Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Solidarity Fab Lab: tehnologia în sprijinul tinerilor vulnerabili

0

Indiferent cine suntem și de unde venim, accesul la tehnologia digitală ar trebui să fie același pentru toți. Din păcate însă, accesul digital este distribuit inegal sau cel puțin asta ne transmit cele mai recente studii ale Comisiei Europene. Conform stasticilor, 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15%[1]. În plus, unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul[2]. Ce putem face ca să facilităm accesul pentru cât mai mulți oameni în contextul în care meseriile sunt tot mai digitalizate? Evident, ar fi utopic să presupunem că putem îmbunătăți lucrurile peste noapte, dar ușor-ușor, cu mai mult ajutor și susținere din partea fiecăruia dintre noi, putem genera o schimbare.

Este ceea ce Orange și Fundația Orange fac de ani de zile. Pe lângă ajutorul primit de la cei dragi, Orange și Fundația Orange mai contribuie încă puțin prin inițiativele lor pentru a ne ajuta să ne atingem visurile. Asta și-au propus și prin campania națională Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor – să atragă atenția asupra conștientizării importanței accesului la tehnologia digitală. Ea este construită în jurul proiectelor Orange și ale Fundației Orange, care contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România.

Cui se adresează aceste inițiative? Tuturor celor care au nevoie de puțin sprijin pentru a intra în lumea digitală și a înțelege cum funcționează ea. Spre exemplu, un astfel de demers este Solidarity FabLab, un program care aduce tehnologia în sprijinul tinerilor vulnerabili pentru a-i ajuta să se integreze pe piața muncii. Programul a fost lansat de Fundația Grupului Orange în 2014, iar România este una din cele peste 20 de țări în care se desfășoară.

Ce a făcut concret Fundația Orange pentru a-i ajuta pe acești tineri:

  • A deschis 3 centre Solidarity FabLab în Iași (noiembrie 2020, partener local FabLab Iași), Oradea  (septembrie 2021, partener local Asociația Parteneriat pentru Educație) și Târgu Ocna (septembrie 2021, partener local Fundația Terre des hommes).
  • Aici peste 800 de tineri au acces la cursuri de pregătire tehnică și învață să utilizeze instrumente şi tehnici de fabricare digitală.
  • În paralel, tinerii beneficiază și de consiliere în carieră și oportunități de angajare de la companii care activează în domeniul tehnologic.

Sursa foto: arhivă Fundația Orange

Întrega inițiativă este impresionantă, însă ce ne-a impresionat cel mai tare este modul în care fiecare proiect este personalizat pentru comunitatea locală, de la număr de participanți până la programa cursurilor, software și echipamente utilizate (imprimante 3D, laser și vinyl cutter, mașini de brodat, kit-uri de robotică și electronică, mașină de frezat CNC, software 2D, CAD ș.a.), toate din universul competențelor digitale. Cine sunt beneficiarii? Tineri din medii defavorizate, fie ei afectați de migrație, din familii monoparentale sau crescuți de bunici, ori tineri din familii cu venituri foarte mici.

Iată, spre exemplu, ce înseamnă Solidarity FabLab Iași pentru tinerii din regiune:

Am aflat detalii direct de la sursă, adică de la Dan Zaharia, președinte Fab Lab Iași. El ne-a povestit despre beneficiarii din Iași și împrejurimi care au fost implicați în proiect în ultimul an, fiind în total 90 de tineri de 16-25 de ani (liceeni, studenți, tineri absolvenți) care au finalizat cursurile. Ei au lucrat cu 4 mentori din diverse companii de tehnologie din Iași, au făcut vizite la fabrici, au participat la sesiuni cu angajatori și sesiuni de orientare în carieră și au făcut lucruri practice în cadrul proiectului.

„Am încercat ca după fiecare din cele 8 sesiuni să poată pleca acasă cu un obiect manufacturat sau personalizat de ei. Pentru generația aceasta digitală e un impact incredibil faptul că ceea ce au realizat prin programare a căpătat și o formă fizică, de pe calculatorul sau utilajul respectiv. Pe laser cutter și-au făcut măști personalizate, au scanat, au printat 3D sau și-au făcut ceasuri din lemn cu mesaje personalizate.”

Dan Zaharia, președinte FabLab Iași

Sursa foto: arhivă Fundația Orange

Mai mult decât abilități și lucruri practice, proiectul le oferă acestor tineri din contexte vulnerabile și o perspectivă nouă: aceea că există o viață civilizată dacă învață și dacă își modelează competențele, că se poate, că pot să viseze. „Pe viitor, prin proiectele pe care le desfășurăm, aș vrea să putem face cât mai multă lume să viseze.” a încheiat Dan Zaharia conversația în care a povestit cu entuziasm despre proiectul Solidarity FabLab Iași și tinerii din proiect.

Informații valoroase ne-a oferit și Ioana Cristea, reprezentant Fundația Orange. Ea împreună cu Dan Zaharia ne-au lăsat cu un puternic sentiment că lucrurile se pot schimba cu adevărat dacă avem răbdare și perseverență. Prin toate acțiunile desfășurate, acest tip de proiecte creează pentru tinerii care participă un întreg ecosistem de învățare, dezvoltare, orientare în carieră, oportunități de practică și angajare. Ceea ce este extrem de important într-o lume tot mai digitalizată, în care în continuare mulți dintre noi avem nevoie de susținere pentru a o înțelege și ulterior, treptat, pentru a ne adapta la ea. Pentru că avem nevoie doar de puțin ajutor ca să ne îndeplinim visurile, iar Orange și Fundația Orange sunt mereu pregătite să-l ofere.

Mai multe informații despre toate cele 3 Solidarity FabLabs se găsesc în pagina programului, în pagina Fundației Orange, dar și în paginile partenerilor locali: Solidarity FabLab IașiSolidarity FabLab OradeaSolidarity FabLab Târgu Ocna. Mai mult, în 2022 va fi lansat un nou apel de proiecte Solidarity FabLab.

Pogramul Solidarity Fab Lab face parte din campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, campanie care aduce în atenție importanța incluziunii digitale în România.

[1] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 37

[2] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 51

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.