Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GlaxoSmithKline România se alătură proiectului „Copiii preţioşi”, dedicat copiilor născuţi de mame infectate cu HIV

0

GlaxoSmithKline (GSK) România se alătură începând din luna august proiectului ”Copiii prețioși”, desfășurat de Fundația Baylor România, dedicat copiilor născuţi de mame infectate cu HIV. GSK va sprijini Fundația cu jumătate din suma necesară desfășurării activității timp de un an de zile.

 

Programul ”Copiii prețioși” urmărește să faciliteze accesul la servicii medicale pentru tinerele însărcinate infectate cu HIV sau expuse la virus, să îmbunătăţească sau să mențină o stare adecvată de sănătate a acestora şi totodată să asigure un nivel cel puțin minim de îngrijire pentru nou-născuții expuși la HIV, respectiv sa prevină problemele de sănătate și sociale ale copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, expuși la HIV.

Riscul transmiterii HIV de la mamă la copil în timpul sarcinii și ulterior, prin naștere și alăptare, este de aproximativ 40-45% în absența tratamentului profilactic și a îngrijirii medicale și psihosociale. Pe de altă parte, atunci când pacientele au acces la servicii medicale de calitate, acestea pot naște copii sănătoși, rata de transmitere scăzând sub 5%. Conform unui raport recent al Comisiei Naționale SIDA, în România, rata de transmitere a bolii de la mamă la copil este de 19%, iar cauzele sunt lipsa unui diagnostic în timp util, lipsa serviciilor, lipsa tratamentelor profilactice.

Fundația Baylor susține unicul centru de Excelență Clinică HIV din țară, la Constanța, în același timp singurul ce poate raporta o rată de transmitere a HIV mai mică de 2%. Pentru că primul pas în prevenirea transmiterii este depistarea infecției, 20.000 de persoane au fost testate la Baylor, din 2007 până în 2011, iar cele depistate ca fiind seropozitive au rămas sub supravegherea Fundației.

Beneficiarii programului ”Copiii prețioși”, sprijinit de GSK, vor fi 59 de mame sau tinere însărcinate, infectate cu HIV și 163[1] de copiii născuți de mame infectate cu HIV în perioada 2005-2013.

Susținerea financiară a partenerilor este foarte importantă pentru noi, având în vedere că numărul de sarcini pe care le supraveghem s-a dublat de la un an la altul, iar capacitatea noastră de răspuns este limitată. Serviciile oferite de Baylor sunt unice în România – Centrul nostru de Excelență este singurul care poate raporta o rată de transmitere a bolii de la mamă seropozitivă la copil de sub 2% – din 2005, doar 2 copii din 120 născuți sub supravegherea clinicii fiind seropozitivi. Obiectivul nostru este de a menține această cifră constantă, deși numărul de sarcini la pacientele tinere este în creștere, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor.

Programul include ajutor medical și consiliere psihosocială pentru tinerele însărcinate, vizite la domiciliu din partea echipei medicale și educație în ceea ce privește viața de mamă pentru beneficiarele proiectului. De asemenea, se asigură monitorizarea aderenței la terapia antiretrovirală a mamei și controale medicale regulate, alături de suport material: hrană pentru femeile însărcinate și bebeluși, transport la clinică, produse de igienă pentru îngrijirea copilului, cheltuieli medicale, inclusiv medicamente, precum și clarificarea situației lor legale (actele nou-născutului, înscrierea la medicul de familie, înscrierea în programul de vaccinare).

Suntem impresionați de activitatea Baylor în România și de rezultatele pe care le au. Nu cred că exagerez dacă spun că fac mici miracole de fiecare dată când un copil se naște sănătos sub supravegherea lor. În prezent, în România trăiesc peste 11000 de pacienți cu HIV/SIDA, peste jumătate având vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, iar contribuția Baylor la stoparea transmiterii virusului de la mamă la copil în acest context este esențială. Ne bucurăm că putem fi parteneri ai proiectului și dorim să le oferim sprijin pe termen lung, a declarat Pascal Prigent, directorul general al GSK România.

—–

Cine sunt Copiii Preţiosi?

Există 98% şanse ca o mamă infectată cu HIV să nască un copil sănătos, dacă primeşte sprijin de specialitate în acest sens.

Deși știința medicală a găsit deja calea de oprire a transmiterii infecției de la gravidă la nou-născut, nu este suficient să ai doar medicamentul potrivit la îndemână, succesul fiind asigurat numai dacă sunt îndeplinite simultan mai multe condiții.

Prima condiție este ca gravida să știe că este infectată cu HIV, iar acest lucru il poate afla numai dacă se testează. Echipa Baylor testează gratuit, rapid și confidențial pe oricine încă din 2007, așa încât până la sfârșitul anului 2011, peste 20.000 de persoane au fost testate. Cei seropozitivi au fost ajutați să primească tratament și să învețe să facă față bolii nu numai medical, dar și psihologic.

Programul Copiii Prețioși mobilizează medici, asistente medicale, psihologi și asistenți sociali pentru a preveni transmiterea infecției de la mamă la copil. În fiecare an, echipa Baylor a consiliat gravidele, le-a ajutat sa ajungă la ginecolog, le-a vizitat la domiciliu pentru a verifica cât de corect și-au luat medicamentele și le-au facut toate analizele specifice atât sarcinii, cât și infecției cu HIV. S-a pus accent deosebit pe educarea mamelor cu privire la schimbările ce vor urma după naștere.

De asemenea, după naștere, familia este ajutată să ofere condiții de viață și de igienă cât mai potrivite nou-născutului. Donațiile Baylor constau în lapte praf, pentru evitarea transmiterii infecției prin laptele matern, medicamente, vaccinări BCG și hepatitice și diverse produse pentru îngrijirea bebelușilor. Sesiunile de monitorizare și suport continuă cel putin 18 luni, până când se obține confirmarea medicală că infecția nu s-a transmis de la mamă la copil. Un alt subiect foarte important este urmărirea pe termen lung a acestor bebeluși. Până la vârsta de 18 luni, nu se poate determina dacă un copil este seropozitiv sau seronegativ, pentru că anticorpii mamei se află încă în corpul său. Astfel, nou-născutul are nevoie de tratament, să fie bine hrănit și să fie protejat de infecții oportuniste, până când statusul final este determinat.[1] 59 de copii născuți în perioada 2011-2013, expuși intrauterin și postnatal la infecția cu HIV, precum și 104 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani care provin din familii afectate de infecția cu HIV, fiind vulnerabili la probleme medicale și sociale.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.