MEDICINA MOBILĂ SPRIJINĂ DREPTUL LA VIAȚĂ AL COPIILOR CU CANCER
București, 25 iulie 2024: Cancerul infantil este prima cauză de deces prin boală la copii și a doua cauză de deces în general. În fiecare an, peste 400.000 de copii cu vârste între 0 și 19 ani sunt diagnosticați cu cancer în întreaga lume.
Tratamentele pentru cancerul în copilărie includ de obicei chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau tratament chirurgical. Pacientul pediatric sub tratament oncologic poate avea carii și afecțiuni parodontale preexistente, prezenta manifestări orale ale cancerului, dezvolta complicații orale ca rezultat al terapiei oncologice și avea manifestări orale și oro-faciale de lungă durată după tratament.
“Evaluarea cavității bucale și gestionarea complicațiilor dentare sunt importante pentru toți copiii, dar în special pentru copiii cu cancer. Problemele legate de îngrijirea dentară și orală apar la acești copii în diferite faze ale tratamentelor oncologice și după finalizarea tratamentului pentru cancer.” Conf. dr. Monica Desiree Dragomir, șef secție Oncologie Pediatrică, Institutul Oncologic București Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu
Deși prevenția și tratamentul stomatologic sunt vitale pentru pacientul oncologic, adesea copiii nu au acces la ele. Motivele sunt variate: spitalul unde urmează tratamentul pentru cancer, nu are cabinet stomatologic; părinții nu au resurse financiare să acopere costul ambulanței private până la un cabinet stomatologic; multe dintre familii provin din mediul rural și nu au resurse financiare pentru plata tratamentului stomatologic (dacă nu identifică un cabinet stomatologic în contract cu casa de asigurări de sănătate); nu există încă studii aprofundate despre legătura dintre afecțiunile oncologice și cele stomatologice ale copilului și nevoile acestui tip de pacient; nu există medici dentiști specializați în tratamentul pacientului oncologic.
“În fapt, avem o masă mare de pacienți care, deși ar trebui să beneficieze gratuit de investigații și intervenții medicale și fac parte din categoria persoanelor asigurate, nu au acces real la serviciul de sănătate. În calea lor stau probleme socio-economice complexe și lipsa infrastructurii. Pentru acești pacienți, accesul la sănătate nu este nici gratuit, nici simplu.”, Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică Administrația Prezidențială
Medicina mobilă în sprijinul pacientului oncologic
Numeroase studii arată cum cabinetele medicale mobile îmbunătățesc rezultatele în domeniul sănătății și reduc costurile pentru îngrijirea medicală. Clinicile mobile îmbunătățesc accesul la îngrijirea sănătății în multe comunități prin reducerea barierelor de transport și geografice. Acestea sunt adesea singura opțiune disponibilă pentru pacienții din zone cu infrastructură medicală, furnizori și resurse limitate.
Proiectul “Prevenție și tratament stomatologic la firul ierbii pentru copii cu afecțiuni oncologice în cabinetul stomatologic mobil” a fost derulat între 1 iulie 2023 și 31 iulie 2024 în cabinetul asociației, parcat în incinta secției de onco-pediatrie a Institutului Oncologic București “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. Soluția implementată de asociație a constat în acces la tratament stomatologic integrat cu participarea medicului oncolog curant, a medicului dentist specializat în tratamentul stomatologic al copilului cu afecțiune oncologică, derulate într-un mediu steril, cabinetul stomatologic mobil, staționat în incinta spitalului.
Cu sprijinul a 32 de medici dentiști și studenți la stomatologie, 182 de copii pacienți ai Institutului Oncologic București “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” au fost consultați și tratați în cabinetul stomatologic mobil. În 688 de ore, echipa a realizat 1072 de manopere stomatologice, dintre care 25% au fost sigilări dentare și 26% obturații. Echipa a realizat în medie 6 intervenții stomatologice/copil. Medicii și studenții au primit training de specialitate în cadrul a două sesiuni de training derulate în octombrie 2023 și februarie 2024.
Valoarea intervențiilor oferite în cabinetul mobil a fost 303.924 lei*.
*Acesta ar fi fost în mod normal un cost suportat de familia copilului dacă ar fi solicitat aceste intervenții stomatologice într-un cabinet privat.
„Proiectul finanțat prin programul În Stare de Bine a identificat o nevoie reală, pentru care a venit cu o rezolvare inovatoare, eficientă și cu impact pe termen lung. Un proiect model, care ne confirmă că programul nostru de finanțare produce schimbarea pe care o dorim. Avem numai recunoștință pentru echipa Merci Charity, medicii și voluntarii implicați în proiect, ei sunt cei care demonstrează că implicare face diferența.” Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România