Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Quadrisfera de la Piscu, cameră multimedia care face atractiv și memorabil meșteșugul olăritului

0

Quadrisfera de la Piscu, cameră multimedia unică în România, își deschide porțile

Piscu, 19 iunie 2021. Quadrisfera de la Piscu, o cameră multimedia unică în România, a fost  inaugurată vineri, 18 iunie, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. Realizarea acestei instalații de  tip caleidoscop face atractiv și memorabil meșteșugul olăritului de la Piscu pentru vizitatori, și în  special pentru copii. Astfel, se pune în valoare, cu mijloacele tehnologiei, zestrea unei vechi  comunități de olari: gesturi, instrumente specifice, tipuri de decor și forme.

Proiectul  “Quadrisfera de la Piscu” este cofinanțat de Fundaţia Orange, cu suma de 35.000 lei, prin  intermediul programului “Susţine un ONG!”, program care încurajează participarea activă a  angajaţilor companiei în proiecte sociale și este implementat de Asociația Gaspar, Baltasar &  Melchior/ Școala de la Piscu. Evenimentul muzeal a fost realizat de Școala de la Piscu în  colaborare cu Museo della Ceramica di Savona cu patronajul Accademia di Romania din Roma.

Ne dorim un muzeu viu și contemporan în care patrimoniul să fie pus în valoare și cu ajutorul  tehnologiei, într-un mod creativ și spectaculos. Dorim să oferim experiențe memorabile mai ales  copiilor. De aceea, Quadrisfera de la Piscu este pentru noi un pas important în optimizarea  educațională a expunerii. Quadrisfera este o modalitate de expunere inventată în Italia, de  fizicianul Paco Lanciano, și prezentă în diferite variante în câteva muzee italiene: monitoare,  oglinzi și patrimoniu filmat, care generează un caleidoscop cu imagine specifică.”– Adriana  Scripcariu, Președinte Școala de la Piscu/Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior

La inaugurarea camerei multimedia Quadrisfera au luat parte și copii cu dizabilități care,  împreună cu copiii tipici, au putut participa la mai multe ateliere despre meștesugul tradițional  al olăritului. În camera multimedia, povestea oalelor de lut a fost depănată în instalația  caleidoscop, printr-un film realizat de Diana Iabrașu, pe muzică de Mădălina Pavắl&Alexei  Ṭurcan și Ansamblul Anton Pan. Au povestit în film: Dumitru Constantin, Georgeta Ioniță și  Constantin Sotir – meșteri olari de la Piscu, Adriana Scripcariu – istoric de asta; la roata olarului  Gheorghe Nicoi; Virgil Scripcariu, artist plastic, a fost responsabil de coordonarea proiectului și  construcția instalației.

Urmăresc cu plăcere și interes, de mai mulți ani, activitatea Școlii de la Piscu. Consider că  munca lor merită sprijinită și promovată. Am fost impresionată de diversitatea resurselor  educaționale pe care le-au creat și, în ultimul an, de dezvoltarea rapidă a proiectului Muzeu Atelier Școala de la Piscu. Am încredere în capacitatea lor de a-și duce la îndeplinire misiunea – promovarea patrimoniului cultural – într-un mod dinamic și creativ, prin Proiectul Quadrisferei.” – Monica Lia, Business Solution Analyst, Orange Services.

Quadrisfera va putea fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână (sâmbăta și duminica). Pentru  mai multe informații și contact, accesați www.piscu.ro și Școala de la Piscu (Facebook și  Instagram)

Despre Școala de la Piscu

Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea  patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a născut din proiectele  Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural educativă care lucrează din anul 2006 în  satul Piscu/Ilfov, fostă vatră de olari. Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu este un spatiu cultural recent  deschis intr-un fost sat de olari, care vine în întâmpinarea tinerei generații. Este un loc în care se cultivă  înțelegerea și cunoașterea patrimoniului cultural prin acțiuni de descoperire, prin modelaj, desen,  gravură. Asociaţia „Gaspar, Baltasar & Melchior” este un ONG cu scopuri cultural educative ce a iniţiat  proiecte în următoarele zone: educaţie, activităţi artistice, artă contemporană, artă tradiţională,  patrimoniu, cercetare în zona istoriei şi a istoriei artei, schimburi culturale. www.piscu.ro

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de  proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei  peste 9 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în proiecte de educație  digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul  persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați  www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.