-
230 de elevi din 7 școli din Câmpulung și zona Muscel au participat la ateliere educaționale pentru dezvoltarea abilităților de care au nevoie ca viitori profesioniști și pentru încurajarea continuării studiilor în licee cu specializări tehnice.
-
Ediția pilot a proiectului desfășurat pe parcursul a 6 luni, a avut și o componentă de informare asupra ofertei educaționale a liceelor din zonă, adresate elevilor și părinților.
Junior Achievement (JA) România și Holcim România au încheiat ediția pilot gratuită a proiectului „ABCdar pentru viitorii profesioniști”, la care au participat 230 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, din 7 școli din zona Câmpulung Muscel. Programul desfășurat pe parcursul a 6 luni a constat în: activități de orientare profesională la clasă, interacțiuni cu profesioniști, întâlniri de informare și încurajare spre urmarea studiilor în domenii tehnice, precum și ateliere de tip non-formal cu rol în pregătirea pentru un viitor parcurs profesional.
Programul la clasă a fost implementat în colaborare cu 14 profesori din județul Argeș, din localitățile Câmpulung Muscel, Boteni, Bughea de Jos, Cetățeni, Lerești și Valea Mare-Pravăț. Aceștia au beneficiat gratuit de resurse educaționale, pe care le-au inclus în activitatea didactică pentru a ajuta elevii să învețe prin experiență (applied learning), să își definească valorile și aptitudinile, să exerseze luarea deciziilor și să analizeze diferite opțiuni pentru viitorul profesional.
„Elevii sunt foarte încântați deoarece sunt lecții ușor de parcurs, interesante pentru ei, le dezvoltă competențe și abilități pentru viață în completarea a ceea ce învață în cadrul altor discipline“, a declarat un profesor de la Școala Gimnazială „Theodor Aman” din Câmpulung Muscel.
În completarea activităților la clasă, proiectul a inclus participarea a 5 voluntari Holcim, care au oferit elevilor exemplele proprii ca sprijin în demersul de explorare a tipurilor de meserii și cariere pe care le pot alege chiar în comunitatea lor, precum și sesiuni de informare adresate părinților. Astfel, peste 100 de părinți au participat la întâlniri de prezentare a opțiunilor pe care copiii lor le pot avea în învățământul profesional și tehnic din zona Câmpulung Muscel.
„Încă de la vârste fragede alegerile ne definesc parcursul personal și profesional. Prin acest nou program dorim să aducem mai aproape de elevii de gimnaziu informații cu privire la recunoașterea și exersarea abilităților proprii, dar și despre oportunitățile educaționale pe toate palierele. Informația înseamnă cunoaștere, iar cunoașterea aduce alegeri potrivite la momentul oportun. Dorim ca acești copii să aleagă drumul potrivit abilităților și cunoștințelor lor, iar programele pe care le derulăm să îi ghideze spre locul potrivit în viitor.” Alina Cristea, Manager CSR și Programe educaționale Holcim România.
Ediția pilot s-a încheiat cu 4 zile de activități non-formale, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Bughea de Jos. 16 elevi din clasa a VII-a au participat la activități de dezvoltare, pe teme precum: valorile personale, recunoașterea și exersarea abilităților proprii, leadership, parcursul educațional, remarcarea valorilor locale, exemple de bună conduită într-un colectiv, oportunitățile academice și profesionale pentru profilul tehnologic. Toate acestea au fost conturate cu sprijinul unor reprezentanți din comunitate: voluntari din partea Holcim România, precum și elevi de la Colegiul Tehnic și Colegiul Național Dinicu Golescu din Câmpulung, care și-au prezentat experiența de liceeni, acțiunile și proiectele în care sunt implicați și modul în care acestea contribuie la formarea lor.
„În aceste 4 zile, am trăit o experiență foarte plăcută. Am învățat multe lucruri educative și am descoperit că toți avem valori și abilități diferite. Am aflat despre admiterea la liceu și am înțeles, prin activități distractive, cât de importantă este școala“, a spus unul dintre elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1, Bughea de Jos, Argeș.