Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lumea prin Culoare și Sunet: descoperă resurse digitale pentru copii și tineri cu deficiențe de vedere sau auditive

0

Trăim multe inegalități care, din păcate, ne împiedică accesul la o lume modernă, o lume care ar trebui să fie accesibilă tuturor. În continuare există diferențe foarte mari privind accesul la internet și tehnologie, deși trăim într-un prezent în care digitalul e la ordinea zilei.

Prin campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor Orange și Fundația Orange atrag atenția în legătură cu accesul la lumea digitală. Prin inițiativele create încă din 2012, Orange și Fundația Orange contribuie constant la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România. Este modul lor de a schimba lumea digitală, cu pași mici, și de a contribui la un viitor mai incluziv.

Un demers în acest sens este cel al copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere și/sau auz, beneficiari ai proiectelor Lumea prin Culoare și Sunet. În România, avem puține contexte în care un copil sau un tânăr cu probleme de auz sau văz se poate simți inclus și încurajat să își dezvolte potențialul și creativitatea în modalități potrivite pentru el. Ce face Fundația Orange prin inițiativele sale este să le ofere acestor copii și tineri bucuria de a învăța ceva nou, de a intra în lumea poveștilor și de a-și îmbogăți imaginația.

Denora Jena, reprezentant Fundația Orange, ne-a povestit mai multe despre resursele și activitățile din proiectele Lumea prin Culoare și Sunet de care au beneficiat din 2012 până în prezent peste 700.000 de persoane. Resursele pot fi accesate gratuit de către persoanele cu deficiențe de auz sau vedere, de profesori și învățători care au elevi cu deficiențe de auz/văz sau de părinți care caută astfel de materiale pentru copiii lor. Iată mai jos doar câteva dintre ele:

Primul manual digital de limba semnelor române

Știați că Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) şi Fundaţia Orange au lansat în premieră naţională primul manual digital de limba semnelor române? Peste 2000 de elevi surzi şi profesorii acestora beneficiază de lecții, manualul fiind disponibil în mod gratuit pe site-ul www.manual.ailg.ro pentru oricine dorește să exerseze limba semnelor române.

Sursa foto: arhivă Fundația Orange

Manualul LSR pentru elevii surzi este o premieră în România. Profesorii şi elevii din şcoala noastră au primit cu bucurie şi entuziasm această iniṭiativă venită din partea Asociaṭiei ANIALMG  şi a Fundaṭiei ORANGE. Noi îl folosim frecvent în procesul instructiv-educativ care în cazul elevilor cu dizabilităṭi auditive are şi o componentă compensator-recuperatorie.  Profesorii de psihopedagogie specială care predau Limbaj mimico-gestual românesc au la clasă ca suport acest manual. Faptul că manual este disponibil online a fost foarte util în perioada cursurilor online. Materialele video sunt pe placul elevilor, ei le pot accesa şi singuri şi pot aprofunda temele indicate de către profesori.

Profesor Dinu Ştefania-Alina, Liceul Tehnologic Special Nr.3, Bucureşti

Dicţionarul online de limbaj mimico-gestual

Un alt instrument care vine în ajutorul celor care doresc să învețe limbajul semnelor este dicționarul online de limbaj mimico-gestual – www.dlmg.ro. El este util în special pentru cadrele didactice care lucrează în învăţământul special şi pentru cei care vor să devină interpreţi în limbajul mimico-gestual românesc. Dicționarul este dezvoltat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual și accesibil aici, precum și prin aplicația mobilă dlmgLSR.

Poveşti în limbajul semnelor

  • Dacă sunteți în căutare de storytelling, proiectul „Poveşti în limbajul semnelor” vine în sprijinul elevilor hipoacuzici sau surzi prin traducerea în limbaj mimico-gestual a 15 poveşti din programa şcolară a Ministerului Educaţiei. Demersul a fost lansat în iunie 2018 şi se adresează copiilor cu sau fără deficienţe de auz, părinţilor, bunicilor, educatorilor şi învăţătorilor. Colecţia digitală conţine în acest moment 45 de poveşti audio, video, în limbajul semnelor şi este gratuită  aici.

Sursa foto: arhivă Fundația Orange

  • Persoanele cu deficiențe de vedere pot beneficia de IDEA – Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativă – o platformă educațională care aduce la un click distanță materiale educative, acoperind o gamă largă de subiecte și materii școlare. Cei interesați pot găsi resurse despre istoria românilor, istorie naturală și ornitologie, iar în curs de dezvoltare sunt lecții de fizică și chimie accesibilizate.
  • Tot pentru persoane cu deficiențe de vedere, pasionate de istorie, podcastul Istoria României preia fragmente din cartea „O scurtă istorie ilustrată a românilor” semnată de Neagu Djuvara. Aici veți auzi povești ale cronicarilor români sau străini sau chiar jurnale și scrisori pentru a ilustra momente importante din istoria României, de la cucerirea Daciei până la Al Doilea Război Mondial.
  • Cui nu-i plac ciripiturile? Proiectul Ciripituri în natură le prezintă elevilor lecţiile de istorie naturală într-un mod interactiv şi jucăuş. Pe platformă ei pot parcurge 10 lecţii de istorie naturală, despre 10 păsări din România, alese de un specialist ornitolog. Interesant, nu?

Dacă vreți să accesați resursele, vă invităm pe  platformă. 

Mai mult sens pentru copiii cu surdocecitate prin inițiativa e-Sense. Aceasta are la bază un program software ce conține un set de exerciții adaptate copiilor cu surdocecitate, adică deficiențe de văz și/sau auz, precum și copiilor cu deficiențe senzoriale multiple. Exercițiile sunt instrumente de ajutor în stimularea polisenzorială a restantului vizual/auditiv, în stabilirea programelor de intervenție timpurie și educaționale, în evaluări și monitorizarea evoluției pe anumite arii de dezvoltare. Toate se întâmplă în acord cu planul de intervenție stabilit conform curricumului educațional agreat de Ministerul Educației. Exercițiile propuse se potrivesc copiilor cu vârste cuprinse între 2 – 18 ani.

Resursele sunt gratuite/opensource și pot fi folosite de profesori la clasă și de către părinți acasă în familiile care au copii cu surdocecitate.

Sursa foto: arhivă Fundația Orange

Proiectele dezvoltate de Fundația Orange prin programul Lumea prin Culoare și Sunet sunt mult mai multe, acestea fiind doar câteva din resursele concepute de-a lungul timpului. Le puteți descoperi pe toate cele 46 în acest e-book și pe pagina programului.

Pentru o lume incluzivă, e important ca accesul la tehnologia digitală să fie același pentru toți, iar Orange și Fundația Orange rămân consecvente în acest sens. Prin campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor ne reamintesc cât de mult contează ca fiecare dintre noi să contribuie puțin câte puțin la o schimbare în bine – cu mai mult ajutor de la cei dragi și puțin de la Orange putem chiar să ne atingem un vis.

[1] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 37

[2] Country Report Romania 2020, European Commision: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1584543810241&uri=CELEX%3A52020SC0522 pag. 51

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.