Interviu RomâniaPozitivă.ro, septembrie 2022, răspunsuri oferite de Adriana Elena Boldea, Talent Acquisition Nestlé România.
Felicitări pentru programul de stagii de vară „Nestlé Summer’s Cool”! Am aflat că ediția din acest an a programul de internship a fost în format online – și în acest context – care au fost surprizele plăcute? Ce a mers bine? Ce vă propuneți pentru ediția următoare?
Mulțumim, este un proiect important pentru echipa noastră, la reușita căruia au contribuit nu doar echipa resurse umane, ci și colegii din business! Un număr de 42 de studenți din România, Serbia, Croația și Bulgaria au fost selectați să participe anul acesta la „Nestlé Summer’s Cool”, program ce s-a desfașurat timp de trei săptămâni, în format online. Da, într-adevar, tehnologia ne-a permis astfel, să aducem împreună studenții, experții și lectorii Nestlé într-un mediu internațional și să construim o experiență de învățare multiculturală.
În legatură cu surprizele plăcute, ne-a bucurat deschiderea cu care participanții au răspuns la invitația de a utiliza diverse platforme online puse la dispozitie în cadrul programului, de a accesa biblioteca online pentru a-și finaliza certificările în domeniile de interes pentru ei și, nu în ultimul rând, agilitatea de care au dat dovadă în a se organiza în echipe virtuale, pentru finalizarea studiului de caz propus.
Pentru ediția „Nestlé Summer’s Cool” 2023, avem idei valoroase din sugestiile primite și cu siguranță va fi o ediție excelentă! Ne propunem printre altele să adăugam în agenda programului noi teme de workshop-uri din ariile de marketing, media și digital.
Avem o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor în România. Cum se explică acest fenomen în contextul în care mai mulți angajatori găsesc cu greu oameni?
Situația tinerilor pe piața muncii și rata ridicată a somajului reprezintă provocări majore nu doar în Romania, ci și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, efortul de a angaja specialiști în diferite domenii de activitate, a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani. Este important, de aceea, ca investițiile în consolidarea nivelului de pregătire pentru viața profesională viitoare a tinerilor să crească pentru a acoperi atât nevoile actuale, cât și cele pe termen lung.
Un total de 84 de studenți au participat până acum la “Nestlé Summers Cool”. Acest program, alături de alte proiecte implementate în cadrul inițiativei Nestlé Needs YOUth, încearcă, să reducă rata șomajului în rândul tinerilor, care a fost de până la 22% în decembrie 2021 în România, potrivit rezultatelor Eurostat.
Prin acțiunile noastre, ne-am propus să sprijinim începuturile unui parcurs profesional în rândul tinerilor, prin angajarea acestora, prin stagiile de internship oferite și organizarea evenimentelor de dezvoltare adresate lor.
Cum arată pofilul tinerilor NEET din România?
Tinerii din România, care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare profesională (NEET), locuiesc cu familia și primesc sprijin financiar. Ca profil, pot fi în căutarea primului loc de muncă sau au trecut deja printr-o experiență profesională care nu a corespuns așteptărilor lor și, de aceea, căutarea unui nou loc de muncă sau poate chiar schimbarea domeniului, reprezintă un proces de durată.
Felicitări pentru inițiativele din cadrul Nestlé Global Alliance for YOUth! Care crezi că este specificul tinerilor români (din perspectivă de carieră, educație) comparativ cu tineri din alte părți ale globului? Care sunt atuurile tinerilor români? Dar posibile puncte de îmbunătățit?
O intrebare foarte bună. Tinerii romani au foarte multe atuu-uri dovadă stau rezultatele excelente pe care le au și le-au avut, la cele mai prestigioase universități din lume, precum și rolurile cheie în companii globale de top. Aș putea să enumăr printre calitățile pe care le consider esențiale: perseverența, dorința de cunoaștere și dezoltare, ambiția. Ca posibile puncte de îmbunătățit, aș recomanda să fie deschiși și să dea curs oportunităților de învățare încă din perioada facultății.
Ce recomandări ai pentru tineri la început de drum în carieră? Te rugăm să ne recomanzi câteva surse utile de informare (cărți, site-uri, filme?) pentru start in carieră.
Cred cu tărie ca începutul de drum este cel mai bun moment pentru a avea diferite experiențe de învățare, roluri sau proiecte. Voluntariatul, programele de internship sau traineeship pot ajuta tinerii să înțeleagă ce presupune activitatea într-un anumit domeniu, care sunt așteptările din partea organizației respective și, bineînteles, ce cunoștințe, abilități și competențe trebuie să dezvolte pentru a avea succes. În paralel cu experiența practică, cred ca informația este avantajul competitiv al fiecăruia și pregătirea și documentarea în zona de interes profesional îi vor susține activ în cariera alesă.
Una dintre cărțile recomandate de către mentorii mei și pe care o recomand cu căldură mai departe este “Inteligența emoțională”, Daniel Goleman. “Obiceiuri atomice” (Atomic Habits) de James Clear este o descoperire recentă, o carte ce m-a inspirat atât în viața personală, cât și profesională.
Studiem de ceva timp informații despre generații. Aici un articol interesant de la Mccrindle, iar în infografic se văd diferențe destul de mari de abordare între generația X sau Y și tinerii care își încep viața profesională – gen Z și în curând chiar și Alpha. Ce diferențe ai văzut la voi în organizație între membrii echipelor din generații diferite? Cum gestionați aceste diferențe?
Mă bucur să fac parte din echipa Nestlé și pentru angajamentul companiei față de diversitate și incluziune. Nestlé, recunoaște valoarea adăugată a mediului de lucru în care toate generațiile se regăsesc și se dezvoltă continuu împreună, diferențele între nivelul de experiență, preferințe, preocupări, convingeri, statut social generând un climat de colaboare și inovație care ne diferențiază competitiv ca angajator.
România lui 2030. Care ar putea să fie “ingredientele” unui start de carieră?
Specialiștii ne recomandă ca pe lângă pregătirea academică, în lumea complexă a viitorului să punem accentul și să dezvoltăm mixul de abilități pornind de la gândirea critică, gândirea creativă, abilitatea de a învăța, auto-reglarea, abilitățile sociale și emoționale, empatia, colaborarea, dar și folosirea în mod eficient a tehnologiei.
Câteva „mini-întrebări”:
-
- Un autor preferat:
-
- Un website sau podcast bun pentru sfaturi sau informații despre carieră:
The School of Greatness (podcast)
-
- O recomandare pentru un tânăr care sosește la un interviu de angajare în organizația voastră:
Rețeta ideală pentru interviu nu există, însă există câteva elemente care, chiar dacă nu garantează angajarea, cu siguranța contribuie la crearea unei impresii pozitive. În primul rand, comportamentul trebuie să fie natural, să dea dovadă de receptivitate și să asculte cu atenție intervievatorul pentru a răspunde în mod relevant întrebărilor primite. Este indicat să se documenteze înainte de interviu atât legat de organizație cât și despre responsabilitățile rolului la care aplică. Și, nu în ultimul rând, să nu se teamă să adreseze întrebări, pentru a putea lua o decizie pertinentă privind viitorul loc de muncă, cultura organizației și perspectivele de creștere și dezvoltare.
-
- O recomandare pentru un tânăr care participă la un program de internship:
În primul rând îl felicit că a ales un program de internship întrucât îi oferă posibilitatea de a-și continua studiile și de a acumula experiență în același timp, ceea ce reprezintă un prim pas în procesul de integrare pe piață muncii. Ca recomandare, consider că este important să învețe constant, să pună pasiune în ceea ce face, să fie flexibil la schimbare și, nu în ultimul rând, să valorizeze munca în echipă și relațiile sociale.
foto: Adriana Elena Boldea, Talent Acquisition Nestlé România