Peste 3.000 de elevi de liceu s-au pregătit pentru a deveni șoferi responsabili prin programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, realizat de MOL România, Poliția Română și Asociația E.D.I.T.

0

Peste 3.000 de elevi de liceu s-au pregătit pentru a deveni șoferi responsabili prin programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, realizat de MOL România, Poliția Română și Asociația E.D.I.T.

 • Peste 3.000 de elevi, din 15 licee din București, Ilfov și Prahova, au fost instruiți pentru siguranță rutieră, prin activități interactive în cadrul programului „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, în perioada martie 2023 – martie 2024  

 • Sondaj Au fost dezvoltate trei module interactive în cadrul programului, ce au inclus sesiuni educaționale realizate de experți din cadrul  Poliției Române, instruire în conducerea defensivă și sesiuni de acordare a prim ajutorului, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

București, 19 aprilie 2024. În contextul în care peste 70% dintre elevii de liceu își doresc să obțină permisul de conducere, 3.000 de elevi, din 15 licee din București, Ilfov și Prahova, au fost instruiți pentru a deveni participanți responsabili în trafic. Prin programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, lansat de MOL România, alături de Asociația E.D.I.T. și Poliția Română, elevii au putut participa la workshop-uri interactive prin care au putut înțelege mai bine pericolele la care se expun în trafic, dar și cum le-ar putea evita sau gestiona. 

Programul a fost derulat în perioada martie 2023 – martie 2024 ca parte din programul de siguranță rutieră al MOL România „Tu conduci. Familia are prioritate!”, prin care MOL și-a propus să crească nivelul de conștientizare publică a riscurilor rutiere și să contribuie la promovarea comportamentelor responsabile în trafic. Workshop-urile derulate în licee au venit în sprijinul inițiativelor educaționale derulate de Asociația E.D.I.T. și Poliția Română pentru pregătirea unor participanți mai conștienți la trafic. 

Datele arată că, doar în 2023, peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, iar mai mult de 3.000 de persoane au fost rănite. Aceste cifre evidențiază necesitatea unor programe educaționale, în special în rândul tinerilor, care, conform celui mai recent sondaj* realizat de Asociația E.D.I.T., par să fie mai expuși la comportamente de risc în trafic: mai mult de jumătate din respondenți recunosc că au călătorit cu o viteză mai mare decât cea legală, în timp ce aproape 4 din 10 au folosit telefonul mobil la volan pentru a face poze sau materiale video. 

„Prin educație rutieră putem transforma orice călătorie într-o experiență plăcută. Astfel, este necesar să oferim un start bun viitorilor șoferi, să ne asigurăm că sunt pe deplin conștienți că orice abatere de la reguli poate avea consecințe fatale. Prin programul Ora de educație rutieră la liceu, organizat în parteneriat cu Asociația E.D.I.T. și Poliția Română, le-am oferit tinerilor acces la informații și la situații concrete pe care le pot întâlni în viața de zi cu zi în trafic, pentru ca șoselele din România să fie un loc sigur pentru toți participanții. Ne bucură interesul pe care elevii l-au arătat inițiativelor noastre și ne dorim ca fiecare drum pe care îl vor parcurge să fie în siguranță,” a declarat Gábor Mozga, CEO MOL România.

„De la bun început obiectivele proiectului au fost de a cultiva o atitudine responsabilă în trafic, astfel încât tineri să deprindă chiar înainte de a dobândi dreptul de a conduce o conduită preventivă. Prin programul Ora de educație rutieră la liceu ne-am dorit să le aducem în fața lor specialiști ale căror mesaje le-ar putea salva viața. Din același motiv, am pus accentul pe componenta interactivă a acestui proces de învățare, pentru a ne asigura a fiecare participant înțelege pe deplin riscurile la care se expune atunci când decide să încalce regulile de circulație, astfel încât să ne asigurăm că tot mai mulți tineri ajung în siguranță acasă, de fiecare dată. Sunt încântat că mesajul a ajuns la peste 3.000 de elevi și îmi doresc ca cel puțin jumătate dintre aceștia să împărtășească cunoștințele dobândite cu prietenii lor,” a declarat Liviu Zorilă, Președintele Asociației E.D.I.T.

„Considerăm că proiectul Ora de educație rutieră ne-a ajutat să ajungem mai aprope de liceeni și, cu acest prilej, am putut transmite informații esențiale pentru adoptarea unui comportament prudent și responsabil în trafic. Polițiștii au transmis  recomandările necesare pentru ca viitorii șoferi să poată contribui la o călătorie în siguranță. Respectarea regulilor de circulație contribuie, semnificativ, la reducerea riscului rutier, la prevenirea tragediilor de pe șosele, iar schimbarea poate începe de la tineri”  a declarat chestor de poliție Mădălina Moșoiu, director al Direcției Rutiere – Poliția Română.

În cadrul aceleiași inițiative, o fază intermediară a constat într-un studiu efectuat de Asociația E.D.I.T., care a relevat care este atitudinea și care este comportamentul rutier al elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Rezultatele studiului au arătat că majoritatea respondenților, peste 70%, își doresc să obțină permisul de conducere, dar nu toți sunt la fel de dispuși să respecte regulile de circulație. Deși conștienți de pericolele asociate, cu 95,9% dintre participanți recunoscând că folosirea telefonului în timpul deplasării le poate pune viața în pericol, există încă o proporție care subestimează sau ignoră aceste riscuri. În ceea ce privește cauzele accidentelor, 36% dintre aceștia consideră că viteza este principalul factor, în timp ce 27% atribuie problema consumului de alcool. Cu toate acestea, în ciuda conștientizării riscurilor, 15,5% dintre cei chestionați au indicat că nu exclud posibilitatea de a conduce după consumul de alcool, bazându-se pe o evaluare subiectivă a capacității lor de conducere în funcție de cantitatea consumată.

Sub umbrela inițiativei „Ora de educație rutieră la liceu”, au fost concepute trei module cu scopul de a cultiva o atitudine vigilentă și responsabilă în rândul elevii din învățământul preuniversitar. Unul dintre aceste module, condus de Poliția Română, a implicat sesiuni educaționale cu privire la siguranța rutieră, oferindu-le elevilor o perspectivă cuprinzătoare asupra statisticilor și cauzelor accidentelor rutiere în România și la nivel mondial. Al doilea modul, coordonat de experți în conducere defensivă, precum Adrian Grigore sau Silviu Toma, a abordat subiectul siguranței la volan utilizând metode interactive precum jocurile de rol și simulatoarele de impact. 

Al treilea modul a fost dedicat învățării manevrelor vitale de prim ajutor, sub îndrumarea experților Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acest modul a accentuat importanța siguranței în situații de urgență a salvatorului și a oferit instrumente practice pentru o intervenție adecvată. Activitățile au fost completate de distribuirea unui kit educațional elevilor și cadrelor didactice, contribuind la consolidarea cunoștințelor proaspăt dobândite.

*Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 582 de elevi clasele a XI-a și a XII-a, în anul școlar 2023-2024. 

Licee participante în proiect:

 1. Colegiul Național Sfântul Sava

 2. Liceul Teoretic Jean Monnet

 3. Colegiul Economic Viilor

 4. Liceul Teoretic Nicolae Iorga

 5. Liceul Teologic Baptist Logos

 6. Colegiul Tudor Vianu

 7. Colegiul Național Mihai Viteazul

 8. Colegiul Ion Creanga

 9. Liceul Național

 10. Colegiul Național Aurel Vlaicu

 11. Liceul Teoretic Iona Petruș, Otopeni

 12. Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu, Buftea

 13. Liceul Traian Lalescu, Brănești

 14. Liceul Cezar Nicolau, Brănești

 15. Colegiul Național I.L. Caragiale, Ploiești

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de 29 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 238 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de 258 de angajați proprii. În 2005, MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, urmat, în 2024, de lansarea platformei MOL MOVE, care oferă o experiență digitalizată de ultimă generație și beneficii exclusive. Compania a investit în dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru posesorii de vehicule electrice, instalând puncte în 41 dintre stații, care în prezent pot deservi simultan 96 de vehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și investește în programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului. Primul proiect de responsabilitate socială dezvoltat de MOL Romania pe plan local este programul Spații Verzi, care sărbătorește în 2024 cea de-a 18-a ediție. Datorită acestei inițiative, peste 250.000 de beneficiari au fost implicați în activități dezvoltate cu scopul de a-i ajuta să înțeleagă cum se pot implica, în plan personal, în protejarea naturii. Cea mai tânără inițiativă de responsabilitate socială a fost lansată în 2023, prin platforma de educație rutieră „Tu conduci! Familia are prioritate”, dezvoltată cu scopul de a atrage atenția asupra riscurilor din trafic și de a promova un comportament responsabil.

Despre Poliția Română

Poliția Română este instituția specializată a statului care exercită atribuții privind prevenirea, descoperirea și cercetarea infracțiunilor, în condițiile legii.

Printre atribuțiile desfășurate zi de zi de către polițiști se numără combaterea infracțiunilor contra persoanei, patrimoniului, avutului public, combaterea criminalității organizate, menținerea ordinii publice pe teritoriul național în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor și faptelor contravenționale, supravegherea, îndrumarea și controlul traficului, cercetarea și soluționarea accidentelor de circulație, descoperirea, fixarea ridicarea, examinarea și interpretarea probelor judiciare.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.