoperiș terasă, rulouri interioare, produse pentru protecție împotriva căldurii și rolete exterioare, precum și soluții de montaj și pentru case inteligente. Acestea ajută la crearea unor locuințe luminoase, sănătoase și eficiente din punct de vedere energetic pentru oamenii care trăiesc, lucrează, învață și se joacă în spațiile de sub acoperiș. Lucrăm la nivel global – cu operațiuni de vânzări și producție în 37 de țări, cu aproximativ 11.700 de angajați în întreaga lume. Grupul VELUX este deținut de VKR Holding A/S, o societate cu răspundere limitată deținută de către Fundația Villum și familia Kann Rasmussen. În 2023, Grupul VELUX a avut un venit total de 2,91 miliarde EUR, în timp ce VKR Holding a înregistrat un venit total de 3,97 miliarde EUR. În același an, Fundația Villum și VELUX FOUNDATION au donat un total de 184,6 milioane de euro sub formă de donații caritabile.

Pentru mai multe informații despre Grupul VELUX, vizitează velux.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.